Timorgelfest își deschide porțile!

Standard

Timorgelfest 2015. Comunicat de presa (4)

 Timorgelfest jubiliar 2015, Timișoara în sunetul muzicii de orgă.

Festivalul Timorgelfest jubiliar 2015, aflat la cea de a XV-a ediție, este dedicat maeștrilor organiști români din țară și străinătate. Acesta își deschide porțile joi, 1 octombrie, ora 19, la Domul Romano-Catolic Sf. Gheorghe din Piața Unirii, Timișoara, cu un recital de excepție susținut de organistul clujean Erich Türk, profesor de orgă la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj-Napoca. Tematica recitalului are ca bază forma cântată a rugăciunii Tatăl nostru, în tradiţia protestantă. Coralul apare sub diverse forme  în tălmăcirea a trei compozitori din Baroc: Georg Böhm, Ditrich Buxtehude și Johann Sebastian Bach. De asemenea, coralul este prezentat într-o prelucrare romantică, în Sonata a 6-a pentru orgă de Felix Mendelssohn Bartholdi. Începutul şi sfârşitul programului sunt marcate de piese din tradiţia franceză, catolică, un Kyrie de Couperin şi Litanies de Jehan Alain. Ca o pată de culoare desprinsă de tematica programului, apare Toccata de Sofia Gelman-Kiss, compozitoare clujeană, stabilită în Israel.

Urmează duminică, 4 octombrie, ora 19, la Biserica Adventistă din Str. Independenței nr. 19, Timișoara (loc de unde se vor transmite concertele online pe adresa http://betaniatm.adventist.ro/) și luni, 5 octombrie, ora 19 la Biserica Roșie (Luterană) din Arad, recitalul organiștilor Éva Györgyi Megyesi și Pawel Cabala. Absolventă a Universității de Vest din Timișoara, în prezent organistă în  Norvegia-Kvinnherad, împreună cu soțul ei Pawel Cabala, ne invită să ascultăm lucrări de mare popularitate din repertoriul norvegian, unele lucrări fiind  piese transcrie pentru orgă la patru mâini. Va fi un concert plin de virtuozitate și muzică de bună calitate.

Un concert de excepție este cel din data de marți, 6 octombrie, ora 19, la Biserica  Adventistă, Str. Independenței nr. 19, Timișoara, când avem ca invitat pe seniorul organiștilor din România, maestrul Hans Eckart Schland, titularul orgii din Biserica Neagră, Brașov. Recitalul de orgă este o este seară de muzică Barocă în care se interpretează lucrări de Christian Ritter (1645-1717); Nikolaus Bruhns (1665-1697); Johann Gottfried Walther (1684-1748); Johann Sebastian Bach (1685-1750) și Martin Schneider (1748-1812 ). Organistul Hans Eckart Schlandt s-a născut la Braşov într-o familie de muzicieni. Studiază orga cu Victor Bickerich la Biserica Neagră din Brașov. După absolvirea Conservatorului din Bucureși, la clasa lui Helmut Plattner, participă la cursuri de perfecţionare la Weimar, Dresda, Nürnberg, Frankfurt, Millstatt ş.a. În 1965 devine organistul Bisericii Negre, concomitent conducând mai multe decenii corul Bach al Bisericii Negre (1965-2004). Activitatea actuală principală rămâne coordonarea concertelor de orgă estivale renumite în ţară şi străinătate (înfiinţate în 1953), care au făcut ca Braşovul să fie unul dintre centrele muzicii de orgă recunoscut internaţional.

În aceeași lume muzicală a Barocului se înscrie și concertul organistei Molnár Tünde, de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș. Concertul este programat pentru data de joi, 8 octombrie, ora 19 la Biserica Adventistă, Str. Independenței nr. 19, Timișoara. Vom asculta lucrări de: Johann Pachelbel (1653-1706); Samuel Scheidt (1587-1654); Johann Bernhard Bach (1676-1749) și Johann Sebastian Bach (1685-1750). Organista Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș, Conf. univ. dr. Molnár Tünde a absolvit Academia de Muzică Ciprian Porumbescu din Bucureşti. În timpul anilor de studenţie a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Milan Slechta (Praga) şi Johannes Ernst Köhler (Weimar). În peste 25 de ani de carieră interpretativă a cântat pe toate orgile importante din România. În străinătate a concertat la Berlin, Weimar, Gera, Altenbourg, Düsseldorf, Bruxelles, Enghien, Biel, Bern, Amsterdam, Praga, Bratislava, Luxemburg, Viena, Rzeszow, Tunis, Budapesta etc. Recitalul ne propune o incursiune plină de farmec sonor și muzical în maniera Barocului german autentic.

Intrarea la concerte se face pe bază de invitații sau bilete (10 lei), care se pot cumpăra la intrare.

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s