Aniversare cvadruplă în Chișinău

Standard

Ultima lună a anului 2013 a fost una mult prea bogată în evenimente culturale. În mare parte abundența de spectacole s-a datorat șirului de sărbători creștin-ortodoxe, care ocupă întreaga lună decembrie. Cu ocaziile acestora instituțiile, nu neapărat de cultură, s-au întrecut în prezentarea diferitor manifestări artistice pentru publicul larg. În acest sens, printre cele mai consistente cadouri de iarnă au fost cele oferite în Centrul de Agrement Shopping MallDova, primul mall din Chișinău și din Republica Moldova, de către artiștii Sălii cu Orgă din Chișinău. Astfel, în primele trei duminici ale lunii – 1,8 și 15 decembrie – au avut loc evenimente de anvergură, protagoniștii cărora au fost Ansamblul de Acordeoniști „Concertino”, Orchestra Națională de Cameră şi Corul Național de Cameră – trei formații care-și sărbătoresc în cadrul stagiunii 2013-2014 aniversarea a zece, douăzeci și cinci și, respectiv, doisprezece ani.

În prima zi de decembrie, renumita formaţie „Concertino”, condusă de Eugen Negruța, a evoluat la Shopping MallDova pentru prima dată. Vizitatorii mall-ului au ascultat muzică bună timp de o oră întreagă, iar la final de concert doritorii au putut face chiar şi poze cu îndrăgiţii interpreţi. Ansamblul de acordeonişti a fost fondat în 2003, din iniţiativa unui grup de studenţi ai Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău. În cei zece  ani de activitate formaţia a reuşit să susţină un şir de concerte în Danemarca, Franţa, Italia, Austria, Polonia, China, Azerbaidjan, Croația, Rusia, Finlanda, Elveția, etc. Mai mult, „Concertino”evoluează cu succes în faţa publicului autohton, iar din ianuarie 2007 activează în cadrul Sălii cu Orgă din Chișinău. Majoritatea creaţiilor din repertoriul ansamblului sunt  adaptate pentru componenţa acestuia, aranjamentul  aparţinând conducătorului Eugen Negruța (Artist Emerit al Republicii Moldova) şi membrilor formaţiei (Vladimir Leca, Olga Boianjiu,Mihai  Grosu, Sergiu Mîrzac, Cătălin Hioara, Serghei Paramonov (acordeon I-IV), Eugen  Ursu (vioară), Anatolie  Covalenco (pian), Anton Hohotov  (contrabas, chitara bas), Vitalie Negruța (percuţie)).

1

Ansamblul a înregistrat trei CD-uri cu tangouri de Piazzolla  şi muzică de  popularitate, întrucât pe gustul interpreților se găsesc toate genurile şi stilurile muzicii: clasic, world, jazz, modern, folk, etc. Mai mult, muzicienii colaborează cu mari  nume  ale acordeonului  precum Richard Galliano, Frank Marocco, Vladimir Zubitsky, Vladimir Besfamilnov, Vladimir Vlasov ș.a., iar instrumentele la care interpretează sunt dintre cele mai performante, produse de cea mai cunoscută fabrică de acordeoane – „Victoria” din Castelfidardo, Italia.

