Sări la conţinut

Ce muzică ascult de Crăciun?

decembrie 25, 2010

Ce muzică ascultăm de Crăciun? Ce muzică am dori să împărtăşim cu ceilalţi?

Alexander J.Graur

Ph.D.,MT-BC

(Torino, Italy) 

Dedicata tuturor. Craciun fericit!

Daca n-aveti somn….

http://medicamu.ipower.com/index_files/Page317.htm

*

Felician Roşca

Prof. univ. dr.

Organist

(Timişoara, România)

Ca muzica va propun Paul Constantinescu Oratoriul de Craciun. O muzica superba, rar cantata.

*

George Balint

Compozitor

(Bucureşti, România)

De CRACIUN, in familie, prefer sa ascult un disc “Electrecord”, din cele de odinioara, cu colinde traditionale laice culese si redactate de George Breazul in volumul “Cartea Satului”, interpretate de copiii din Palanca-Stoenesti (jud. Giurgiu). Sunt melodii arhaice, simple, cantate cel mai adesea la unison, in moduri infraoctaviante, majoritatea de aliura minora. Le ascult si pe 23, cand impodobim bradul, dar, desigur, si in seara de Ajun. Mai ascult si setul de colinde interpretate de Corul Madrigal – piese prelucrate de compozitori romani clasici, pe baza unor melodii de colind autentic, multe dintre ele fiind cu tematica religioasa. Intr-o vreme (anii ’91-’94), eu insumi am organizat niste echipe de cercetare etnomuzicologica in diferite zone ale tarii. Dincolo de pojghita divertismentului, care, in mediul urban reduce colindul la un pretext de manifestare mercantila sau pseudoculturala, dar si dincolo de abordarea academica, in elevate formule destinate podiumului de concert, exista o expresie magic-augurala a colindului, a carei fenomenalitate este perceptibilla doar in mediul sau natural, la tara. Forta regenerativa a colindelor rurale se manifesta in contextul unor melodii relativ simple, continand subtile asimetrii de ritm si profil, repetate in contextul literar al unui lung sir de strofe (cel putin 15, pana la 30 sau peste). Conteaza mult si timbralitatea – daca sunt voci de copii sau de adulti (exclusiv barbati). Oricum insa, experienta participarii, chiar si ca simplu ascultator, este de netransmis prin povestire. Trebuie sa te afli acolo, nemijlocit prezent, caci ele nu se adreseaza atat priceperii intelectuale, cat mai cu seama intregului monadic al fiintei intru care te afli, ca tocmai fiind. Imprejmuit astfel, nu doar de sunet ci si de fapturile care-l insufletesc, te transformi tainic, prin trairea miraculosului arhetip al nasterii. Este, totodata, si manifestarea unei valente catartice.

Ca muzician, desigur ca imi rezerv in aceasta perioada si un timp in care cant eu insumi, alaturi de fata mea, ajutandu-ne amandoi si de posibilitatile armonice ale pianului. Iata, va ofer cateva colinde pe care le-am aranjat muzical, unul pentru copii (Corul de copii al Radiodifuziunii), altele, pentru cor mixt cameral (Corul Encanto), si un colind cantat de Mara, pe cand era inca in varsta copilariei. Mai pun si o Suita pentru pian pe teme de colinde populare romanesti (melodii culese de Béla Bartók), pe care am compus-o in primul an de studentie la Conservator (1981).

Sper sa le ascultati cu placere. “Hristos s-a nascut!” si La multi ani, tuturor!

*

Irinel Anghel

Compozitoare

(Bucureşti, România)

Sorin Romanescu

Chitarist

(Bucureşti, România)

Irinel Anghel recomanda Björk – Jólasveinar – Icelandic Christmas Carol – Rare Bjork: Icelandic Christmas Carol

Si albumul Colinde si Povesti de Craciun de / cu Sorin Romanescu si Luiza Zan, recent aparut la Soft Records. CD-ul a fost lansat cu 4 zile inaintea Craciunului si se gaseste in magazinele de muzica.

Ma gandesc totusi (ca proiect personal) la un program de “Colinde pentru restul timpului”, “Colinde pentru zile obisnuite”. Colindul este un cantec in dar. De ce sa nu ne facem aceste daruri in fiecare zi?

*

Ioan Marius Lăcraru

Violonist

(Bucureşti, România)

De Craciun mi-ar face placere sa ascult colinde in starea lor originara – cit mai putin prelucrate, aranjate, tradate -  in ambientul pentru (in) care au fost create si au sens deplin, deasemenea imi doresc acele prezente sonore apotropaice stravechi – animaliere (ursul, capra) sau  jocuri, lupte de masti – si, complementul cult, rafinat dar plin de o misterioasa viata – Oratoriul de Craciun de Paul Constantinescu.

Din pacate din toate acestea nu am nimic imprimat pentru a putea contura o imagine sonora.

*

Mirela Zafiri

PhD

Soprană

(Bucureşti, România)

De când eram un prunc am fost la colindat, în Banatul meu natal, cu părinţii, pe la rude şi prieteni. Este o tradiţie pe care o păstrez şi astăzi. De fiecare Crăciun merg la Logoj şi-mi colind neamurile, întâi pe mămica, apoi pe mamatuşa, şamd…

Mi-am dorit de mult timp să înregistrez un CD cu colinde. El a venit la timpul potrivit în care trebuia să vină, ca toate lucrurile din viaţa mea, şi l-am făcut exact cum mi-am dorit – cu sufletul. Pentru că aşa cred eu că se cântă colinda, ca un suspin al sufletului, ca un oftat al preplinului de frumuseţe sau bucurie, cu lacrima dragostei în ochi, dezbrăcaţi de noi şi cufundaţi în iubire.

