Jurnal de… scenă și culise

Standard

Sala de concerte ‚,Mihail Jora” a Radiodifuziunii Române

16.10.2014

 

Joi, 16  octombrie  2014, în sala de concerte a Radiodifuziunii Române a avut loc deschiderea stagiunii 2014-2015 a ,,Big Band-ului Radio”. Evenimentul orchestrei de jazz a instituției Radio-ului public a  fost marcat prin invitația pe care departamentul Formații muzicale mi-a adresat-o în vederea realizării unui concert în care – după cum exprimă prezentatoarea din studioul central – eu am beneficiat de un portret interpretativ-componistic și de orchestrator-aranjor. M-am bucurat că în acest context deosebit mi-am putut lansa noul album Florin Răducanu & Friends – Jazz Standard Mood from Vienna 2014, anunțul fiind făcut în transmisiunea directă  realizată în același timp pe Radio România Cultural și Radio România Muzical:

 

Prezentarea oficială a concertului :

Trebuie să spunem că acest concert a fost unul inedit chiar și pentru Big Band-ul Radio deoarece, în majoritatea cazurilor, repertoriul abordat de către această importantă orchestră de jazz instituțională este format din lucrări și orchestrații care aparțin autorilor  din străinătate, de obicei fiind preluate lucrări ale compozitorilor /orchestratorilor clasici americani.  În acest context, cu atât mai mult m-am bucurat că repertoriul concertului din 16 octombrie 2014 a fost format exclusiv din compoziții și orchestrații/aranjamente ale subsemnatului.

Prima piesă – pe care atât publicul (neașteptat de numeros), cât și ascultătorii radio au audiat-o – a fost Georgia on My Mind, o piesă din repertoriul standard de jazz pe care am inclus-o pe noul album înregistrat la Viena. Cea de-a doua piesă a fost o compoziție a mea, Summer Twenty Twelve, orchestrată pentru 4 saxofoane cu ocazia turneului la Kiev în primăvara anului 2014.

Prin cea de-a treia piesă  a serii, Sketch of Thomaso Albinoni , am dorit să fac o trimitere către conceptul fusion classical-jazz pe care legendarul Miles Davis l-a promovat de-a lungul vieții sale de creator și interpret (mai multe am scris în episodul IV din cadrul serialului Jazzul ca simbioză muzicală https://no14plusminus.ro/2011/12/10/jazzul-ca-simbioza-muzicala-v/ ) :

Audio-video Youtoube :

Deoarece, așa cum spuneam, concertul a marcat lansarea oficială a noului nostru album :  http://jazzworldquest.com/florin_raducanu/?page_id=612  , în program am introdus și o piesă de pe Cd , dedicată memoriei marelui pianist înalt de numai 1,20 metri, Michel Petrucciani : Blues dedicated to Little Giant M. Petrucciani:

Audio-video Youtoube :

Momentul cel mai important (pentru mine…) al serii a fost prezentarea unei lucrări pe care am compus-o în perioada doctoratului. Este vorba despre Jazz Fuga pe care am conceput-o inițial pentru pian urmând “rețetarul zeului contrapunctului”, J.S. Bach.  Pentru ca să realizez o Fugă  originală (pentru cei care nu sunt în domeniu trebuie să le spunem că pot găsi informații despre această formă muzicală pe internet…), înainte de Revenirea tonală, am inclus un moment improvizatoric pe o formă de Blues.

La momentul la care lucram pentru definitivarea acestei Fugi, m-am întrebat ce reacție o să aibă coordonatorul lucrării mele de doctorat, compozitorul, rectorul UNMB, domnul prof.univ.dr. Dan Dediu … Din fericire, domnul Dediu a fost încântat de această idee și, mai mult, a fost de acord să o orchestrez pentru Big Band urmând să o includ în portofoliul tezei de doctorat.

Un detaliu interesant este faptul că am realizat subiectul fugii folosind inițialele numelui ISUS, scris în aramaică – JESCHUA,  după modelul lui Bach din Arta Fugii, care a folosit propriile inițiale ale numelui său.

Astfel a luat naștere o lucrare deosebită pentru Big Band, unică, se pare, până în acest moment în panoplia creațiilor membrilor Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, așadar, noua generație de muzicieni-creatori poate avea un exemplu de urmat în acest sens.

Și pentru că muzica vorbește de la sine, vă propun audiția acestei lucrări de simbioză classical-jazz în care meșteșugul (termen care ar fi cu siguranță pe placul lui Sigismund Toduță sau al lui Ștefan Niculescu…) construirii unei Fugi nu este chiar ușor de dobândit (Ionel Tudor a ținut să explice acest lucru membrilor Big Band-ului) :

Link audio video- Youtoube:

Ultima piesă din concert a fost o orchestrație a celebrei teme On Fire compusă  de pianistul Michel Camilo. Nu este cazul să explic mai mult decât a spus Florian Lungu în preambulul care conține și o prezentare a discografiei și a publicațiilor mele :

Link Youtoube :

Am realizat acest “Jurnal de scenă…” în ideea că orice concert al meu este ca un periplu  în care există date prestabilite (destinația, țelul/scopul, mijloacele prin care realizăm scopul și obiectivele etc),  frumusețea – în actul  deopotrivă interpretativ și creator/componistic  al improvizatorului de jazz –  fiind dată de procentul de spontaneitate inclus în actul de creație. Ori tocmai acest fenomen irepetabil creează ineditul într-un concert de jazz.

Jazzul modern nu este o muzică de divertisment (cum am observat că se greșește în unele clasificări…), mai degrabă,cred că ar trebui urmat exemplul muzicologilor  francezi de la postul de televiziune MEZZO – Classic&Jazz (unde nu apare nicio muzică de influență pop(ular) alături de această sintagmă devenită brand al acestei televiziuni).

Țin să mulțumesc Radio-ului public și Big Band-ului Radio pentru această colaborare și, în mod special, lui Florian Lungu.

Mă bucur de colaborarea cu No14PlusMinus, reușind astfel să putem arăta și practic ceea ce am descris în serialul “Jazzul ca simbioză muzicală”. Imaginile din acest concert sunt prezentate în premieră în această revistă on line, No14PlusMinus, cea mai importantă pe acest segment la nivel national !

Partenerul meu și promotorul internațional este JazzWorldQuest care mi-a alocat o pagină de prezentare permanentă :  http://jazzworldquest.com/florin_raducanu/ .

Finalul articolului, ca și cel al concertului, aparține prezentatorului Florian Lungu iar reacția publicului (fotografii cu publicul există pe pagina personală facebookhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=886522291358385&set=a.123053567705265.23037.100000018687560&type=1&theater  )  ne indică faptul că misiunea a fost îndeplinită cu succes… :

Link Youtoube :

 

 

prof.dr.Florin Răducanu

                                                                               http://jazzworldquest.com/florin_raducanu/

 

 

 

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s