Portret componistic Liviu Dănceanu şi recital Archaeus

Standard

Luni, 28 aprilie 2014, la Aula Palatului Cantacuzino, a avut loc un eveniment deosebit: portret componistic dedicat muzicianului Liviu Dănceanu, cu participarea interpretului Grigore Leşe, însoţit de o dublă lansare de carte şi de un concert al renumitului ansamblu de muzică contemporană Archaeus.

Constituită  în 1985, Formaţia Archaeus se autodenumeşte „atelier de muzică contemporană” şi are ca program estetic propagarea unor tendinţe diverse şi ilustrarea diferitelor tehnici de compoziţie din creaţia contemporană, peponderent românească, dar nu numai, formaţia abordând şi repertoriul bizantin sau marile epoci ale creaţiei universale.

Ansamblul Archaeus este condus de compozitorul Liviu Dănceanu şi are următoarea componenţă:

Anca Vartolomei – violoncel

Rodica Dănceanu – pian

Dorin Gliga – oboi

Ion Nedelciu – clarinet

Şerban Novac – fagot

Sorin Rotaru – percuţie

Marius Lăcraru – vioară.

IMG_2992

Până în momentul de faţă, Archaeus a susţinut peste 250 de concerte: 400 de lucrări interpretate (printre care numeroase prime audiţii), 230 de compozitori (mulţi dintre aceştia dedicând lucrările formaţiei Archaeus); programele au fost prezentate în 60 de oraşe, în aproape 100 de săli de concert; formaţia a realizat mii de înregistrări la radiodifuziunile din întreaga Europa. Archaeus a realizat coloana sonoră a peste 20 de filme de animaţie, documentare, filme video şi experimentale.

Programul a cuprins:

ARIA 1, op.25
ALIQUOTE, op.63
IRA, op.89
MEMORIALIS, op.97
FUGAFAGO, op.142
KLANG-LUDIC-FARBEN, op.124
EXERCIŢII DE ADMIRAŢIE, op.101, nr.10 si nr.13
HISTORY 2, op.71

IMG_3032Au fost lansate volumele:

Grigore Leşe – Acum ştiu cine sunt, Editura Humanitas

Liviu Dănceanu – Carapoembole, publicată la Editura No14 Plus Minus

Cei doi autori au citit fragmente din cele două cărţi, Grigore Leşe împărtăşind publicului câteva amintiri de suflet şi interpretând, de asemenea, două „hore”. De asemenea, a fost dezvăluit şi un proiect comun, ce se anunţă a fi inedit, o colaborare între formaţia Archaeus şi interpretul Grigore Leşe – în cadrul unui concert ce va avea loc în viitorul apropiat la Ateneul Român.

Ca de obicei, membrii formaţiei Archaeus au fost la înălţime; piesele de ansamblu au alternat cu piesele solo sau duo-urile; ca într-o piesă de teatru,. fiecare membru al formaţiei a fost un personaj care a conturat un rol,spunându-şi propria istorie.

„Cântecul răsună şi în tăcere, apoi tăcerea devine cântec, exprimă tot ce este viu în lumea asta. Însoţeşte sufletul pe drumul spre veşnicie.” Grigore LeşeAcum ştiu cine sunt.

Veronica Anghelescu

 *

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s