Eleonora Enăchescu In Memoriam

Standard

La revedere, ELEONORA ENĂCHESCU!

          Echipa No14 Plus Minus își exprimă regretul pentru trecerea din această viață a sopranei Eleonora Enăchescu și prezintă condoleanțe maestrului Voicu Enăchescu precum și întregii familii. Evenimentul s-a petrecut în ziua de 2 septembrie, puțin după ora 12 p.m.

Solid Picture Frame: https://www.tuxpi.com/photo-effects/mat-picture-frame

Soprana Eleonora Enăchescu a cunoscut de la vârsta de trei ani universul miraculos al operei, tatăl fiind artist instrumentist în orchestra Operei Maghiare din Cluj.  După ce a absolvit Liceul de Muzică din Cluj-Napoca la secția vioară (1971), a fost atrasă de arta cântului, desăvârșindu-și tehnica și interpretarea sub îndrumarea celebrelor soprane Magda Ianculescu și Eugenia Moldoveanu.

Carieră solistică  

Și-a făcut debutul absolut cu rolul Violettei din La Traviata de Giusepe Verdi la Opera Maghiară din Cluj, iar între 1978 și 2000 s-a numărat printre prim-soliștii Operei Române din București. Eleonora Enăchescu a abordat roluri dificile dintre care vom menționa doar La Traviata și Rigoletto de Verdi, L’Elisir d’amore, Don Pasquale, Lucia di Lammermoor de Donizetti, Die Zauberflöte, Die Entführung aus dem Serail de Mozart, Lakmé de Delibes, Les Contes d’Hoffmann de Offenbach, L’Italiana in Algeri și Il Barbiere di Siviglia de Rossini, Il Matrimonio segreto de Cimarosa și Ariadne auf Naxos de Richard Strauss. A abordat peste 15 partituri vocal-simfonice importante și un mare număr de lieduri.

Seriozitatea  în  studiu, marea sensibilitate, ambiția și inteligența muzicală  i-au atras repede multe cronici laudative care au apreciat frumusețea de diamant a  sunetului și a frazării sale, a rafinamentului și a remarcabilului său simț al stilului. Cariera sa însumează peste 400 de spectacole, concerte și recitaluri în toată țara și peste hotare, efectuând turnee în Anglia, Austria, Belgia, Bulgaria, Filipine, Franța, Germania, Italia, Olanda, Spania și fosta Uniune Sovietică. Unele din piesele sale de rezistență se păstrează în arhivele Radiodifuziunii Române.

Activitate didactică

Cu același profesionalism Eleonora Enăchescu s-a consacrat și carierei didactice, fiind Profesor Universitar la Universitatea Națională de Muzică din București, unde este Șefă a Catedrei de Canto din 2006. Aici obține (2004)  titlul de Doctor în Muzică Magna cum Laude. Cea mai mare parte a tezei de doctorat a fost publicată în cărțile  Dualitatea text – muzică în genul operei și De la cuvânt la muzică, ambele editate la Editura Universității Naționale de Muzică din București.

Eleonora Enachescu a fost invitată să țină cursuri de măiestrie la Colegiul Santa Isabel din Manila, Filipine în 1988 și la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Stuttgart în 2005 și 2006. A fost deseori solicitată să facă parte din juriile unor concursuri de Canto din România. Este de asemenea membru fondator al A.N.C.R (Asociația Națională Corală din România) și membru de onoare al Fundației culturale “Marțian Negrea”.

Arta Eleonorei Enăchescu a fost recunoscută prin acordarea Ordinului “Meritul Cultural” în grad de Ofițer pentru contribuții deosebite în domeniul “Artei spectacolului”, conferit prin decret prezidențial în 2004 și a Diplomei de Excelență pentru întreaga activitate artistică în 2006 (cu prilejul a 85 de ani de la înființarea Operei Naționale Române).

Ne vom aminti pururi de doamna Eleonora Enăchescu pentru exemplara tenacitate și forță în urmarea propriei vocații indicate de talentul artistic-muzical cu care a fost dăruită, pentru modul în care a știut să se dăruiască scenei și familiei iar studenților să le educe aspirațiile înalte  !

Eleonora Enăchescu: Ou va la jeune Indoue – arie Lakme din oepra Lakme (Leo Delibes)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s