Prima doamnă dirijor din Republica Moldova a spus adio acestei lumi…

Prima doamnă dirijor din Republica Moldova a spus adio acestei lumi…

Vara anului 2012 a fost una pe cât de frumoasă pe atât de tragică în lumea basarabeană a muzicii. 16 iulie va rămâne pentru totdeauna o dată incrustată în istoria artei autohtone. Nimeni nu s-ar fi gândit că nu la mult timp după o preafrumoasă aniversare a 85 de ani de la naștere, 55 de ani de activitate artistică și nu în ultimul rând  a jubilării a 50 de ani în fruntea Capelei Corale Academice „Doina”, Veronica Garștea își va lua rămas bun de la noi. Prima doamnă dirijor din Republica Moldova s-a stins din viață în seara de 16 iulie, în urma unui atac de cord. Rudele, prietenii, apropiații și toți cei care au cunoscut-o și-au luat rămas bun de la marele Om al culturii noastre în ziua de joi, 19 iulie. Astfel, începând cu ora 9.00 sicriul cu trupu-i neînsuflețit a fost adus în fața bisericii Sf. Teodora de la Sihla unde a avut loc oficierea sfintei liturghii şi a prohodului (slujba de petrecere). Ulterior acesta a fost transportat către 10.30 la Filarmonica Națională în sala mică unde artista a activat toată viața, după care a fost condusă pe ultimul drum, spre Cimitirul Central din Chișinău, acolo unde se odihnesc toți colegii săi de breaslă.

Veronica Garștea s-a născut în anul 1927, într-o familie numeroasă de țărani din satul Hulboaca, raionul Orhei. Dragostea de cântec educată din copilărie a și adus-o în clubul sătesc, unde organizează un cor mic. Munca cu corul o captivează,ceea ce și determină destinul, chiar întreaga viață a Veronicăi Garștea. Succesul imanent al activităților artistice de amatori a corului casei de copii din Orhei, în care a muncit o vreme ca educatoare și instructoare de pionieri, i-au deschis ușile către studiile muzicale, fapt la care a contribuit și cunoscutul compozitor, pianist și dirijor Ștefan Neaga. La vârsta de 21 de ani devine elevă a Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga”, ulterior înmatriculată în afara concursului la Conservatorul de Stat din Chișinau „Gavriil Musicescu”. Aici studiază arta dirijării la marele profesor E. M. Bogdanovski și în 1957 își primește diploma de absolvire cu mențiune. În acelaşi an a fost recomandată în funcţie de maestru de cor în Capela Corală Academică „Doina”.

În calitate de dirijor, a debutat pe scena Filarmonicii Naționale în anul 1958, instituție care i-a fost a doua casă pentru mai bine de cinci decenii. Talentul şi măiestria dirijorală a Veronicăi Garştea s-au manifestat din plin chiar de la începutul carierei sale artistice. Prin urmare, în anul 1962 devine Conducătorul artistic şi prim-dirijorul Capelei, activând în această postură până mai ieri. Acești ani, caracterizați de o fructuoasă activitate profesionistă, au constituit etape de dezvoltare ale personalității creatoare, de perfecționare a măiestriei, de ascensiune spre maturitatea artistică. Calea parcursă a fost marcată de întâlniri cu personalități impunătoare, de muncă inspirată asupra literaturii muzicale, de studiere a diferitor stiluri artistice, de însușire a exigentei profesii de dirijor. Și, chiar dacă destinul i-a oferit pasaje de încercări, în pofida tuturor greutăților care au căzut asupra ei – evacuarea în anii de război, foametea – Veronica Garștea și Capela Corală Academică „Doina” își continuă misiunea de mesager al culturii corale autohtone. În plus, natura a înzestrat-o cu talent de organizator iar viața a învățat-o experiența comunicării cu oamenii nu numai în calitate de dirijor, dar și în cea de deputat al Sovietului Suprem, de membru conducător al societății muzicale unionale, de membru al Prezidiului Comitetului femeilor sovietice. În același timp, sub conducerea sa Capela Corală Academică „Doina” efectuează nenumărate turnee, fiind aplaudată în țară dar și peste hotare, mai cu seamă, în toate ţările spaţiului ex-sovietic, cântând pentru iubitorii de frumos, pentru arta și valorile autentice. Veronica Garștea a realizat zeci de imprimări pentru Fondurile Companiei „Teleradio Moldova”. Multe dintre interviurile acordate jurnaliştilor postului Radio Moldova sunt păstrate în Fondul de Aur al companiei publice. Presa și publicul din Moldova, Ucraina, Belarus, Lituania, Armenia, Azerbaidjan, România, Rusia, Cehia, Slovenia, Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Franţa, Austria, Israel, Coreea de Nord, etc. în repetate rânduri accentuează profesionalismul corului: potenţialul solid, intonaţia precisă, varietatea timbrală, tehnica vocală desăvârşită, ceea ce se datorează în special muncii serioase a unui talentat dirijor cu experienţă, cum a fost Veronica Garştea.

O deosebită atenţie acorda aceasta formării repertoriului „Doinei” în care a inclus, alături de prelucrări ale melodiilor folclorice, creaţii de proporţii din clasica occidentală, rusă şi naţională. Astfel, sub o conducere iscusită, Capela a însuşit un repertoriu impunător, care cuprinde creaţii de Haendel, Haydn, Mozart, Beethoven, Bizet, Debussy, Brukner, Rahmaninov, Taneev, Cerepnin, Grecianinov, Şostakovici, Sviridov, Şcedrin, Musicescu, Stârcea, Zagorschi, Lungul, Tcaci, Zgureanu, Doga, Chiriac etc.,de la producţii monumentale, ample ca oratoriul, cantata,  simfonia, etc., la miniatura corală, de la preclasicism la contemporaneitate, de la muzica corală naţională – la cea universală. Prima doamnă dirijor afirma întotdeauna că a avut o viață fericită, pentru că activa în genul muzical pe care-l simțea cel mai aproape de inimă. A fost alături de Capela Corala Academica “Doina” timp de o jumătate de secol, aceasta devenindu-i o a doua familie. Însă, în ultimii ani de activitate regreta că Capela sa nu mai concerta ca în vremurile anterioare, când aveau câte 15 concerte pe lună.

Marele dirijor al Filarmonicii Naționale a aparţinut unei generaţii de elită care a creat şi promovat valori spirituale autentice. Sub conducerea sa, Capela Corală Academică „Doina” a ajuns un adevărat mesager al spiritualităţii şi al culturii ţării noastre, culegând laurii succesului de pe cele mai prestigioase scene ale lumii. Pentru aportul considerabil în dezvoltarea artei interpretative şi măiestriei dirijorale în Republica Moldova Veronica Garştea a fost distinsă cu înalte premii guvernamentale şi diplome de onoare precum: Cavaler al Ordinului Republicii, Artistă a Poporului, Laureată a Premiului de Stat, iar activitatea sa a fost apreciată al nivel mondial. Însă cele mai importante distincții i-au fost oferite de public, de elevi, studenți, colegi și prieteni, fiind numită „un mare artist”, „un profesionist devotat”, „prima femeie dirijor”, „doamna de fier a artei corale”,„mentorul și pilonul”Doinei””, „inima „Doinei””, „legenda artei corale naţionale”,„decanul artei corale autohtone” și nu în ultimul rând „sevă din seva codrilor orheieni”.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Natalia CHICIUC,

muzicolog, masterandă a Academiei

de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău

This slideshow requires JavaScript.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s