Fără excepție și fără echivoc

Standard

Poate și datorită clipelor de relaxare prilejuite cu ocazia recentelor sărbători, am luat la cunoștință o stare de fapt. Recunosc că nici măcar nu mă gândisem până acum la existența ei, dat fiind că dețineam priorități ale reflecției cu totul și cu totul diferite.

Din fericire, lucrurile se mai schimbă. Așa se face că am ajuns la următoarea concluzie: atunci când spunem că o mie și unu de gânduri ni se derulează prin minte, avem de a face doar cu o cifră simbolică, nicidecum cu un indicator capabil să desemneze totalitatea fără echivoc a gândurilor noastre. Nimic mai firesc, consider eu, iar argumentul e unul cât se poate de simplu. Cine sau ce îl recomandă? Carența absolută pe care o manifestăm atunci când vine vorba de abilitatea necesară pentru a detecta numărul real al gândurilor care ne trec prin minte.

Multitudinea lor nu poate fi pusă la îndoială. O puzderie de gânduri ne traversează mintea, adeseori chiar și în chip involuntar, determinându-mă să fiu suspicioasă și să consider că 1001 ar putea să reprezinte în contextul dat, o cifră de valoare neglijabilă. Desigur că în lipsa unui responsabil desemnat a stabili numărul real de gânduri insinuat, pe parcursul unei zile, în mintea fiecăruia din noi, totul se reduce la stadiul de presupunere, de ipoteză, de probabilitate. Certitudinile nu își găsesc locul aici. Este nevoie să le căutăm în altă parte, prin urmare dovedindu-se imperios necesar a discuta despre factura de esență tranzitorie a gândurilor. Doar știm că acestea primesc conversia unei constante numai în cazul în care avem de a face cu o obsesie. Altminteri, gândul din clipa de față va face loc fără prea multe comentarii altuia, care va beneficia la rândul său de un nou substitut, și tot așa, într-o succesiune de o fluctuație nestăvilită. Iar de aici, proprietatea gândurilor de a ne modifica după bunul plac starea de spirit. De la bucurie la tristețe, de la tristețe la bucurie, de la calm la nerăbdare, de la speranță la conștientizarea stării de fapt a prezentului sau amintirea unor vechi dezamăgiri. Gândurile ne manipulează mai mult decât ne-am putea imagina, sau chiar decât noi înșine am fi dispuși să admitem. Dat fiind că starea sufletească depinde și de gândurile insinuate într-un anumit moment sau altul, mă obligă a nu le trece sub tăcere autoritatea. O autoritate imposibil de a fi vreodată abolită. Pentru că, dacă de influența persoanelor din afară ne putem debarasa cu ușurință, lucrurile nu stau deloc în felul acesta atunci când în discuție intră chiar propriile gânduri. Pur și simplu suntem incapabili să ne dispensăm de ele, motiv pentru care le atribuim posibilitatea de a guverna, cu drepturi depline, asupra noastră. Fără excepție și fără echivoc.

Roxana Moldovan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s