Întâlnire cu excelența

Standard

Timpurile s-au schimbat. Odată cu ele, și anumite tendințe, obiceiuri sau preocupări ce se înscriu în existența noastră de fiecare zi. Se optează spre exemplu tot mai mult pentru vizionarea concertelor simfonice sau a spectacolelor lirice, în detrimentul frecventării instituțiilor abilitate să ofere muzică. Tendința nu este însă sub nici o formă una eronată. Ba chiar din contră.

În ceea ce mă privește, trebuie să recunosc că o apreciez și o încurajez, în condițiile în care este suficient un singur click pentru ca zeci de înregistrări cu spectacolul dorit să fie afișate, instantaneu, pe monitorul computerului. Ni se oferă în felul acesta oportunitatea de a alege montarea a cărei calitate ne satisface la modul absolut din toate punctele de vedere. Avantaj capital, pe care sala de concert nu are întotdeauna posibilitatea de a ni-l oferi. Deoarece, de îndată ce am achiziționat un bilet la operă, trebuie să ne asumăm și riscul implicit al unor neajunsuri ce ar putea să se remarce fie în planul concepției scenice, sau a modalității în care soliștii au înțeles să își interpreteze rolurile din perspectivă muzicală și actoricească în egală măsură, sau al felului în care vestimentația, frizurile, machiajele acestora contribuie la augmentarea sugestiei reprezentate de libret și acțiune în ansamblul său.

Se întâmplă uneori ca un spectacol liric să dețină cel puțin un neajuns de felul acesta. Un neajuns suficient însă pentru a-mi suscita plictisul, dar și dorința ca reprezentația să ajungă la final cât mai rapid. Ce mă interesează pe mine este un spectacol la superlativ. Un spectacol în care toate componentele să fuzioneze în așa fel încât sugestia să atingă cele mai înalte cote, capabile a mă determina să uit de tot ceea ce există în afara scenei. Mă plictisesc teribil spectacolele care trădează lipsuri, în același fel în care nu am răbdare să parcurg mai mult de două pagini dintr-o carte al cărei autor îmi lasă impresia unei înțelepciuni spirituale native insuficient dezvoltate, în pofida tehnicii literare ireproșabile pe care, fără doar și poate, a izbutit să și-o însușească.

Iată, prin urmare, motivul pentru care ader, cu toată convingerea, la opțiunea vizionărilor pe internet. Din multitudinea înregistrărilor puse la dispoziție acolo pentru un anumit spectacol, cel puțin una dintre ele se ridică la standardele așteptate. Iar spectacolul de operă capabil să îmi ofere o adevărată lecție de măiestrie în fața căreia să mă înclin, fără rezerve, cu tot respectul cuvenit, reprezintă exact ceea ce caut eu. Și nici nu ar putea să nu fie așa, în condițiile în care mi se oferă certitudinea unei întâlniri fără de preț. Certitudinea unei întâlniri cu excelența.

Roxana Moldovan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s