Cântec de cuvinte la Ateneul Român

Standard

ARFA 3 mai 2014Luna mai nu a însemnat doar SIMN. Au avut loc multe alte concerte deosebite, printre care un Recital cameral la Sala mică a Ateneului Român: Cântec de cuvinte – spectacol de muzică şi versuri, cu participarea Corneliei Petroiu – violă şi a Almei Nicole Boiangiu – chitară, ambele interprete rostind şi versuri. Concertul a fot organizat de Cornelia Petroiu în colaborare cu ARFA (Asociaţia Română a Femeilor în Artă).

Programul, generos, a cuprins următoarele poezii şi lucrări muzicale:

Cornelia Petroiu
Cerul meu

Boudewijn Bouckinx
Prin „Violă”, înţelegem viola, pentru violă

Claude Aveline
Portretul Pasarii-Care-Nu-E

Iulia Cibişescu-Duran
Ascunzişuri de măşti (I Căderea îngerilor, II De ce, oare ? III Lumeatăurească), pentru violă şi chitară, pe versuri de Iulia Cibişescu-Duran, recită autoarea p.a.a.

Marin Sorescu
Foaie verde

Laura Ana Mânzat
Peregrinări

Şerban Nichifor
Curriculum vitae, pentru violă

Virgil Carianopol
Prea târziu

Alma Nicole Boiangiu
Rabbit Hole p.a.a.

Carmen Petra-Basacopol
Meditaţie, op.133, nr.1, pentru violă

Ana Blandiana
Termometru

Iancu Dumitrescu
Movemur III, pentru violă

George Tomozei
Lamento

Adrian Enescu
Breakfast, pe versuri de Jacques Prévert

Alma Nicole Boiangiu a început studiul instrumentului (chitara clasică) la vârsta de 7 ani. A obţinut numeroase premii atât în România, cât şi în străinătate (Germania, Spania, Austria, SUA). Cu deosebire în Spania a avut parte de experienţe minunate, câştigând doi ani la rând premiul I la Concursul naţional de interpretare. Tot de timpuriu îşi descoperă pasiunea pentru teatru şi urmează cursurile liceului Dinu Lipatti, secţia arta actorului, începând şi studiul dansului (step). Având o voce deosebită, în timpul anilor de liceu a urmat şi cursuri de canto clasic, studiind cu profesori de la Conservator. A participat la concursul Românii au talent şi este, în prezent, studentă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. O tânără artistă despre care vom auzi, în continuare, numai lucruri frumoase!

Cornelia Petroiu nu mai are, credem noi, nevoie de nicio prezentare! Ea este unul dintre cei mai activi şi mai generoşi interpreţi de muzică contemporană din România. De-a lungul timpului, Cornelia Petroiu a contribuit la lărgirea repertoriului de piese contemporane pentru violă solo, dar şi de piese pentru violă, saxofon şi pian, ea fiind unul dintre membrii formaţiei Trio Alto (alături de Daniel Kientzy – saxofon şi Mihai Vîrtosu – pian).  Cornelia Petroiu interpretează cu dăruire, profesionalism şi sensibilitate lucrări de facturi diferite, complicate din punct de vedere tehnic sau, dimpotrivă, piese meditative, de atmosferă. Aceeaşi atenţie, aceeaşi grijă pentru detaliu, aceeaşi dragoste şi graţie – indiferent dacă este vorba despre o lucrare a unui artist consacrat sau a unui debutant în compoziţie. În plus – un Om de o rară nobleţe sufletească, de la care avem mult, mult de învăţat.

Cornelia Petroiu este, pentru mine, definiţia muzicianului complet: inteligenţă, frumuseţe, pasiune, generozitate, răbdare, intuiţie şi, mai ales, dragoste.

Vă prezentăm câteva înregistrări din acest concert.

Laura Ana Mânzat – Peregrinări

*

Iulia Cibisescu Duran – Ascunzişuri de măşti (recită autoarea)

*

Claude Aveline: Portretul Păsării-Care-Nu-E (recită Alma Boiangiu)

*

Budewijn Buckinx – Prin „Violă”, înţelegem viola, pentru violă

*

Virgil Carianopol – Prea târziu (recită Cornelia Petroiu)

*

Cornelia Petroiu – Cerul meu (recită Cornelia Petroiu)

Video: Dan Lepădatu, Videoconexiuni

 Veronica Anghelescu

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s