Şapte ani fără profesorul IOAN POPA – Orăştie

Standard

La data de 19 februarie 2008, maestrul Ioan Popa din Orăştie, a plecat spre luminata călătorie a simfoniei cereşti. Anul acesta, în luna februarie sunt comemoraţi şapte ani de la trecerea în veşnicie muzicianului român din oraşul Paliei. În semn de omagiu pentru munca şi capacitatea sa muzicală, doresc să prezint un film realizat de domnul profesor Dan Burza în noiembrie 2010, cu ocazia lansării cărţii ,,Bucuria Cântului – antologie de compoziţii, armonizări şi prelucrări ale profesorului Ioan Popa”, volum îngrijit de Marius Popa, nepotul regretatului muzician.

Doresc pe această cale să punctez anumite elemente semnificative din activitatea prof. Ioan Popa, întrucât elementele biografice se regăsesc în film. Muzicianul orăştian s-a remarcat ca o figură emblematică cântului şi al artei corale româneşti din a doua jumătate a secolului XX, prin activitatea sa exemplară şi prin colaborarea cu personalităţi precum Filaret Barbu, D.D. Botez, Nicolae Kirculescu, Radu Paladi, I.D.Chirescu, Cornel Fănăţeanu, Marius Cuteanu sau Dumitru Jompan (bucurându-se de respectul şi aprecierea acestora). Cântecele sale au intrat în repertoriul unor coruri prestigioase din Timişoara, Foeni (jud. Timiş), Oradea, Deva, Alba Iulia, Aiud (jud. Alba), Turda (jud. Cluj), Tămaia (jud. Maramureş) sau Iaşi.

Personalitatea profesorului Ioan Popa este aceea care a permis continuarea tradiţiei corale începute la Orăştie în anul 1868 de către învăţătorul Ioan Bena, şi care încă dăinuie cu rezultate remarcabile, spre deosebire de alte zone sau localităţi cu tradiţie în domeniu.

Nu în ultimul rând, datorită lui, la Orăştie se desfăşoară anual din decembrie 1990, Festivalul Interjudeţean de Muzică Sacră ,,Cu noi este Dumnezeu” şi care a ajuns în decembrie 2014 la ediţia jubiliară cu numărul 25. Importanţa acestei manifestări corale este de anvergură naţională prin amploarea, profesionalismul şi tradiţia ei incontestabilă.

Păşirea sa în Lumină, în februarie 2008, a însemnat o pierdere mare pentru noi, cei îndrăgostiţi de muzică dar, în acelaşi timp a fost un câştig pentru corul cel ceresc.

                                      Drd. IOAN-MARIUS POPA

o viata inchinata muzicii

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s