O zi din Festivalul ,,Ecouri Transilvane”, ediţia a XV-a de la Zalău

Standard

Doresc să aştern câteva rânduri referitoare la prezenţa corului ,,Arhanghelii” la un festival coral de renume de la Zalău. Întrucât acest festival s-a desfăşurat pe durata a mai multe zile, 28 mai – 1 iunie 2014, iar corul din Orăştie a participat doar într-o singură zi, pentru obiectivitatea şi acurateţea informaţiilor, doresc să prezint doar acel moment. Aşadar, cu mici frânturi din presa locală din Orăştie şi Zalău doresc să prezint câteva elemente ale zilei de 31 mai. Corul ,,Arhanghelii” al catedralei din Orăştie începe să câştige în ultima perioadă de timp un bun renume în lumea corală românească. Aşadar ,,Arhanghelii”  în data de 31 mai începând de la ora 16:00, au reprezentat municipiul Orăştie la Festivalul Coral Internaţional ,,Ecouri Transilvane” ce s-a desfăşurat în municipiul Zalău, la Sala „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Festivalul ,,Ecouri Transilvane” ajuns în acest an la ediţia a XV-a, este o manifestare corală de excepţie. Este necesar să spunem că acest festival a fost organizat în mai multe zile, data de 31 mai fiind ziua în care a fost invitat corul de la Orăştie, să concerteze alături de alte formaţii corale.

Organizatorii au invitat corul ,,Arhanghelii” în ziua de sâmbătă deoarece distanţa destul de apreciabilă nu ar fi permis participarea coriştilor de la Orăştie în zilele de peste săptămână. În drumul spre Zalău şi înapoi, preotul Valer Muntean a însoţit corul în calitate de reprezentant al parohiei ortodoxe Orăştie I. A XV-a ediție a Festivalului coral internațional „Ecouri Transilvane” a reunit mai multe formaţii corale dintre care amintim: Corul „Ave Musica” al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca; Corul „Andrei Mureșianu”, Bistrița; Corul „Arhanghelii” din Orăștie; Corul „Tiszaujvarosi Reformatus Enekkar” din Tiszaujvarosi, Ungaria; Reuniunea Corală „Camerata Academica Porolissensis” Zalău şi Corul „Lumină Lină” al Catedralei din  Zalău. Corul ,,Arhanghelii” a fost singurul cor format din amatori, care a avut onoarea şi invitaţia să participe la acest eveniment coral internaţional.

Toate cele patru formaţii corale ce au urcat pe scena festivalului în data de 31 mai au avut o prezenţă şi o prestanţă bună în festival. Aprecieri pozitive a primit corul „Tiszaujvarosi Reformatus Enekkar” din Tiszaujvarosi, care a prezentat şi o piesă corală în limba română. De asemenea, a impresionat printr-o prezenţă bună un grup vocal alcătuit din teologi din Zalău, iar corul catedralei ,,Lumină lină” din Zalău, dirijor prof. Ciprian Ghiurco s-a prezentat la înălţime.

Repertoriul corului ,,Arhanghelii” dirijat de către Ioan Marius Popa  a fost:

  1. Tebe Poem – Dimitrie BORTNEANSCHI
  2. Ridicat-am ochii mei la ceruri – Ioan POPA
  3. Doamne, unde voi să fug – Ioan ŞERB
  4. Ţie se cuvine cântare – Isidor VOROBCHIEVICI
  5. Frăţie în Carpaţi – Gheorghe BERCEA

Surpriza, dar şi momentul culminant al zilei de 31 mai a fost marcat prin concertul festiv de încheiere, în care, masterandul Ioan Marius Popa a dirijat corul ,,Arhanghelii” şi corul ,,Lumină lină” al catedralei din Zalău. Reunirea celor două coruri valoaroase sub bagheta tânărului Marius a fost un moment de înaltă ţinută artistică şi trăire muzicală. Cu siguranţă, acesta este unul dintre cele mai înălţătoare momente pe care le-a consemnat istoria corului de la Orăştie.

Această prezentare necesită JavaScript.

*

http://www.regiotv.ro/cultural/regal-coral-la-zalau

Ioan Marius Popa

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s