Dumitru Blajinu a plecat după prietenul său, Grigore Vieru

Standard

1Violonist, dirijor, aranjor, compozitor, folclorist, lăutar, Artist Emerit, Cavaler al Ordinului Republicii, Deținător al Premiului de Stat… toate conduc către numele uneia dintre valoroasele personalități ale artei basarabene: DUMITRU BLAJINU.

Născut în noiembrie 1934 în comuna Pererâta din plasa Lipcani a fostului județ Hotin într-o familie de lăutari, acesta a mânuit arcușul viorii încă de mic copil, astfel încât la numai 10 ani evolua deja în cadrul tarafului din satul natal.

Tot la acei ani își petrecea duminicile împreună cu Grigore Vieru, văr de-al doilea devenit apoi și prieten de-o viață, căruia îi plăcea nespus de mult să fie prezent la repetițiile  organizate în casa Blajinilor. De fapt, acestea au fost începuturile duetului Blajinu-Vieru, altfel spus al celui de muzică-poezie. Or, plăcerea nevinovată a lui Vieru era să-și recite poeziile sub doinitul viorii lui Blajinu, mai întâi pentru o proprie delectare, iar mai târziu în cadrul unor programe de concerte și spectacole oferite publicului larg și avid de artă.

În 1945 violonistul a participat la prima Olimpiadă Republicană organizată imediat după terminarea celui de-al doilea război mondial, la care a obținut locul întâi pentru programul său de melodii pentru vioară și acompaniament de țambal asigurat de tatăl său. În anii ’56-57 Dumitru Blajinu studiază teoria muzicii și armonia prin studiu extern la Universitatea populară a Casei Centrale de Creație Populară N. K. Krupskaia din Moscova. Iar cariera sa artistică profesionistă începe în 1957, când este angajat în funcție de instrumentist, după care în cea de dirijor al orchestrei Teatrului muzical-dramatic din Bălţi. Mai târziu, în 1961, devine și maestru de concert în Ansamblul de dansuri populare Joc, iar peste încă un an – acordeonist şi naist în Ansamblul de Tineret din Chişinău și violonist în orchestrele de muzică populară Mugurel și Veselia.

În 1967, proaspăt laureat al Festivalului internaţional al tineretului şi studenţilor din Moscova, Dumitru Blajinu a fondat Orchestra de muzică populară Folclor a Radioteleviziunii Moldoveneşti, al cărei prim-dirijor a fost timp de 17 ani. În această perioadă a înregistrat aproximativ 40 de piese instrumentale în diferite forme şi peste 300 de creaţii de autor. Profund împătimit de domeniul folcloric autohton și de starea nenorocită a acestuia, inspirat din activitatea sa artistică de zi cu zi, maestrul a editat o serie de culegeri de cântece, printre care Zii, lăută!, La vatra jocului, Primul ghiocel, Cântă inima şi dorul etc. Iar culegerea sa Antologia de folclor muzical. 1107 creaţii din Moldova istorică apărută în 2002 este considerată una fundamentală în păstrarea și promovarea folclorului autentic.

Din 1985 artistul a colaborat timp de un deceniu cu Centrul ştiinţific-metodic de creaţie populară şi activitate culturală, în perioada ’98-99 a fost lector la catedra Instrumente populare a Academiei de muzică Gavriil Musicescu din Chișinău, iar între anii 2000-2003 acesta a condus Centrul de conservare și valorificare a creației populare.

Multele și valoroasele sale realizări artistice au fost răsplătite prin titlul de Artist Emerit oferit în 1982, prin Ordinul republicii în 1994 și, nu în ultimul rând, prin acordarea Premiului de Stat al Republicii Moldova în 2014, la împlinirea a opt decenii de viață și la mai puțin de un an înainte de deces (6 iulie 2015). Însă cea mai mare recompensă pentru munca frumoasă a maestrului este rostirea frecventă a numelui său în contextul procesului de salvgardare a patrimoniului folcloric autentic. Or, Dumitru Blajinu a fost unul dintre puținii artiști care în vremurile de restriște sovietică a avut curajul să readucă și să promoveze muzica folclorică românească – la fel ca și prietenul său Grigore Vieru în perimetrul literar – atât prin propria sa existență și activitate, cât și prin cea a discipolilor săi, printre care Vasile Iovu, Maria Drăgan, Valentina Cojocaru, Angela Păduraru și alţii, toți de o valoare incontestabilă a culturii românești autohtone. Cât despre piesele lui Dumitru Blajinu, interpretate, orchestrate sau compuse, acestea sunt parte a fondului de aur al muzicii naționale, după cum și poezia lui Vieru este păstrată la loc de cinste.

… duetul muzică-poezie s-a reîntregit acolo sus, din momentul în care Blajinu a ales să plece după prietenul său, Vieru …

Drd. Natalia CHICIUC, muzicolog,

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău

https://www.youtube.com/channel/UCZ8DdiunPN6w2drpK5qVrkg  https://www.facebook.com/DumitruBlajinu

https://www.youtube.com/watch?v=FOU0ABy9Ia0

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s