La fel de actual

Standard

Mă număr printre cei care îl prețuiesc pe J.S. Bach. Ascult muzica sa cu plăcere de fiecare dată. Și tot de fiecare dată, mi se întâmplă să remarc același lucru. Mi se întâmplă să remarc absența perimării, atât de puternic resimțită în cazul altor muzici, muzici de moment, capabile de a  răspunde în chip invariabil unui singur timp: prezentul.

Categoric, nu s-ar cuveni ca muzica lui Bach să fie așezată pe același taler al balanței cu muzica pe care astăzi o ascultăm pe deplin fermecați, iar mâine, cu un plictis ce nu ne mai oferă nici măcar răgazul necesar pentru a ne concentra asupra ei atenția până la capăt. Am făcut-o de atâtea ori în ziua anterioară, încât acum, după ce euforia inițială a audiției a dispărut, tot ceea ce ne-a mai rămas de constatat este absența fără echivoc a atributelor sonore care constituiau prilej de încântare.

Dar lucrurile se schimbă radical atunci când vine vorba despre Bach. Ori de câte ori simțim nevoia de a lua contact cu muzica sa, o facem cu un interes deloc diminuat. Faptul că nu suntem la prima audiție devine astfel un amănunt irelevant. Doar este vorba despre o muzică înzestrată cu suflu vital. O muzică robustă, cu o vigoare capabilă să ne fortifice chiar și pe noi, cei care uneori avem nevoie de un sprijin infailibil, cu proveniență din exterior. O muzică sub nici o formă compatibilă plictisului, a cărui capacitate de a se instaura, cu o facilitate demnă de invidiat, oriunde și oricând, e cunoscută îndeobște. O muzică în stare să se mențină la fel de actuală mereu. Aidoma compozitorului ce i-a dat viață.

Roxana Moldovan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s