Activitatea Corului ,,ARHANGHELII” în anul 2014

Standard

Pentru corul ,,Arhanghelii” din Orăştie, anul 2014 a fost plin de activităţi şi de rezultate pe măsură. Activitatea de bază a corului este cea liturgică. Corul a fost nelipsit la oficierea Sfintelor Liturghii din duminici şi sărbători în maiestoasa catedrala ortodoxă din oraşul Paliei. O primă acţiune ce iese în evidenţă a avut loc la data de 19 ianuarie, la Octava de Rugăciune din cadrul Săptămânii de Unitate Creştină. Cu această ocazie, corul a reuşit prin repertoriul propus să aducă mesajul de pace, dar şi învăţătura dogmatică a Bisericii Ortodoxe.

1.Corul Arhanghelii, dir. Marius Popa

Din luna februarie, corul ,,Arhanghelii” începe un puternic parcurs misionar în mijlocul parohiilor din Protopopiatul Ortodox Orăştie. Astfel, la data de 16 februarie, corul onorează invitaţia preotului Claudiu Sgaroncea de a da răspunsurile la Sfânta Liturghie în localitatea Ludeşti. Prezenţa corului a adus multă bucurie în sufletele celor prezenţi.

2.Corul Arhanghelii la Ludesti

A doua acţiune misionară a avut loc în satul Spini, la o distanţă foarte apropiată de municipiul Orăştie. Corul ,,Arhanghelii” a răspuns pozitiv la invitaţia preotului Ioan Bobar şi a participat la data de 30 martie în Duminica a IV-a a Postului Mare la Sfânta Liturghie în acest mic sat transilvănean. Corul a fost însoţit de către preotul protopop Narcis Terchet. 3.Corul Arhanghelii la Spini

La data de 27 aprilie, în Duminica Tomii, bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos a fost adusă în satul Grădişte de formaţiunea corală a catedralei din Orăştie. Participarea corului a fost legată de organizarea sărbătorii ,,Fii satului” la poalele munţilor unde se află cetăţile dacice.

4.Corul Arhanghelii la Gradiste

Provocările pentru corul ,,Arhanghelii” nu s-au oprit aici. La doar două zile, la data de 29 aprilie, corul participă la Festivalul Coral ,,Miron Cristea”, Ediţia a V-a, dedicat corurilor parohiale. Prezenţa celor de la Orăştie a fost apreciată de toţi cei prezenţi, iar corul a fost felicitat public de către ierarhul locului, Preasfinţitul Părinte Lucian. De asemenea, domnul profesor Dumitru Jompan, unul din mentorii muzicii corale bănăţene contemporane a apreciat prezenţa corului ,,Arhanghelii” drept un: succes total!

5.Corul Arhanghelii la Caransebes

La o lună de zile de la acest succes răsunător, ,,Arhanghelii” au participat la Festivalul Coral Internaţional ,,Ecouri Transilvane” ce s-a desfăşurat în municipiul Zalău. În încheierea acestei manifestări, dirijorul Ioan-Marius Popa a dirijat imnul liturgic Cămara Ta de N. Lungu în interpretarea corurilor reunite ,,Arhanghelii” din Orăştie şi ,,Lumină lină” al catedralei episcopale din Zalău.

6.Corul Arhanghelii la Zalau

Pe perioada verii, activitatea corului s-a restrâns doar la răspunsurile liturgice din catedrala Orăştiei. Activitatea misionară este reluată la data de 21 septembrie când ,,Arhanghelii” însoţiţi de preotul protopop Narcis Tecrhet poposesc în parohia Simeria Veche. Cântul liturgic a adus bucurie în rândul credincioşilor prezenţi la slujbă. Preotul paroh Dorel Medre a menţionat faptul că ,,Arhanghelii” sunt primul cor ce a dat răspunsurile liturgice în această localitate.

7.Corul Arhanghelii, Bis. Sf. Salvator

Apogeul actvităţii misionare este atins la data de 23 noiembrie când, corul ,,Arhanghelii” a dat răspunsurile la slujba de sfinţire a noii biserici din oraşul Geoagiu (jud. Hunedoara). Ceremonialul religios a fost condus de Inaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului iar ceilalţi ierarhi prezenţi au fost Inaltpreasfinţitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului; Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei.

