Proiectul Psaltirea Română

Standard

Proiectul „Psaltirea Română” este un proiect lansat în anul 2010 şi legat în mod special de spiritualitatea românească, motiv pentru care ni-l dorim ca pe un eveniment cultural de o deosebită importanţă. Întregul proiect este iniţiat şi pilotat de către scriitorul şi compozitorul Mircea Valeriu Diaconescu. Înalta ţinută artistică şi ştiinţifică a acestei realizări este asigurată de un comitet interdisciplinar codirijat de către doi universitari: Ştefan Bratosin şi Iacob Coman. Proiectul constă în realizarea şi publicarea în anul 2012 a unei „replici” româneşti a „Psaltirii Franceze ” din 1562.

Datorită interesului universal acordat în prezent acelui principal monument cultural din secolul al XVI – lea cunoscut sub numele de „Psaltirea Franceză” (geneveză, hughenotă), datorită prezenţei în colectivul proiectului „Psaltirea Română”  a unor personalităţi culturale şi ştiințifice cu experienţă în domeniu şi datorită ineditului lucrării, credem că  Psaltirea Română se va bucura de atenția unui public larg.

Lucrarea  este rodul colaborării a aproximativ 30 de persoane – profesori universitari români și din străinătate, membri ai Uniunii Scriitorilor, ai Uniunii Compozitorilor, muzicieni şi versificatori, clerici  – care activează în direcţii diferite: teologie, critică literară, poezie, muzică, istorie…

Intenția autorilor este să ofere către sfârşitul anului 2012această inedită creaţie cu ocazia sărbătoririi a 450 de ani de la publicarea Psaltirii Franceze şi a 339 de ani de la apariţia Psaltirii în versuri a celebrului  Dosoftei Mitropolitul Moldovei.

Psaltirea Română preia din Psaltirea Franceză tiparul strofic al textelor lui Clément Marot şi Théodore Bèze, melodiile lui Guillaume Franc, Loys Bourgeois şi Pierre Davantès, şi armoniile lui Claude Goudimel şi Claude Le Jeune. Luând ca model schema strofică a psalmilor francezi, şi având ca principal izvor de inspiraţie versurile lui Dosoftei, autorii români creează  parafraze  proprii, originale care respectă conţinutul poetic şi teologic ale textului biblic. În acest fel cântările din Psaltirea Română reflectă principiul poeţilor, compozitorilor şi teologilor renascentişti francezi şi al umaniştilor în general, cel  de a oferi un bun cultural tuturor oamenilor, indiferent de forma lor de evlavie, de stratul social, de origina lor etnică  şi de generaţia căreia îi aparţin.

Se prevede ca lansarea cărţii să se facă într-un cadru festiv organizat de instituţii  corespunzătoare şi să beneficieze de concertul unor formaţii corale prin care să se ilustreze ”PsaltireaRomână”.

Veronica Anghelescu,

colaboratoare la proiectul „Psaltirea Română”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s