Visuri devenite realitate… cu Silvia Țabor și Adriano Marian

Standard

Poftele spiritelor inalte

se cheama aspiratii.

V. Butulescu

 

Un vis… o aspirație… o cale… un drum… un succes… un eșec… din nou un succes… or, șirul clipelor importante în viața unui Om ce-și cunoaște rolul și locul pe Pământ este infinit… Și nimeni ori nimic nu poate împiedica transpunerea în realitate a acestuia, fie că Omul este un medic, un contabil, un scriitor, un inginer, un arhitect, un pictor, un interpret sau… un orice Om care știe ce vrea de la Viață…

Astfel s-a întâmplat cu Silvia Țabor și Adriano Marian – doi tineri basarabeni care  au realizat că din două particule infime ale unei societăți pipernicite între Prut și Nistru ar putea deveni două nume cunoscute în universul artei dirijorale, or la evoluția acestora au contribuit studiul avansatde diferite niveluri ale sistemului educațional național și internațional și mediul social în care și-au dezvoltat talentul.

1În familia Silviei Țabor muzica a stat întotdeauna la loc de cinste. Tatăl ei, Vasile Ţabor, predă şi astăzi clarinetul, saxofonul şi fluierul la şcoala muzicală din Sărata Galbenă, raionul Hânceşti, iarfratele acesteia conduce o fanfară într-o localitate apropiată. În căutarea aventurii, Silvia astudiat teoria şi compoziţia muzicală la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga“ din Chişinău, după care dirijatul coral la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Marea ocazie de a-și continua aventura în afara țării s-a ivit în momentul în care a emigrat în Canada, alături de alți colegi şi prieteni,care plecau pentru că nu le plăcea cum stăteau lucrurile în ţară, pentru că aveau nevoie de bani sau din diferite alte motive.

Ajunsă în Montreal în decembrie 2003, Silvia s-a ciocnit de bariera lingvistică.Ghidată de câţiva oameni care au ajutat-o la început, a făcut primul pas studiind limbile franceză și engleză. Și, deși a ajuns acolo în ultimele momente ale admiterii la masterat, Silvia a fost înmatriculată la una dintre cele mai bune instituţii anglofone canadiene –McGillUniversity, realizând astfel că studiile muzicale obţinute în Europa de Est sunt, de fapt, foarte apreciate în America de Nord. Timp de doi ani a muncit pentru a obţine titlul de master în domeniul dirijatului simfonic, iar în 2008 se și număra deja printre doctoranzii Universității din Montreal, unde a învăţat deja în limba franceză. Obiectivulde bază, totodată sarcină principală impusă de instituție, era să devină managerul unui proiect muzical: să formeze o orchestră şi să susţină câte un concert pe an cu programe alcătuite din creații alese de ea. Astfel, în 2008 a urcat în scenă cu 40 de instrumentişti şi a dirijat Simfonia a treia de Beethoven. În 2009 a interpretat rapsodii cu o orchestră de circa 60 de membri, iarpentru concertul de absolvirea pregătit un program amplu, concentrând aproape 100 de instrumentiști.Conștientă că succesul reprezintă atingerea treptată a unui ţel sau a unui ideal care merită atins, acest ultim spectacol a fost o garanție pentru Silvia că proiectul său poate continua sub numele Orchestra Interculturală din Montreal, înregistrată ca organizaţie în 2011.

Formația oferă concerte dedicate diferitor culturi ale lumii, după cum indică și numele acesteia. Primul spectacol a fost un omagiu culturii poloneze, apoi orchestra a interpretat muzică rusească, românească, evreiască şi franceză. În esență, se vrea construirea unor poduri între culturi prin promovarea muzicii clasice contemporane, în mare parte compoziţii îndrăgite în Europa, dar necunoscute în America de Nord.

2Alături de orchestra sa, Silvia Țabor participă la diferite concursuri, festivaluri și concerte de talie națională și internațională din America de Nord și Europa, continuându-și totodată perfecționarea măiestriei dirijorale cu Leonid Korchmar, Cristopher Zimmerman, Dejan Savic, Kenneth Kiesler, David Hoose, etc. La fel de importantă este și lista participărilor la competiții de dirijat simfonic organizate în Canada, SUA, Franța, Spania, România, iar cel mai apropiat sufletului său este premiul special al Concursului Internațional de Dirijat Simfonic din Republica Moldova, ediția 2010. Silvia Țabor a avut oportunitatea de a fi numită dirijor-asistent al maestrului german, dirijor principal al „Berliner Symphoniker Orchestra”, Lior Shabadal, iarprintre orchestrele cu care a colaborat până acum se numără „National Arts Center Orchestra”, Orchestra Francofoniei Canadiene, „Beethoven Orchestra”, „McGill Woodwind Orchestra”, Orchestra Universității din Montreal și Orchestra Națională a Canadei, Orchestra de Cameră a SUA, Orcehstra de Stat Academică a Rusiei, Orchestra Operei de Stat a Bulgariei și Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale din Republica Moldova, alături de care în mai curent a oferit un concert de zile mari pe scena Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău cu un program alcătuit din rapsodii semnate de Enescu, Pozdniakov, Chopin, Ravel și Gershwin.

