O nouă apariţie discografică semnată Thomas Beimel

Standard

IMG_4960Am primit recent la redacţie ultimul CD semnat Thomas Beimel, o apariţie discografică deopotrivă elegantă şi valoroasă, pe care suntem onoraţi să o prezentăm în paginile revistei noastre.

Pe compozitorul Thomas Beimel am avut ocazia de a-l cunoaşte recent, la Festivalul Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, ediţia 2014, când i s-a interpretat, de către Ansamblul Profil dirijat de Tiberiu Soare, lucrarea intitulată Bagatellen care a fost deosebit de apreciată de către public.

Ascultătorul va descoperi o muzică efervescentă, surprinzătoare, lucrările fiind diverse ca ethos şi instrumentaţie. Grupul de piese intitulate Canti minori sunt dedicate unui cvartet vocal – în interpretarea plină de delicateţe şi sensibilitate a ansamblului Dufay din Nürnberg; textele sunt extrase din Biblie, dar fără a trimite la un subiect religios per se – sunt referiri la elementele fundamentale ale vieţii, pământul, apa, aerul, hrana, frunzele copacilor, peştii, râurile; o anumită stare de incertitudine – ce provine din extragerea citatelor biblice din contextul lor originar – este augmentată de către tehnica componistică utilizată de autor – severă şi în acelaşi timp fluidă, cu melodii cromatizate cu meşteşug, fără a se resimţi un centru tonal. Compozitorul utilizează tehnici contrapunctice „tradiţionale”: imitaţia, inversiunea, recurenţa.

Celelalte lucrări de pe CD sunt orchestrate pentru diferite formule. Lucrarea „no” propune un dialog între o trompetă şi două marimbe; „sicut cervus” – cor, timpani şi cvartet de tromboni;  „sonata” – harpsichord; „zeitlicher rat” este un dixtuor pentru oboi, clarinet, trompetă, trombon, percuţie, două viori, violă, violoncel şi contrabas.

Lăsăm ascultătorul să descopere formulele instrumentale ale celorlalte piese de pe CD; o audiţie ce bucură spiritul.

Pentru informaţii despre cum puteţi procura CD-ul „canti minori” semnat Thomas Beimel, vă invit să accesaţi site-ul: http://thomasbeimel.de/Publish_eng/html/discography.html

 Veronica Anghelescu


cover-cantiminori-page-001

Imaginea din stânga sus reproduce un fragment dintr-o partitură de Thomas Beimel

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s