Fiind la curent cu toate realizările din lumea acordeonului, „Concertino” participă cu succes la aproape toate concursurile internaţionale de acordeon din întreaga lume, devenind laureat la peste 18 concursuri  internaţionale, obţinând Premiul Mare sau Premiul I: Grand Prix şi Premiul I al  Concursului Internaţional „Citta di  Castelfidardo” din oraşul cu cele mai renumite fabrici de  acordeoane  din Italia (2006, 2008, 2010); Grand Prix la cea de-a VII-a ediţie a Concursului Internaţional al Acordeoniştilor din Citta di Lanciano – Italia  (2007, 2009, 2010); Premiul I al Concursului Internaţional „De la baroc la jazz” din Wroclaw – Polonia (2007); Premiul I al Concursului Internaţional din Cehia (2008); Premiul I la cea de-a XXXIV-a ediţie a unuia dintre cele mai prestigioase concursuri internaţionale de acordeonişti din Croaţia (2009); Grand Prix  al Concursului Internaţional al Acordeoniştilor „Ascoltate” – Lituania (2009); Premiul I al Festivalului-Concurs Internațional „World Music” din Innsbruck – Austria  (2010); Premiul I al Concursului Internațional „Fisa…armonie 2010” din Trieste – Italia (2010);Premiul de Aur la Art-Festival al Prieteniei,Pyongyang, Corea de Nord (2012); „Piazzolla Award”  la  Coupa  Mondială  în  Spoleto, Italia (2012); Festival Internaţional „Garmonika – duşa Rossii”, Moscova, Rusia (2012). După cum afirmă înșii interpreții cea mai importantă experiență a fost câștigarea Cupei Mondiale World Accordion Orchestra Competition, Canada, august 2013. De facto, lista premierilor ulterioare de rang superior ale ansamblului va fi, cu siguranță, una infinită, fapt care se datorează energiei, dăruirii de sine și talentului imens al fiecărui interpret al formației. Anterior se menționase faptul că cei de la „Concertino” sărbătoresc în acest sezon zece ani de activitate, iar cu această ocazie sâmbătă, 4 ianuarie, fanii ansamblului au avut ocazia să le ureze „La mulți ani!” în cadrul unui spectacol de zile mari, cu un public iubitor de muzică bună și o sală arhiplină.

În cea de-a doua duminică a iernii, în incinta aceluiași mall, a avut loc un alt concert impunător, de această dată susținut de Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova – una dintre cele mai cunoscute formații autohtone în lume, graţie numeroaselor turnee artistice pe care le-a întreprins în Spania, Franţa, Italia, Germania, Elveţia, Rusia, Ucraina, România, Turcia, Israel, SUA, Iordania, dar și pentru înalta măiestrie interpretativă şi repertoriul vast executat în corespundere cu cerinţele epocii și stilului lucrărilor muzicale.

2

Orchestra a fost fondată în 1988,din iniţiativa dirijorului Alfred Gherșfeld, iar la sfârșitul anului 2013 aceasta și-a sărbătorit aniversarea jubiliară de 25 de ani. Membrii Orchestrei au fost și sunt absolvenţi ai diferitor instituţii de învăţământ superior  muzical din Moldova, România, Ucraina, Rusia, etc. Fiecare muzician este și solist, interpretând concerte pentru instrument solo şi orchestră, totodată formând și diferite  ansambluri  instrumentale: trio, cvartete, cvintete de coarde, etc., precum  şi  ansambluri cu pian, clavecin, instrumente aerofone.

Orchestra Naţională de Cameră a evoluat cu numeroşi dirijori şi solişti invitaţi, printre care pianiștii Dana Ciocârlie (România-Franța), Tadeusz Domanowski (Polonia),Alexander Paley (Moldova-SUA), Michel Dalberto, Laure Favre-Kahn, Jean-Bernard Pommier (Franţa), Dang Thai Son (Vietnam-Canada), Konstantin Livschitz (Germania), Guigla Katsarava (Georgia-Franța),Evgeni Mihailov (Rusia),organistul Andrzej Chorosinski (Polonia),violoniștii Eugen Sârbu (România-Marea Britanie), Marina Iashvili (Georgia-Rusia), Liana Isakadze (Georgia-Germania), Aiman Musa Hodjaeva (Kazahstan) Oleh Krysa (SUA), violonceliștii Laura Buruiană (România-Franța), Stefan Popov (România-Marea Britanie), Aleksander Rudin, Aleksander Knyazev (Rusia),flautistul Yurii Shutko (Ucraina), trompetistul Bernard Soustrot (Franța), dirijorii Gilbert Varga (Elveția), Patrick Strub (Germania), Misha Katz (Rusia-Franța), etc. și nu în ultimul rând celebrul violonist și dirijor Vladimir Spivakov (Rusia), care a apreciat  înaltul profesionalism al formaţiei. În prezent, prim-dirijorul orchestrei este maestrul Cristian Florea (România-Germania).Fiind incluşi în  componenţa Orchestrei Simfonice Europene,fondată de Cristian Florea, muzicienii din  Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova au onoarea de a acompania  pe diverse scene din Europa nume mari din lumea muzicii, printre care și tenorii   Plácido Domingo şi  José Carreras, mezzo-soprana  Teresa Berganza, etc. ș idea participa la imprimarea CD-urilor cu muzică națională și universal. Repertoriul Orchestrei Naţionale de Cameră cuprinde toată muzica universală de  cameră de la preclasici la contemporani, precum și opere în variantă de concert, iar în septembrie 2011 a evoluat cu mare succes pe scena Ateneului Român în cadrul celei de-a XX-a ediții jubiliare a Festivalului Internațional  „George  Enescu”.