La fel ca în cazul Silviei Ţabor, care a plecat în Canada acum zece ani pentru un masterat, iarîntre timp a obţinut și titlul de doctor în muzică, fondând Orchestra Interculturală din Montreal, Adriano Marian a conștientizat că aspirațiile nu pot decola cu aripi de împrumut.Arborele său genealogic n-a răsărit din sămânţă de muzicieni, însă a moștenit de la mama sa pasiunea pentru muzică şi ambiţia de a mişca lucruri care par greu de urnit din loc.De la şase ani a cântat în cor și tot pe atunci a îndrăgit trompeta, pe care a studiat-o în liceu și la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga“ din Chișinău. Schimbarea crucială a direcției către dirijatul orchestral a fost cauzată, indirect și în cel mai frumos sens al cuvintelor,  de câțiva dintre dascălii săi de la colegiu. Datorită unuia dintre profesorii de istorie a muzicii universale, care își avea într-una dintre sălile instituției propria colecţie de informaţii ample despre marii muzicieni din toată lumea, Adriano a ascultat zi de zi în perioada studiilor muzică clasică în doze enorme, realizând că aceasta este muzica adevărată și că își dorește extrem de mult să fac parte din lumea ei.

3Primul pas în această direcție a fost Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, România, unde a avut multiple ocazii de a cunoaște nume mari de profesori și muzicieni și de la care a simțit că trebuie să se inspire. Tot la Cluj a dirijat şi prima sa orchestră de studenţi. Deși era o probă, unexamen, spectatorii erau adevăraţi, dirijorul în devenire simţindo plăcere enormă de a fi la pupitru. Și n-aavut nevoie de prea mult timp pentru a realiza că-și dorește o orchestră. Urmând exemplul colegului și prietenului său Gabriel Bebeşelea, fondatorul Sibiu Youth Orchestra – prima orchestră de tineret din România, dorința lui Adriano s-a transformat într-un proiect de succes.

Deși au existat multe impiedimente, așa cum se întâmplă de obicei în domeniul cultural, datorită entuziasmului și aspirațiilor forte alecelui care a simțit că contează foarte mult la ce înălțime se deschide parașuta aspirațiilor, în iulie 2011 a luat naștere Chișinău Youth Orchestra. Formația a debutat într-o componență de 44 de instrumentiștipe scena Sălii cu Orgă, după o perioadă în care s-a muncit și câte opt ore pe zi. Publicul călduros, entuziamul celor din orchestră și propria energie a dirijorului au făcut ca fiecare dintre toți cei prezenți în momentele primului spectacol să simtă că proiectul a prins aripi și trebuie neapărat să i se ofere spațiul necesar pentru zbor.

4În prezent, din componența Chișinău Youth Orchestra fac parteunii dintre cei mai talentaţi şi responsabili tineri instrumentişti din instituţiile muzicale preuniversitare şi universitare din Moldova şi România. Din ceiaproximativ100 de membri, cu o vârstă cuprinsă între 14 și 30 de ani,o bună parte își fac studiile în importante centre muzicale din SUA, Anglia, Austria, Belgia, Finlanda, Elveția, Rusia, Ucraina, România, etc. Condusă de bagheta dirijorilor Andriano Marian și Mihail Secichin (Moldova), Petre Sbârcea și Gabriel Bebeșelea (România), în decursul a trei ani de existență orchestra a susținut peste 20 de concerte în instituțiile culturale din orașele Orhei, Cahul și Chișinău (Moldova),din Sinaia și București (România), cea mai importantă scenă dintre toate fiind cea a Ateneului Român.Mai mult, formația promovează frumosul oferind flash-mob-uri chiar şi în locuri neobişnuite, cum ar fiScuarul Catedralei, Parlamentul, Mall Dova, troleibuzele și Piaţa Centralădin Chișinău. Motivațiile care-i provoacă pe orchestranți să interpreteze în aceste locuri sunt oamenii, care, în urma unui șoc realizează că toți sunt capabili să perceapă muzica bună, deși nu obișnuiesc iar unii chiar nu își permit să meargă la un concert.

Repertoriul orchestrei este constituit din circa șaptezeci de lucrări simfonice semnate de Ceaikovski, Mendelssohn, Dvorak, Brahms, Ravel, Faure, Bartók, Mahler, Prokofiev, Grieg, Bernstein, Neaga, etc. Mai mult, există o importantă colaborare a orchestrei cu tinerii compozitori autohtoni, printre care Vitalie Mosiiciuc, Marian Ungur, Cristian Spătaru, Anastasia Lazarencu, Dan Țurcan, etc. care semnează zeci de lucrări și aranjamente muzicale interpretate de către Chișinău Youth Orchestra în cadrul diferitor evenimente socio-culturale.În mai 2013 Chișinău Youth Orchestra, în calitate de Orchestră Națională de Tineret a Moldovei,a devenit membru-cooperant al Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret (EFNYO) cu sediul la Viena, acest fapt fiind o dovadă în plus că proiectul poate fi un exemplu de coexistență a unei microsocietăți constutuită dintr-o diversitate majoră de membri care au un obiectiv comun și pe care sunt conștienți că, prin unificarea forțelor, îl vor realiza.

Atât Adriano Marian cât și Silvia Țabor, fondatori şi lideri ale unor echipe de tineri la fel de ambiţioşi, energici şi inspiraţi ca şi ei, sunt doi oameni care şi-au propus să facă muzica clasică accesibilă pentru fiecare. Și nu pentru bani sau faimă, ci pentru a-și realiza propriul vis de cultiva noi generaţii pentru care muzica clasică arfi muzica adevărată, indiferent de condițiile sociale, de apartenența etnică, de limba vorbită, etc.

Drd.  Natalia CHICIUC, muzicolog,

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău

 

 

http://www.youtube.com/user/silviatabor

http://www.agencelavoce.com/classique_f_silvia_tabor.html

http://ca.linkedin.com/pub/silvia-tabor/5b/9b5/789

http://cyo.md/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s