“… Hai în sufletul unei lămâi

unde-i cald ca-n vara ta tropicală

şi îngheaţă-n palme cristale.

Acolo legile firii n-au cunoscut

Convenţiile.”*

Odată ce am scăpat de îngrădiri, colindul se va înălţa precum însăşi bucuria, umplând spaţiul fiinţei noastre de părtăşia în spirit la acest eveniment al universului – naşterea celui ce ne va scoate din era legii, descoperindu-ne drumul dragostei.

Pentru că lucrurile care ne sunt date vin spre noi cu toată ardoarea cu care le-am chemat, am scos nu doar un CD, cum îmi propusesem, ci un album cu 3 CD-uri. L-am dedicat mamei mele, Maria, intitulându-l sugestiv COLINDE PENTRU MAMA, cu intenţia de a deschide drumul tuturor celor ce-şi doresc să-şi colinde mămicile, dar nu au ieşit încă din convenţii.

Primul CD din albumul COLINDE PENTRU MAMA ne dă vestea: naşterea Pruncului Sfânt. Piesele formează prin succesiunea lor povestea celui mai frumos dar primit de omenire – întruparea lui Isus, ca învăţător, ca om. Al doilea CD (Ave Maria) ne introduce în atmosfera Nopţii Sfinte, în micul Bethleem, unde Maria îşi leagănă pruncul. Urmează mulţumirea “măreşte suflet al meu”, în al 3-lea CD, pentru calea deschisă de Christos tuturor.

Din albumul COLINDE PENTRU MAMA, “Sus la poarta raiului”  este întruchiparea a ceea ce simt eu că înseamnă colindul, fiorul care ne leagă de nemurire, sâmburele vieţii veşnice din noi. Este o colindă pe care o iubesc şi v-o dăruiesc din suflet – pentru suflet.

*poezie de Crăciun Monica

*

Mircea Pruşan

Compozitor

(Bucureşti, România)

Varianta personală a colindului Amazing Grace…

*

Vasile Menzel

PhD

Actor, compozitor

(Bucureşti, România)

Ce cântăm de Crăciun şi în cinstea cui?

Sărbătorile de Crăciun şi de Anul Nou sunt, după părerea mea, cele mai frumoase sărbători ale anului. Iar noi românii avem darul de a le petrece în mod deosebit, atât prin obiceiuri, ritual, cât şi prin preparatele culinare tradiţionale pe care românul doreşte, încearcă, se zbate, să le pună pe masă în zilele cu pricina.

Dar cel mai important lucru este apariţia Minunii lui Dumnezeu; pentru că în ziua de Crăciun s-a întâmplat o minune. S-a născut Domnul Nostru Iisus Hristos, cel care avea să se sacrifice pentru binele omenirii.

În aceste împrejurări noi, românii, cântăm cu bucurie dar şi cu pioşenie: colinde, cântări despre Moş Crăciun cu plete dalbe/ ce-a venit de prin nămeţi/ să aducă daruri multe / pe la fete şi băieţi; dar şi despre bradul împodobit – O brad frumos cu cetina tot verde, Copacul credincios ce frunza nu şi-o pierde.

Asta nu înseamnă că nu putem aborda şi o muzică mai ritmată care să ne înveselească, întrucât evenimentul naşterii trebuie sărbătorit cum se cuvine, cu bucurie şi fericire, iar sentimentul iubirii, nu numai faţă de Dumnezeu, trebuie să primeze.

Ca muzician aş vrea să dăruiesc cititorilor revistei noastre, o compoziţie proprie în  interpretare proprie, intitulată „De ziua ta”, precum şi un cântec cântat de duetul „Fraţii Mentzel”, intitulat „Rock and Roll”

Şi acum o scurtă istorioară de suflet.

Zilele acestea am trimis un email cu urări de Crăciun prietenilor mei. Nu mulţi dintre ei au reuşit să-mi răspundă, mai aştept. Dar cineva drag mie, o Doamnă frumoasă la suflet şi chip, mi-a răspuns prompt, trimiţându-mi un dar. Dar, ce la rându-mi vi-l dăruiesc şi dumneavoastră, COLINDE, interpretate chiar de doamna în cauză, ce are un glas inconfundabil şi un talent ieşit din comun. Doamna Margareta Pâslaru.

Îţi mulţumesc Margareta.

*

Monika Crăciun

Poetă

(Germania)

Ce muzica ascult de Craciun? Multumesc de intrebare.

Muzica picuratoare de pace, cea care-ti da aripi increzatoare. Din ce in ce mai multi oameni cred ca iubirea e singura care conteaza, dragostea care vine de la Dumnezeu si ne patrunde. Ascult cu placere voci si instrumente ce transmit evlavia interpretului, ajutindu-ne sa implinim trairea universala a sarbatorii: colinde pentru mama – Mirela Zafiri, care imi incalzeste la fiecare auditie inima, discul fiind bilingv ma transpune in anii copilariei; Simvionaiurile 1si 2 – iar la anul sper 3, sfere unduitoare ce ce fliudifica granita dintre individ si univers, nascute in afara cuvintelor; concertul de Craciun al unor prieteni, devenire spontana in prezenta auditorului, formatia B.u.t.i.,4 amatori profesionisti cu multe instrumente de pe diverse continente.

Din pacate membrii Buti sint off-line asa ca inca n-am aprobarea sa trimit o piesa de-a lor.

Be the first to like this post.
No comments yet

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <pre> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>