Continuând șirul de aniversări la Sala cu Orgă…

Standard
După afirmațiile din numărul precedent al Revistei No14 Plus Minus, una dintre importantele instituții culturale autohtone – Sala cu Orgă – își celebrează, odată cu stagiunea 2013-2014, cei treizeci și cinci de ani de la inaugurare. Sărbătoarea este una multiplă, întrucât trei formații ale acesteia –Asamblul de Acordeoniști „Concertino”, Orchestra Națională de Cameră şi Corul Național de Cameră – sărbătoresc împlinirea a zece, douăzeci și cinci și, respectiv, doisprezece ani.

Șirul aniversărilor nu se oprește însă aici.

În seara lui 6 făurar, Sala cu Orgă a fost gazda unei serate jubiliare de neuitat. De data aceasta protagonista serii a fost dirijorul de cor Ilona Stepan. În cadrul concertului au participat patru formații: Corul Național de Cameră, Capela Corală Academică „Doina” a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Corul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și Jazz Vocal Band „UniVox”, iar printre invitații speciali s-au perindat tenorul Mihai Munteanu, violoncelistul Ion Josan, organista Anna Strezeva, pianiștii Anatol Lapicus și Iurie Mahovici, și, nu în ultimul rând, interpreții și prietenii dirijorului Geta Burlacu și Petru Haruța.             Ilona Stepan este prim-dirijor al Corului Național de Cameră a Sălii cu Orgă, al
Capelei Corale Academice „Doina” a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, al Corului Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și șef al catedrei Dirijat Cor Academic a aceleiași instituții, conducător al Jazz Vocal Band „UniVox” și Artistă Emerită a Republicii Moldova. Cu studii la Şcoala de muzică „Eugen Coca” și la Academia de Muzică „Gavriil Musicescu” din Chişinău, specialitatea Dirijat Cor Academic, Ilona Stepan și-a perfecționat măiestria ulterior la Academia de Muzică din Cluj-Napoca (România).
1
Între anii 1987-1990 dirijează corul de copii al ansamblului „Speranţa”, din 1991 până în prezent profesează la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, iar din 1997 deţine funcţia de şef al catedrei Dirijat Cor Academic şi este conducător artistic al corului acesteia.
În 1999 a fondat jazz vocal band „Uni Vox”. Fiind  până  în  prezent coducătorul  formaţiei, participă la diferite festivaluri și concursuri de jazz, atât naţionale cât şi internaţionale.
În anul 2000 Ilona Stepan obţine bursa de Excelenţă a fundaţiei „Soros”, iar în martie 2002 este invitată să conducă corul de cameră fondat de Compania  „Union Fenosa”. Devenit ulterior Corul Național de Cameră, acesta activează începând cu 2006 în cadrul Sălii cu Orgă și devine în mod repetat laureat al unui șir impunător de concursuri international.
În 2013, fiind recunoscută drept un dirijor de cel mai înalt grad de professionalism și cu aptitudini artistice şi organizatorice de invidiat, a fost numită în funcțiile de conducător artistic şi prim-dirijor al Capelei Corale Academice „Doina” a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, al cărei .
Astfel, la ora actuală Ilona Stepan conduce patru formații artistice cu renume, îmbinându-și   activitatea pedagogică cu numeroasele evoluări în concerte, concursuri, festivaluri naționale și internaționale de interpretare corală şi posedând un bogat repertoriu din palmaresul muzicii corale. Laureată a multor concursuri internaționale (2002, 2004 – Spania, 2003 – Cehia, 2005 – Polonia, 2013 – România, etc.) și premiată drept cel mai bun dirijor la câteva dintre acestea, Ilona Stepan este  invitată în calitate de membru al juriului la diferite concursuri internaţionale, dar și în calitate de șef de cor la importante premiere internaționale, cum ar fi varianta modernă a operelor „Masepa” de Ceaikovski și „Lady Macbeth” de Verdi, montate în Dublin (Irlanda).
La mulți ani, Maestre Dirijor!
Drd.  Natalia CHICIUC, muzicolog,
 
Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău
 *
 *
 *
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s