Poemul electronic al lui Varèse

Standard

Edgar VareseCe efervescentă şi plină de evenimente ar fi viaţa muzicală dacă în fiecare lună ne-am aminti de aniversările şi comemorările celor ce au scris – şi scriu – istoria muzicii! Cei 48 de ani de la moartea lui Edgar Varèse s-au împlinit pe 6 noiembrie: pentru mine, un prilej de rememorare a ceea ce am învăţat despre celebrul compozitor – şi, totodată, o bună ocazie de a reasculta câteva dintre lucrările lui – din fericire, disponibile pe Internet.

Varèse, născut în 1883 în Franţa, şi-a petrecut mare parte din viaţă la New York. Lucrările sale din prima etapă a creaţiei sunt influenţate de Claude Debussy şi Richard Strauss (interesant de notat că au fost în mare parte distruse într-un incendiu) – dar a devenit de timpuriu interesat de şcoala de compoziţie italiană, de futurism şi de bruitism. În Statele Unite a intrat în contact cu un grup eterogen de artişti din toate zonele lumii – o avangardă ce nu se dădea în lături de la experimentele cele mai îndrăzneţe. Francis Picabia şi Marcel Duchamp „construiau” obiecte artistice din obiectele întrebuinţate în fiecare zi pentru uzul casnic; Varèse se integrează rapid în acest peisaj.

Prima sa lucrare majoră scrisă pe continentul american este intitulată chiar Amériques – compusă între 1919 şi 1922. Sunetele şi „ritmurile” oraşului New York sunt integrate în lucrare; zgomotul traficului pe podul Brooklyn; sunetele sirenelor poliţiei, pompierilor şi ambulanţelor;zgomotul din fabrici. La toate acestea se adaugă o orchestră simfonică cu o componenţă uriaşă – douăzeci şi două de instrumente de suflat din lemn, douăzeci şi nouă de alămuri, şaizeci şi şase de coarde şi zece percuţionişti. În loc de limbaj muzical, de formă – un conglomerat de senzaţii – şi puţine concesii făcute lirismului (dacă nu deloc).

Alex Ross comentează Amériques afirmând că s-a întâmplat un lucru neaşteptat încă de la prima audiţie: publicului i-a plăcut. O interpretare formidabilă a fost oferită de Leopold Stokowski cu Philadelphia Orchestra în 1926. Varése a devenit, peste noapte, un idol…

Poème électronique este una dintre capodoperele muzicii secolului al XX-lea. Are o durată de opt minute şi a fost compusă de Varèse pentru Pavilionul Philips, în cadrul expoziţiei de la Bruxelles din 1958. Designul pavilionului fusese realizat de nu mai puţin celebrul arhitect şi pictor Charles Édouard Le Corbusier. Tot ceea ce se prezenta în cadrul pavilionului intenţiona să ilustreze progresul tehnic atins în urma a îndelungate cercetări de către compania Philips. Pavilionul avea forma unui stomac! În plus, spoturile luminoase de diferite culori erau utilizate intermitent. Audiţia Poemului electronic era însoţită de proiecţia unui fotomontaj realizat tot de către Le Corbusier – imagini din istoria omenirii.

Cum se desfăşoară evenimentele muzicale şi vizuale?

0 – 60″ – Geneza

61 – 120″ – Spirit şi materie

121 – 204″ – Din noapte în zorii zilei

205 – 240″ – Zeii realizaţi de către om

241 – 300″ – Timpul care macină civilizaţiile

301 – 360″ – Armonie

361 – 480″ – Către toţi oamenii

Este interesant de urmărit ce evenimente sonore se suprapun peste imaginile selecţionate de Le Corbusier! Un exerciţiu de atenţie şi imaginaţie pe care îl propunem cititorilor noştri.

În 2006, Felix Meyer şi Heidy Zimmermann îi dedică lui Varèse o carte intitulată – Varèse, compositor, sculptor al sunetelor, vizionar. În mod cert, acesta a fost un vizionar! Interesant de notat că toate predicţiile lui Varèse în ceea ce priveşte implicarea tehnologiei în muzică s-au împlinit în totalitate. Să nu uităm ce a dăruit istoriei!

Veronica Anghelescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s