În ziua de 15 decembrie, a treia duminică de iarnă, a avut loc un al treilea concert, oferit de artiștii Sălii cu Orgă. De această dată, un program amplu cu varii creații a fost prezentat de Corul de Cameră condus de Ilona Stepan. Formația a fost fondată în 2002, pe lângă Compania „Union Fenosa”, iar în scurt  timp a devenit unul dintre cele mai valoroase şi promiţătoare coruri autohtone.

3

Laureat al mai multor concursuri internaţionale din Spania (Premiul  Mare, 2002 şi 2004), Cehia (Premiul  Mare,2004) şi Polonia (Premiul II, 2005) și condus de dirijorul  Ilona  Stepan, şefă la catedra Dirijat Coral a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, corul activează din  ianuarie 2006 în cadrul Sălii cu Orgă. Formația colaborează cu orchestre și coruri autohtone și internațional, și, respective, cu alți dirijori, printre care Crispin  Ward (Marea Britanie), Didier  Talpain (Franța), Vladimir  Ciolac, Gheorghe Mustea (Moldova), etc.,în urma fiecărei conlucrări rămânând realizări finale ale unor proiecte grandioase pentru cultura autohtonă. Câteva exemple în acest sens ar putea fi turneele efectuate în Elveţia împreună cu  Orchestra Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova” dirijată de Gheorghe Mustea; participarea la montarea în variantă modernă a operei „Masepa”  de Ceaikovski în Irlanda, împreună cu orchestra şi corul din Dublin şi soliştii teatrelor „Mariinsk” din St-Petersburg şi „Bolşoi” din Moscova, cu dirijorul belarus Alexander Anisimov; participarea la montarea, de  asemenea, în variantă modernă a operei „Macbeth”  de Verdi în Irlanda, de această dată alături de soliști din Canada, SUA, Austria și dirijorul Marco Zambelli din Italia.

Cele trei concerte inedite de la Shopping MallDova au fost apreciate drept unele importante pentru cultura autohtonă, întrucât a avut acces la audiere public de rang diferit. Mai mult, formațiile s-au făcut cunoscute pentru prima data în cazul unor ascultători prea puțin inițiați în domeniul muzicii academice. Și toate acestea datorită inițiativei adminstrației Sălii cu Orgă din Chișinău, instituție care a împlinit în acest an 35 de ani de la inaugurare.

4

Situată într-unul din cele mai frumoase edificii din centrul oraşului (monument de arhitectură luat sub ocrotirea statului construit la hotarul secolelor XIX – XX; edificiul se impune prin forme monumentale, cu elemente ce îmbină stilul clasic cu cel romantic; până în anul 1974 clădirea a găzduit Banca de Stat.), Sala cu Orgă este o instituţie cultural-artistică autohtonă de prim rang,activitatea sa având o importanţă de excepţie în viaţa spirituală a capitalei, iar impactul activităţii artiștilor angajați depăşeşte cu mult cadrul naţional. Misiunea de bază a Sălii cu Orgă, implicit a administrației acesteia, rezidă în organizarea stagiunilor concertistice prin care se urmăreşte promovarea valorilor muzicii clasice universale şi naţionale în interpretarea diferitor formații, instrumentişti și vocalişti de performanţă din ţară şi de peste hotare.

La mulți ani Sălii cu Orgă, Ansamblului de acordeoniști „Concertino”, Orchestrei Naționale de Cameră și Corului de Cameră!

Drd. Natalia CHICIUC,muzicolog,

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău

*

*

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s