Bach la 330 în Chișinău

Standard

Existența și perpetuarea numelui și repertoriului faimosului compozitor și reprezentant al Barocului muzical Johann Sebastian Bach a ajuns în 31 martie 2015 la 330 de ani. Iar acest fapt a constituit un prilej de sărbătoare la Chișinău, unde, în perioada 27 martie – 3 aprilie, s-a desfășurat a V-a ediție a Festivalului Internațional J. S. Bach. Marele eveniment a fost organizat la Sala cu Orgă de gazda Festivalului în colaborare cu Fundația Culturală J.S. Bach și cu partenerii evenimentului, printre care Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român Mihai Eminescu, Ambasada Germaniei în Republica Moldova,etc.

1Programul festivalului a constat din patru concerte de o veritabilă valoare culturală autohtonă cu invitați din Ungaria, România, Rusia, Ucraina și Republica Moldova. În deschiderea din 27 martie, renumitul organist maghiar János Pálúra susținut un recital de orgă din recunoscute creații semnate de Bach–Fantezia și Fuga in g-moll (BWV 542), Variațiuni Canonice pe Christmas Choral „Vom Himmelhoch” (BWV 769) și Partita pe tema Coralului Pasca  „Seigegrüsset Jesugütig”(BWV 768) –, la care s-a mai adăugat și premiera chișinăuiană a lucrării Messe Solennelle pentru cor și două orgi de celebrul organist și compozitor francez Louis Vierne. Această compoziție a fost interpretată de Corul Național de Cameră și cel al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice sub bagheta dirijorului Denis Ceausov și de organiștii János Pálúrși Anna Strezeva.

2Festivalul a continuat în 29 martie cu recitalul de pian oferit de Eduard Kunz, unul dintre reprezentanții tinerei generații de pianiști ruși, inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în Topul celor mai buni 10 pianişti de mâine. Multiplu laureat la festivaluri și concursuri pianistice de talie mondială, printre care prestigiosul Festival de Muzică Verbier, Artist al Societății Filarmonice din Moscova și solist colaborator cu mari dirijori și impunătoare orchestre din lume – BBC Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, Welsh National Opera Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, etc.–,Eduard Kunzse numără printre artiștii BBC Radio 3 și este numit, la nivel mondial, Yamaha Artist. Din programul pianistic din 29 martie au făcut parte cunoscute lucrări semnate de Bach în transcriere pentru pian de Liszt, Busoni, Siloti, dar și creații de Scarlatti, Ravel și Rahmaninov.

3În ultima zi a lunii martie, chiar în ziua de naștere a marelui compozitor, Zoli Toth Project din România a prezentat un spectacol neobișnuit. Sub genericul Bach in ShowBiz, acesta este considerat cel mai nou și inovativ spectacol de fusion de peste Prut, datorită diferitelor combinări ale unor genuri muzicale academice cu altele pop, rock sau folclor românesc, însoțite de proiecții video 3D. Participant la Festivalul Internațional George Enescu în edițiile din 2011 și 2013, Ambasador Earth Hour Romania, Ambasador Lets’s do it Romania și Ambasador Nelson Mandela Bagles 46664, muzician și promotor al muzicii de percuție neconvenționale din România, Zoli Toth, alături de colegii săi din proiect, a prezentat publicului un program inedit din șaptesprezece variațiuni pe teme de J.S.Bach. Lucrările sunt semnate de Adrian Enescu – unul dintre cei mai cunoscuți compozitori români și pionier în muzica electronică din România – special pentru Zoli Toth Project și formula unică prin componența și instrumentele folosite (vioară, violoncel, set de tobe, butoaie electronice, efecte speciale, vibrafon și marimbă).

4Apogeul ediției a V-a a Festivalului a fost constatat în 3 aprilie, în Seara Concertelor Brandemburgice. În premieră chișinăuiană, toate cele șase lucrări considerate capodopere în repertoriul instrumental bachian au fost interpretate într-un singur concert. Marele eveniment a fost susținut de Orchestra Națională de Cameră sub bagheta dirijorului Cristian Florea și de invitații soliști din Ucraina și Moldova – Andriy Ilkiv (trompetă), Bogdan Galasiuk și Maksym Kolomiiets (oboi), Yuliy Pylypchak și Dmytro Taran (corn).

La numai a V-a ediție, Festivalul Internațional J. S. Bach se constată o notorietate și o calitate ireproșabilă a evenimentului, reușindu-se a se obține o importantă simpatie a publicului, în timp ce Festivalul în sine devine treptat unul dintre cele mai apreciate și mai de succes proiecte ale Sălii cu Orgă și, în general, ale culturii autohtone. Iar până la o următoare ediție, nu ne rămâne decât să ne facem temele pentru acasă și să audiem cât mai mult din opera marelui compozitor al tuturor timpurilor Johann Sebastian Bach, care în 2016 va putea fi omagiat sub genericul-formulă 330+1.

Drd. Natalia CHICIUC 

Muzicolog,

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău

http://palur.hu/test/index2.php?m=vid&p=cv&d=05vihttps://www.youtube.com/channel/UCLh9nNAkjg1nLecwuSyeKdQhttp://www.zolitoth.ro/2015/04/02/dupa-8-ani-din-nou-la-chisinau/https://www.youtube.com/watch?v=uKOzcuWRW2o

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s