Tribuna tinerilor dirijori

Standard

Tribuna tinerilor dirijori

Trecuse jumătate de an de când nu mai ”dădusem din mâini” în fața unei orchestre simfonice. După concertul de Sărbători din decembrie a urmat o perioadă de „stand-by” de două luni până când am aflat că pe 9 iulie voi avea concert în cadrul evenimentului numit „Tribuna tinerilor dirijori”.

Programul trebuia să conțină o lucrare la alegere de 15-20 de minute și un acompaniament al unui solist. Am avut de ales între Concertul nr.4 pentru pian și orchestră de L. van Beethoven și Concertul pentru fagot și orchestră de G. Rossini. Am ales fără să clipesc Concertul de Beethoven deoarece pianul este instrumentul meu preferat după vioară, bineînțeles. Piesa pe care am ales-o  a fost „Mica Suită” de C. Debussy. Așadar, după patru luni de studiu a venit și săptămâna dedicată repetițiilor. Săptămână e impropriu spus pentru că de fapt au fost două zile a câte două ore plus repetiția generală. Lucrul cu orchestra a fost o plăcere. Orchestra noastră are capacitatea extraordinară de a se „transforma” în bine de la o repetiție la alta, lucru destul de rar întâlnit în România. Nu neg faptul că la prima repetiție am avut trac…de altfel inevitabil pentru un dirijor fără experiență. Concertul a fost o încântare pentru public, care, de data asta a fost format din numeroși prieteni, cunoștințe dar și publicul „standard” al Filarmonicii.
Mai jos vă prezint succint detalii interesante despre cele două lucrări: Mica Suită de C. Debussy a fost scrisă pentru pian la patru mâini, fiind dedicată unui prieten. Dirijorul Henri Busser a făcut orchestrația care, ce-i drept, în unele momente nu a fost foarte inspirată. Însă culorile timbrale și frumusețea liniilor melodice au compensat aceste neajunsuri.
Concertul nr.4 pentru pian și orchestră de L. van Beethoven este o bijuterie muzicală în care temele lirice și cantabile se îmbină într-un mod deosebit de plăcut cu pasajele de virtuozitate ale solistului. Contrastul dintre părți este o altă caracteristică genială a compozitorului german.
Mulțumesc orchestrei, directorului instituției și publicului prezent în sala „Ateneu”. Urmează o pauză și începând cu 27 august vă aștept din nou la concertele Filarmonicii Mihail Jora din Bacău.

Aici aveți înregistrarea integrală a lucrării Petite Suite de Claude Debussy.

Sergiu Spiridon

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s