Congresul Societatii Internationale de Imnologie

In perioada 24-29 iulie la Universitatea de Vest din Timisoara are loc congresul  Societatii Internationale de Imnologie (IAH).

Congresul se desfasoara sub egida Universitatii de Vest din Timisoara si Filarmonicii Banatul Timisoara, cu sprijin financiar din partea Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Consiliului Judetean Timis, Consiliului Local Timisoara, Universitatii de Vest din Timisoara.

Societatea Internationala de Imnologie are ca scop cercetarea muzicologica si editarea de carti de imnuri religioase sub toate formele ei de cantare bisericeasca, de la liturghie la corale protestante, imnuri si cantece religioase, indiferent de forma muzicala sau din ce religie crestina fac parte.

Societatea de Imnologie (IAH) se afla la cel de al 26 congres international.

Din Societatea Internationala de Imnologie din Romania fac parte Prof. dr. Felician Rosca (Presedintele Societatii Romane de Imnologie), Prof. Dr. Walter Kindl, Decanul Facultatii de Muzica din Timisoara,  Artur Funk de la Filarmonica Banatul Timisoara,  Prof. dr. Barbu-Bucur Sebastian de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si Prof. dr. Vasile Grajdian de la Universitatea din Sibiu.

Datorita prezentei noastre la Congresele Societatii Internationale de Imnologie de la York (Anglia), Lublijana (Slovenia), Kolympari (Grecia), Halifax (Canada), Trondheim (Norvegia), Opole (Polonia), precum si datorita referatelor prezentate  (pozitiv apreciate si toate pubilicate in Buletinele IAH) in plen sau pe sectiuni, la congresul de la Trondheim (Norvegia) alaturi de Berlin si Amsterdam a fost propusa ca locatie pentru anul 2011 si Timisoara. In urma votului in plen a fost aleasa, cu majoritate de voturi,  Timisoara. Suntem onorati de aceasta alegere si speram sa ne aducem cu cinste contributia noastra in organizarea acestui congres, de importanta Europeana. Dupa aprecierile multor muzicologi acesta va fi cel mai important congres muzicologic din anul 2011 pentru partea de est a Europei.

Din Societatea Internationala de Imnologie, a carui Presedinte este Prof. Dr. Franz Prassl (profesor la Universitatea de Muzica din Graz, Austria) si Secretar Doamna Barbara Lange, fac parte muzicologi, profesori cu doctorate in domeniul muzicii sau al teologiei, personalitati, preoti si factori de decizie din toate confesiunile prezente in intreaga lume. Numarul acestora, in intreaga luma,  depaseste impresionanta cifra de 500 de membri activi,

La acest congres vor participa reprezentantii celor care editeaza cartile de imnuri religioase din Europa, Canada, America, Japonia etc.

Lucrarile se desfasoara in plen numai in limba germana si engleza. Pentru participantii din Romania se organizeaza o sectiune de limba romana, unde pot fi prezentate referate scurte de maximum 20 de minute.

Congresul Societatii Internationale de Imnologie din 24 – 31 iulie, 2011, se desfasoara sub egida Universitatii de Vest din Timisoara si Filarmonica Banatul Timisoara conform unui program extrem de riguros. Acest program se poate vizualiza pe pagina www.iah.ro

Locul de desfasurare a congresului este Filarmonica Banatul Timisoara

Din Romania se prezinta in plen trei referate de catre Prof. dr. Vasile Grajdian, Prof. dr. Felician Rosca si Muzicolog dr. Franz Metz (repatriat in Germania). De asemenea in plen sunt prezenti referenti de marca din Germania, Anglia, Norvegia, Danemarca, Slovenia, Ungaria, Olanda, Suedia, USA etc. Evaluam ca in plen si pe sectiuni vor fi prezentate in jur de 50 de referate. In fiecare seara vor avea loc activitati adecvate acestui congres in mai multe locatii precum: Catedrala Mitropolitana din Timisoara, Domul Romano Catolic din Timisoara, Biserica Evanghelica din Timisoara, Biserica Crestina Adventista de Ziua a Sapte (Betania) din Timisoara. Fiecare seara va avea un concert sau un festival de imnuri. De asemenea in program sunt cuprinse excursii de studiu la Castelul Regal de la Savarsin, Manastirea Radna, Biserica de la Densus, biserici si locatii cu importanta culturala din Oradea, Arad, Lugoj etc.

