Evenimente în cursul verii

Evenimente în cursul verii

Music-US! Summer Camp

 

Vara a fost, până acum câţiva ani, o perioadă în care nu se întâmpla mare lucru în peisajul muzical românesc. Suntem cu toţii foarte fericiţi să constatăm că acest lucru a început să se schimbe, iar vara anului 2012 a fost chiar una extrem de bogată în evenimente, cursuri şi şcoli de vară, festivaluri şi concerte (Music-US! Summer Camp, ICon Arts, Ţintea Muzicală, Inner Sound Festival, Themis-ARTE). Cu regretul că nu am putut participa la toate acest evenimente, aş dori să amintesc unele dintre momentele cele mai frumoase ale lunilor iulie-august.

Music-US! Summer Camp, şcoală de vară organizată la Eforie-Nord de către Fundaţia ConstantART – deja extrem de activă în peisajul muzical românesc, a fost o reuşită de la prima ediţie. M-am bucurat foarte mult să particip la cursurile şi evenimentele culturale ale acestei şcoli de vară organizate într-o superbă ambianţă pe malul Mării Negre.

Fundaţia Constant-ART a fost constituită de o grupare de tineri entuziaşti, ale căror nume sunt deja sonore în peisajul cultural românesc din foarte multe puncte de vedere: Iulia Chirobocea-Iliuta, Cristina Uruc, Gheorghe Iliuta şi Dumitru Chirobocea, cărora li s-a alăturat Daniel Uruc pentru partea de grafică.

Fundația ConstantART, a avut drept parteneri Universitatea Națională de Muzică din București și Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța și sponsori Roche și Murfatlar – pe care îi felicităm pentru generozitatea de care au dat dovadă, sprijinind muzica românească.

A fost o săptămână extrem de bogată în evenimente, cursurile fiind susţinute de personalităţi marcante pe plan naţional şi internaţional: Ioan Holender, Markus Placci, Dan Dediu, Emil Vişenescu, Ioan Luca, Roxana Bajdechi, Valentina Dediu, Oana Vişenescu, Cătălin Creţu.

Cursul de management cultural susţinut de Ioan Holender, la care am avut privilegiul de a participa şi eu, a reprezentat o adevărată demonstraţie de inteligenţă, creativitate şi spontaneitate, principala idee susţinută de maestrul Holender fiind aceea că în orice loc şi în orice condiţii se pot realiza acte cultural-artistice de mare calitate atunci când există o echipă coagulată, bine închegată, ai cărei membri sunt animaţi de entuziasm şi de un ţel comun. O idee ce ar trebui promovată cât mai mult în perioada dificilă pe care o parcurgem.

Un alt eveniment deosebit a fost reprezentat de Seara muzicii de film, în cadrul căreia studenţii de la cursul de muzică de film (susţinut de compozitorul şi profesorul Dan Dediu) au scris o ilustraţie sonoră pentru un film mut cu tematică tragică; ilustraţia sonoră, creaţie de echipă, a fost interpretată live, simultan cu proiecţia filmului, de către participanţii la cursul de clarinet organizat de Emil Vişenescu în cadrul aceleiaşi tabere de vară. Un rezultat deosebit, care a demonstrat mai mult decât talentul participanţilor: a demonstrat şi valoarea colaborării, sincronizării dintre artişti şi a comunicării dincolo de cuvinte şi de sunete.

Cursurile şcolii de vară au fost presărate şi cu alte evenimente culturale – lansări de cărţi, printre care şi volumul de memorii semnat Ioan Holender – Spuse, trăite, dorite – şi concerte camerale. Un moment deosebi a fost reprezentat de recitalul susţinut de Roxana Bajdechi şi Markus Placci la Aula Universităţii Ovidius din Constanţa. Un program generos, parcă special configurat pentru toate gusturile, a cuprins lucrări romantice, moderne, jazz, muzică de film, culminând cu Summertime în varianta Gershwin / Heifetz – un adevărat moto al taberei de vară Music-US! Felicitări celor doi excelenţi interpreţi!

*

Cred că exprim în unanimitate părerea tuturor participanţilor la Music-US! Summer Camp când spun că acest eveniment a reprezentat o reuşită din toate punctele de vedere. Aş dori să felicit echipa ConstantART pentru dăruirea şi profesionalismul de care au dat dovadă în toate situaţiile, iar colegei şi prietenei mele Cristina Uruc îi mulţumesc şi o rog să îmi păstreze încă de pe acum un loc pentru ediţia viitoare!

Veronica Anghelescu

This slideshow requires JavaScript.

About these ads

Un răspuns »

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s