Turneul „Joc”

Standard

S-a încheiat de curând turneul de concerte intitulat „Joc”, ai cărui protagonişti principali au fost pianiştii Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu. Echipei lor s-au mai adăugat muzicologul Irina Niţu şi fotograful Horia Andrei Niţu.

Proiectul „Joc” a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Român, fiind selectat dintr-o listă impresionantă de alte propuneri şi a constat în douăsprezece concerte şi două masterclass-uri desfăşurate în localităţi din judeţele Harghita şi Covasna în tot atâtea zile, consecutiv de către artiştii amintiţi, în perioada 15-30 octombrie 2013.

1

Repertoriul propus de pianişti a fost unul accesibil, inspirat din folclor – de unde şi titlul proiectului, „Joc”. Altfel spus, ei au selectat şase compoziţii care au la bază teme deduse din muzica tradiţională a diverselor popoare: român, maghiar şi spaniol, prezentându-le într-un concert de pian la patru mâini. Recitalul a fost gândit cu scurte prezentări între piese datorate Irinei Niţu şi proiecţii de slide-uri cu imagini reprezentative pentru fiecare compozitor în parte. Acest aspect sincretic a vizat obţinerea unui impact cât mai plăcut asupra publicului. Acesta s-a bucurat de cele Trei dansuri de nuntă ale lui G. Ligeti, Dansuri populare din Transilvania, op. 4 de C-tin Silvestri, Dansuri româneşti sz.56 de B. Bartòk (transcrise pentru pian la patru mâini de compozitorul Marius Sireteanu). În cea de-a doua jumătate a concertului s-au derulat trei rapsodii: Rapsodia ungară nr. 2 de F. Liszt, Rapsodia spaniolă de M. Ravel şi Rapsodia op. 11, nr 1 de G. Enescu (în varianta pentru 4 mâini realizată tot de Marius Sireteanu), piese diferite ca stil dar apreciate fiecare în parte de publicul larg.

Pianul pe care s-au desfăşurat toate concertele a fost AvanGrand No1, pus la dispoziţie de către firma de piane Yamaha, în calitate de partener principal al proiectului nostru. Pianul ne-a însoţit pretutindeni, fiind transportat, manevrat, suit şi coborât pe scene zilnic cu ajutorul important al lui Mihai Negoiţă, lui alăturându-i-se în fiecare locaţie alte câteva perechi de braţe puternice (fără de care nu ne-am fi descurcat).

 2

Imaginile de la faţa locului au fost realizate de către Horia Niţu, din toate unghiurile posibile, pentru a imortaliza cât mai fidel atmosfera concertelor. Aceasta a fost întregită şi de participarea unor mai mici şi mai mari pianişti, cinci la număr, selectaţi dintre participanţii masterclass-ului de la Centrul Cultural de la Arcuş – partener de bază al proiectului nostru. Îi enumăr pe curajoşii care au cântat în debutul concertelor pianiştilor Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu: Sebestyèn Làzăr Regina, clasa a III-a, László Berta Bianca, clasa a X-a, Opra  Balàzs József, clasa a XI-a de la Liceul de Arte Plugor Sándor din Sf. Gheorghe şi Csata Sebestyèn, clasa a III-a respectiv Elekes Peter, clasa a VI-a de la Şcoala Gimnazială Vaskertes din Gheorgheni. Ei au primit cadouri (diplome, partituri, CD-uri, DVD-uri cu artişti consacraţi) şi s-au bucurat de primirea specială a publicului din fiecare sală de concert.

 3

Localităţile-gazdă ale Proiectului Joc au fost Arcuş, Sf. Gheorghe, Baraolt, Miercurea Ciuc, Remetea, Bălan, Ditrău, Praid, Odorheiu Secuiesc, Tg. Secuiesc, Covasna şi Gheorgheni. Am apreciat modul călduros în care organizatorii locali şi publicul au reacţionat în urma tuturor concertelor. Bisurile au fost inevitabile, la fel ca şi oboseala, însă ropotele de aplauze şi opiniile pozitive ale spectatorilor sondate prin chestionare completate la finalul recitalurilor au compensat totul cu brio.

4

Adresăm un gând special celor care ne-au încurajat să revenim, demonstrându-ne că muzica clasică a câştigat un public nou, dornic de evenimente similare. Bine-nţeles, suportul AFCN-ului a fost esenţial pentru proiect. Viabilitatea acestuia a fost dovedită cu succes, şi nu se va limita doar la perioada contractuală. În viitorul apropiat, concertul „Joc” va putea fi ascultat şi la Petroşani (mai exact, în data de 7 decembrie a.c.) cu prilejul unui Festival-Concurs de pian aflat la cea de-a a II-a ediţie, organizat de Asociaţia KlavierArt în Sala de marmură a Primăriei din localitate. Sunteţi invitaţi, vă aşteptăm!

Dr. Irina Niţu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s