Melomanul

Pentru mine, muzica e un fel de drog, in sensul bun al cuvintului, ceva care ma ajuta sa-mi regasesc echilibrul. “Drog” in sensul de dependenta de muzica ! Cu cit ascult mai multa muzica, cu atit reusesc mai bine sa ma regasesc in ea. In loc sa se astimpere setea de frumos, din contra se deschid noi cai de comunicare, se adinceste nivelul interior la care o percep, creste dorinat de-a continua “experimental muzical”. Daca ai baut o data apa de izvor si ti-a placut gustul ei, te-a racorit, vei reveni mereu acolo, te cite ori iti e sete.

Nu cunosc definitia exacta a melomaniei, ce aceea nu pot spune cu precizie daca din punct de vedere cantitativ sunt sub sau peste limita. Calitativ, pot spune ca eu ascult relativ multa muzica. Imi face placere si simt efectele pozitive ale muzicii.

Dupa o zi grea de munca intelectuala, am impresia ca vibratiile chakrelor mele nu e in armonie. In acele momente simt nevoia sa ascult o muzica care din punct de vedere energetic are un spectru cit mai larg. De exemplu Heather Nova, Lhasa, Alexandrina Hristov sau Mircea Rusu Band, pentru a enumera doar citiva dintre ei. Acesti trei cantautori isi scriu in mare parte singuri versurile, compun muzica si o interpreteaza. Unitatea versuri-muzica-voce-instrumentecreeaza o stare de armonie, de echilibru. Din punct de vedere energetic, cind ascult acest gen de muzica, ma simt invaluit intr-o sfera, in ceva rotund, ca in sufletul unui fruct. Intru intr-o alta lume, “Lumea de Roua” cum a inspirat a numit-o Mircea Rusu. In interiorul acesteia reusesc sa ma echilibrez, sa ma regasesc, acolo imi aliniez fluxurile energetice interioare. Re-inventez armonia. Citat aproximativ din Albert Einstein: “O problema nu poate fi rezolvata la nivelul la care a fost creata. Pentru a gasi soultia, e nevoie sa o abordezi de la un nivel superior”. Cind am de rezolvat o problema tehnica complexa, sa descopar o strategie de rezolvare, atunci ascult jazz, de exemplu Catalin Tircolea sau Joe Zawinul. Aceasta muzica ma stimuleaza sa sparg canoanele, sa renunt la caile deja batute, sa caut ceva original, calea directa sper solutie. este ca si cum m-as scutura de grijile de zi cu zi, as distruge o ordine deja stabilita, pentru a re-crea o alta ordine, un alt cristal energetic. Jazzul ma trezeste dintr-o stare, dindu-mi curajul sa improvizez, sa gasesc o noua stare de echilibru.

Muzica clasica o percep preponderent cu chakrele  superioare. O lume a vibratiilor inalte. Cu ajutorul ei simt ca ma inalt, ma ajuta sa-mi gasesc drumul in viata. Cind am de facut planuri cu bataie mai lunga, cind simt nevoia as ma curat, atunci ascult vocea Mirelei Zafiri, de exemplu. In preajma Craciunului, in timp ce ascultam “Colinde pentru Mama”, imi imaginam ca sunt pe insula Creta, pe un virf de munte piramidal, Stavros, la usa bisericutei albe si primitoare. De acolo de sus, scaldat in lumina, simteam cum ma cuprinde acea senzatie de pace, de impacare cu mine si cu lumea din jur.

Liviu Crăciun

P.S. Altfel formulata disertatia de mai sus, pentru mine e important sa-mi gasesc calea de mijloc, … intre infanterist si zburator. Pentru a cistiga am nevoie de ambele valente, intr-o stare de armonie si echilibru.

Posted on ianuarie 25, 2011, in Pagina principala and tagged , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Be the first to like this post.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <pre> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>