In Romania aceasta activitate din domeniul imnologiei a debutat la Facultatea de Muzica din Timisoara in urma cu mai bine de 15 ani, la sugestia profesorului Robert Muranyi. Pe parcursul acestor ani au avut loc mai multe Seminarii de Imnologie, coordonate de Prof. dr. Felician Rosca, Lucrarile Seminariilor de Imnologie de la Timisoara au fost publicate in patru volume de Studii de Imnlogie la editura UVT. In prezent in Romania fiinteaza Societatea Romana de Imnologie cu sediul la Timisoara, sub egida UVT. Presedintele acestei societati este Prof. dr. Felician Rosca, secretar Lect. dr. Rafaela Ani Carabenciov.

Organizatorii Congresului International de Imnologie (IAH) 24-31 iulie, 2011, sunt:

Presedintele Societatii Internationale de Imnologie (IAH) Prof.dr. Franz Prassl de la Universitatea din Graz (Austria) si Secretara Barbara Lange (Germania)

Presedintii de onoare: Rector, Profesor Universitar Doctor Ioan Talpos de la Universitatea de Vest Timisoara si

Director si Manager principal, Ioan Coriolan Garboni de la Filarmonica Banatul Timisoara

Directori de proiect: Decan, Prof. dr. Walter Kindl si Prof. dr. Felician Rosca, de la Facultatea de Muzica din Timisoara

Coordonator de program din partea Universitatii de Vest din Timisoara, Cancelar Prof. dr. Ioan Moga

Organizatorii: de la Facultatea de Muzica din Timisoara si Filarmonica Banatul Timisoara

Lect. dr. Rafaela Carabenciov, coordonator secretariat

Lect. dr.  Cirdu Silviana, Asist. drd Verlan Cezar, Asist. drd. Harsian Cosmin, secretariat.

Lect. drd. Mia Iuga, Lect. drd Miclea Ortensia Rodica, coordonatori desfasurare conferinta, impreuna cu personal de la Filarmonica Banatul Timisoara.

Asist. drd. Ionut Ardereanu, Asist. drd. Cristian Miclea, coordonatori partea tehnica, impreuna cu personal de la Filarmonica Banatul Timisoara.

Lect. dr. Ardeleanu Roxana, Lect. dr. Peetz Valentiana, Lect. dr. Dogariu Adriana, coordonatori organizare si primirea participantilor.

Responsabil si editor pagina Web, Rosca Razvan Emanuel

Economist Cristian Stan (Filarmonica Banatul Timisoara), contabilitate si Economist Doina Chilarescu de la Universitatea de Vest Timisoara, contabilitate fonduri UVT.

Agentia de turism Varbittour prin Domnul Andrei Stan, pentru coordonare achizitii bilete transport international si organizare excursii de studiu.

Va fi editata o brosura a congresului unde vor fi mentionati toti organizatorii congresului, programul congresului, locatii pentru activitatile culturale etc.

Pentru colegii care doresc sa faca parte din aceasta echipa mai sunt multiple activitati pe care trebuie sa le acoperim asa ca asteptam propunerile Dumneavoastra.

Pentru detalii privind continutul si costurile organizarii va invitam sa vizitati pagina de internet www. iah.ro

www.iah.ro

Cu pretuire colegiala,

Prof. univ. dr. Felician Rosca

Un comentariu

Filed under Uncategorized

Be the first to like this post.

One Response to Congresul Societatii Internationale de Imnologie

  1. Pingback: Numărul 25, 25 februarie 2011 « No. 14 plus minus

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <pre> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>