Un interviu cu organista Cristina Struţa

Standard

CristinaVa rugam sa ne scrieti despre inceputurile carierei dumneavoastra muzicale. Cum v-ati decis sa deveniti interpret si cine v-a ghidat primii pasi? Ce amintiri deosebite pastrati din acea perioada?

La varsta de 6 ani am inceput studiul pianului sub indrumarea doamnei profesoare Doina Carabas, la Colegiul National de Arta ,, Ion Vidu”, pot spune ca dumneaei mi-a ghidat pasii in lumea muzicii. Am continuat sa aprofundez tainele pianului cu doamna profesoara Flora Toth, iar odata cu trecerea la liceu am inceput sa studiez orga, cu domnul profesor Felician Rosca, care imi este si in prezent profesor la facultate. Orga este un instrument care nu imi era foarte familiar, insa pe parcurs ascultand numeroase concerte de orga si descoperind bogatul repertoriu scris pentru acest instrument, am inceput sa il indragesc din ce in ce mai tare.

Fiecare interpret are un repertoriu de lucrari care ii sunt mai aproape de suflet decat altele. Care ar fi, pentru dumneavoastra, compozitorii pe care ii cantati cu predilectie, si de ce ati optat pentru ei? Care este lucrarea in care ati investit cel mai mult timp si cea mai multa daruire?

Lucrarile din perioada Romantica sunt cele pe care de deseori le cant si imi creaza o deosebita placere. Compozitorii cei mai apropiati de sufletul meu sunt: Cesar Franck, Felix Mendelssohn Bartholdy, Johannes Brahms. Dintre toti compozitorii Cesar Franck este cel care si-a pus amprenta asupra dezvoltarii mele ca organista. In lucrarea sa Priere am investit foarte mult timp si daruire  si datorita ei am inceput sa iubesc si mai mult muzica de orga.

Muzica contemporana este adeseori un subiect controversat, multi interpreti considera ca aceasta muzica este mai dificil de interpretat, dar si de receptat de catre public. Care este relatia dumneavoastra cu muzica contemporana si cum va raportati la aceasta? Este ea o parte integranta din repertoriul dumneavoastra obisnuit?

Intr-adevar muzica contemporana este mai dificil de interpretat. Din pacate nu am avut ocazia sa interpretez foarte multe lucrari contemporane, am intepretat lucrari de Eduard Terenyi si de Slavko Osterc, urmand ca in urmatorii ani de studiu al orgii sa aprofundez muzica contemporana la adevarata ei valoare.

Credem ca orice interpret roman ar trebui sa se concentreze cu deosebire asupra muzicii romanesti, care stim cu totii, este insuficient promovata in lume. Cum va raportati la muzica romaneasca si in ce proiecte ati fost implicata de-a lungul timpului?

Pana in prezent nu am cantat foarte multe lucrari romanesti, insa anul acesta, in toamna, va avea loc Concursul International de Orga Timorgelfest, in care repertoriul va fi din barocul transilvanean si lucrari moderne din repertoriul romanesc (alaturi de lucrari din perioada baroca si romantica).

Puteti comenta pe scurt lucrarea dumneavoastra preferata, insotita daca este posibil – si de un material audio si/sau video?

Toccata si fuga Dorica este una dintre putinele lucrari cu caracter modal compuse de J.S.Bach. Din punct de vedere stilitic imbina doua caractere: german si cel italian, datorita acestui fapt sonoritatile toccatei sunt extrem de delicate dar in acelasi timp, au un caracter de virtuozitate. Fuga este un ricercar contrastant in care intalnim sonoritatile vocii umane, intr-o forma instrumentala.

Ce planuri de viitor aveti si la ce concerte ati dori sa invitati cititorii Revistei no14 Plus Minus?

In ordine cronologica, pentru acest an am programate doua recitaluri, primul in data de 27 aprilie – Recital de orga, iar in 2 mai un recital cu lucrari de orga la 4 maini  si pedalier dublu. Apoi voi participa in cadrul Concursului International de Orga Timorgelfest 2015, despre care am mentionat si mai sus,  iar in perioada imediat urmatoare voi canta in cadrul Festivalului “Barocul in ipostaze contemporane”.

A consemnat Veronica Anghelescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s