Timpul probabil

Standard

Uneori, prognoza meteo nu este deloc favorabilă. Descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. Precipitații în exces sau secetă. O vară cu termometre încinse la maximum, nocivă pentru starea de sănătate a persoanelor ce nu se pot mândri cu o condiție fizică lipsită de cusur. Dar, textul rostit de crainicul TV conține și alte vești pe care nu am vrea să le primim. Vești care anticipează un ger de crapă pietrele. În plus, nămeții, impasibili la activitățile de fiecare zi pe care avem datoria de a le efectua, decid că trebuie să rămânem captivi la domicilii. Nu pentru o veșnicie, este adevărat, ci numai până când utilajele de deszăpezire trimise de organele abilitate vor veni să înlăture surplusul de zăpadă.

Ești schimbător ca vremea, afirmă o zicală românească. Într-adevăr, vremea este capricioasă. Cu toții ne-am încetățenit sintagma ”timpul probabil”. Vreau să vizionez ”timpul probabil” pentru a ști dacă mâine plouă sau nu, spunem adeseori. Ținând cont însă de faptul că avem de a face cu ”timpul probabil”, există dăți când previziunile meteorologilor nu concordă nici într-un fel cu realitatea. Precipitațiile abundente cu căderi masive de grindină anunțate la prognoză se lasă așteptate o zi sau două, trei sau patru, sau, după caz, chiar și mai mult, iar alteori, dimpotrivă, nori grei, de plumb, își fac apariția tocmai de unde și tocmai atunci când nici nu te aștepți.

Prin urmare, timpul probabil ne joacă feste. Nimic mai natural decât atât. În caz contrar, nu l-am numi ”timpul probabil”, ci timpul precis, timpul perfect, timpul infailibil. Dar într-o lume în care totul este relativ, există oare ceva ce poate fi considerat altminteri? Perfect, precis, infailibil? Greu de spus. Prognoza meteorologică, oricum, e relativă.

Și totuși timpul probabil nu mi-a creat niciodată neplăceri. O torențială neanunțată la radio sau la televizor în prealabil nu reprezintă o surpriză pentru mine câtuși de puțin, deoarece, indiferent dacă soarele strălucește sau nu cu putere pe cerul albastru, umbrela se înscrie în setul obiectelor personale fără de care nu concep să ies afară din casă. Da, îmi place siguranța, și prin urmare sunt prevăzătoare. Cu toate acestea, mi s-a întâmplat ca umbrela să se defecteze uneori în chip instantaneu. Ce rost mai are să despic acum firul în patru, nu-i așa?, și să reflectez asupra cauzelor care au condus spre o atare situație? Doar totul pe această lume este relativ. Chiar și funcționarea adecvată a umbrelei.

 Roxana Moldovan

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s