Imnele iubirii

Standard

Un foarte agreabil şi consistent moment liric ne-a fost oferit duminică, 26 octombrie, la Sala Mică a Ateneului, de un redutabil „cvartet” feminin.  Imnele iubirii le-au avut ca protagoniste pe soprana Elena Stancu, violonista albaneză Irina Nanushi, pianista Verona Maier şi, în rolul de recitatoare (cu texte din Cântarea Cântărilor, pe pianista Camelia Pavlenco. 18 numere din spectacol au alternat piese vocal-instrumentale sau doar instrumentale (de R. Hahn, Purcell, Händel, Mozart, Massenet, Brahms, Rachmaninov, Debussy şi Fauré) cu recitarea a 7 Cântări din celebrul epos în eleganta traducere a poetului Radu Cârneci.

Remarc aici, ca o paranteză nelipsită de importanţă, finele asimetrii ale relaţiei muzică-poezie, mai ales în partea a doua a concertului – gândit, totuşi, ca un întreg.

Camelia Pavlenco, personalitate artistică complexă, de tip „renascentist” (pianistă, compozitoare, soprană, pictoriţă cu nu puţine expoziţii) se dovedeşte a fi şi o foarte expresivă şi convingătoare recitatoare.

Elena Stancu, studentă a reputatei soprane Georgeta Stoleriu şi specializată în muzica preclasică, are o bogată activitate solistică ce-i aduce distincţia Meritul Cultural clasa a III-a, în 2004.

Violonista albaneză, Irina Nanushi, preocupată de cultura spaţiului balcanic şi doctor în muzică pe această temă, este o interpretă sensibilă, bună cunoscătoare a stilurilor abordate şi excelent „acordată” la ansamblul cameral al serii.

Pianista Verona Maier este una dintre personalităţile vieţii noastre muzicale, cu care mă simt în totală „consonanţă”.

Profesionalism fără fisură, modestie (atât de puţin prezentă astăzi), vitalitate, fineţe interpretativă. Un „cvartet”, aşadar, admirabil. O seară care şi-a meritat publicul – o sală plină, cu mulţi tineri, un răspuns optimist la mai vechea mea dilemă-întrebare: unde e publicul de altă dată.

Valentin Petculescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s