În umbra unei femei

Standard

DSC00443De curând, la frumoasa şi căutata librărie „Mihail Sadoveanu”  din Bucureşti, de pe bulevardul Magheru, condusă de doamna Geta Munteanu, pe care o felicit cu această ocazie, a avut loc lansarea romanului „Călugăriţa” la editura Tracus Art, 2014, cu un cuvânt-înainte de  Cosmin Perţa, scris de apreciatul scriitor Ion Ochinciuc.

<Intrigă, suspans, crimă, sinucidere, ingrediente folosite cu măiestrie de autor. Într-o compoziţie alertă veşnica bătălie dintre raţiune şi patimă capătă aspecte inedite, originale într-o analiză psihologică percutant aplicată personajelor şi mai ales eroinei principale. Ea dansează cu sinceritate pe sârma dintre sinceritate şi minciună, dorinţă şi renunţare, capitulare şi atac. Un roman de dragoste care prinde în paginile sale curiozitatea cititorului şi nu-i mai dă drumul până la sfârşit.> – ne declară doamna Sofia Şincan.

_MG_0831 copyLa rândul său, Christian Crăciun, ne spune că : <Ion Ochinciuc are cele două haruri obligatorii pentru un prozator. 1- construieşte personaje vii, care capătă în mintea cititorului o identitate biografică precisă şi 2-imaginează situaţii pline de sens, cu miile de noduri invizibile care colorează o atmosferă, o istorie ce se transformă continuu în istorisire.

Personajul central din roman, metonimic reprezentat de insecta devoratoare de masculi, este de o feminitate feciorelnică, răvăşitoare şi acaparantă, care te face să-ţi doreşti să fii „înghiţit”, precum cititorul devine prizonierul fără scăpare al unui roman   bine scris…>

Intervenţia lui Carol Melinescu ne relevă _MG_2816 copyfaptulcă romanul este o carte comercială şi că de fapt el cuprinde două cărţi într-una. Prima parte este un roman de dragoste, care apoi, în partea a doua, se transformă în roman poliţist. Criticul mai observă cum triunghiul matrimonial  este înlocuit cu patrulaterul matrimonial, remarcând că autorul este un bun cunoscător al sufletului feminin.

Arhitectul Mircea Ochinciuc ne-a povestit, cum unchiul său a fost nevoit într-o vreme, nefastă pe atunci, să îşi scrie romanele sub pseudonim.

La rândul meu, doresc să amintesc că Ion, autorul Călugăriţei, a lucrat multă vreme la Radiodifuziunea Română, devenind celebru cu emisiunea „De toate pentru toţi”.

Preocupat şi de lumea teatrului, fiind şi dramaturg, Ochinciuc reuşeşte să creeze personaje excelent conturate, dându-le viaţă, utilizând des dialogul şi în felul acesta făcând ca romanul său să devină şi mai captivant.

Prof. univ.dr. Vasile Menzel

 photo credit: Silviu Marin

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s