8.Corul Arhanghelii, Bis. Sf. Salvator2

Răspunsurile coralei ,,Arhanghelii” de la Orăştie au fost evidenţiate în public de către Inaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu şi de către Preasfinţitul Părinte Gurie, care au apreciat calitatea acestei formaţiuni. De asemenea, preotul paroh Doru Puşcaşu, preoţii şi credincioşii prezenţi au adus multe aprecieri pentru prestaţia deosebită a corului de la Orăştie.

9.Corul Arhanghelii in concurs la Praga

La data de 26 noiembrie corul a pornit în primul turneu internaţional: Praga-Brno-Bratislava. Acest turneu a avut un scop dublu. În primul rând, corul a dorit să participe la un festival internaţional de prestigiu, iar invitaţia pentru acest eveniment a venit din partea organizatorilor Concursului Coral ,,Petr Eben”. În al doilea rând, corul a dorit să colinde instituţiile şi comunităţile româneşti din diaspora.

10.Corul Arhanghelii la Ambasada Romaniei la Praga

Festivalul Coral de muzică de Crăciun de la Praga s-a desfăşurat în zilele de 28 şi 29 noiembrie. În cele două zile, au avut loc mai multe acţiuni programate în afara recitalului jurizat pentru concurs (cinci piese, într-un interval de maximum 15 minute): un recital liber, de 30 minute, în Biserica Sfântul Salvator (vineri), un altul, cu aceeaşi durată, pe scena în aer liber, amenajată în grandioasa Piaţă a Oraşului Vechi, aflată în tradiţionalul aranjament al sărbătorilor de iarnă, sâmbătă după amiază, continuat, jumătate de oră mai târziu, tot acolo, cu concertul comun al formaţiilor corale participante – cu patru piese comunicate din timp.

Repertoriul din concurs al corului ,,Arhanghelii” a fost alcătuit din nestemate ale creaţiei corale româneşti: Rugăciune de Constantin Drăguşin; Domnuleţ şi Domn din cer de Gheorghe Cucu; Ziurel de zi de Ioan Popa; Lerui ler de Teofil Coste şi Naşterea Domnului, suită corală în şapte tablouri de Radu Antofie, solo sopran Mihaela Lădar.

În cadrul concursului coral, ,,Arhanghelii” au reuşit să obţină DIPLOMA DE BRONZ la categoria CORURI MIXTE. Efortul celor de la Orăştie a fost răsplătit la maxim, întrucât  câştigătorii Diplomei de Aur au fost un cor academic, iar acest fapt creşte şi mai mult valoarea distincţiei oferite.

11.Corul Arhanghelii, Festivalul Petr Eben

Precum anticipam mai devreme, în paralel cu activitatea competiţională, corul ,,Arhanghelii” a adus mesajul Naşterii Domnului Iisus Hristos şi românilor din Cehia şi Slovacia. Astfel, vineri, 28 noiembrie, corul a fost şi la Ambasada României şi la sediul Institutului Cultural Român de la Praga. Duminică cu ocazia prăznuirii Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor, pe drumul de întoarcere, ,,Arhanghelii” au participat la răspunsurile Sf. Liturghii desfăşurate în parohia ortodoxă românească (încă nefinalizată, dar funcţională) din Brno, pentru ca, trei ore mai târziu, să susţină un recital de colinde în Sala Oglinzilor a Palatului Primăriei din Bratislava, organizat de Ambasada României din capitala slovacă.

12.AFIS Cu noi este Dumnezeu

În momentul de faţă, ,,Arhanghelii” se pregătesc intens pentru a participa la cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Coral Interjudeţean de Muzică Sacră ,,Cu noi este Dumnezeu”, unde începând din acest an, corul gazdă intenţionează să participe în afara concursului. În numele coriştilor, dorim să aducem mulţumire tuturor celor care ne-au ajutat prin diferite mijloace şi dorim să urăm tuturor: Sărbători fericite şi La mulţi ani!

Dirijorul Coralei ARHANGHELII

Drd. Ioan Marius POPA

 

Reclame

2 răspunsuri »

  1. Ce cuvinte se potrivesc unui tanar dirijor care incepe sa faca performanta cu un cor din Orastie?Pretuire, perseverenta, sanatate si urmeaza multe satsfactii personale si colective.

  2. Buna seara! Va multumesc pentru ganduri si aprecieri. Cuvintele dumneavoastra ne onoreaza, dar ne fac si mai responsabili in demersul nostru muzical. Va multumim!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s