O evocare: Nicolae Georgescu – portret în două dimensiuni

Standard


{muzicianul}

Am cunoscut, prin forța împrejurărilor, foarte mulți muzicieni: muzicologi, compozitori, profesori sau fideli, fanatici chiar, ai artei sunetelor. Nici unul nu mi-a părut însă atât de “dependent”, de obsedat de muzică, precum compozitorul si prietenul Nicolae Georgescu. A avut și norocul unor vecini nu doar înțelegători, ci și iubitori de muzică. Dacă nu cânta, (sau improviza) la pian, asculta la radio clasici sau, deopotrivă, moderni. Era un foarte bun “diagnostician” și nu-l impresionau unele nume mari pe care le acuza (zic eu, pe bună dreptate) de impostură. Curios fapt, nu l-am auzit niciodată cântând cu vocea. Oare avea?…

{profesorul}

După “standardele” activiștilor din învățământ, mai îndrăgostiți de “programe” decât de copii, Nae Georgescu trebuie sa fi fost considerat un dascăl cel puțin atipic. Nu iubea teoria muzicii, ci muzica. Totul se “asezona” cu acompaniament de pian. Se cânta și se asculta muzica. Ironic – temperat, pus mereu pe șotii (băga când te așteptai mai puțin cate-o “strâmbă” armonică, un bas fals), copiii trebuie sa fi fost îndrăgostiți de el. Modelul profului de muzică ce arunca cu bagheta după afoni, îi era complet necunoscut.

Sunt unii oameni, precum bunul poet Ion Stratan, a căror plecare te întristează, dar nu te uimește. Sunt introspectivi, neadaptați la mizeriile vieții, aparțin, în fapt, altei lumi. Plecarea altora îți este imposibil s-o accepți, s-o înțelegi. Sunt cei care îndeamnă mereu la zâmbet, la speranță, care nu cer mult de la viață și care par a trăi pentru alții.

Nicolae Georgescu a fost unul dintre aceștia.

            Valentin Petculescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s