Jazz în versiune simfonică…

Standard

1

Chiar dacă adopt un stil ostinato…. în articolele mele, trebuie să amintesc faptul că în cadrul colaborării cu revista  online No14PlusMinus am scris mai multe articole – și chiar un serial cu 6 episoade (Jazzul ca simbioză muzicală)- în care am evidențiat preocuparea constantă a muzicienilor de jazz din “topul”  genului pentru realizarea unor proiecte de confluență a genului muzicii “clasice” cu jazzul.

În serialul cu numărul VI, “Fenomenul Third Stream”, https://no14plusminus.ro/2012/02/10/jazzul-ca-simbioza-muzicala-v-2/  găsim descrierea pe care compozitorul Gunter Schuller a realizat-o acestui stil de confluență :

  • nu este jazz cu ansamblu de corzi
  • nu este jazz interpretat la instrumente”clasice”
  • nu este muzică “clasică” interpretată de muzicieni de jazz
  • nu este o “fărâmă” de Ravel sau Schonberg inserată pe o progresie de

     bebop sau procesul inversat

  • nu este jazz într-o manieră fugato
  • nu este o fugă interpretată de un muzician de jazz
  • este o altă opţiune printre multe altele, pentru muzicienii creativi ai zilelor noastre

Amănuntele pe care le-am inserat în serialul mai sus amintit sunt deosebit de interesante mai ales pentru faptul că aceste date au fost realizate în cadrul proiectului de cercetare științifică al subsemnatului.

Cei interesați vor găsi amănunte detaliate și în noua publicație pe care urmează să o realizez.

Subiectul acestui articol este legat de un demers practic. Personal, susțin ideea că pentru a fi un bun pedagog este necesar să practici ceea ce incluzi în programa de studiu pentru studenți, exemplul practic fiind un element menit să-l motiveze și să-l impulsioneze pe student în actul creativ. Atât în domeniul interpretativ, cât și în cel componistic, practica este obligatorie și trebuie să susțină orice idee de ordin teoretic.

De curând am revenit la  proiectul practic de jazz simfonic început în anul 2006 în cadrul cu Filarmonica Sibiu și continuat cu Orchestra de cameră și Big Band-ul Radiodifuziunii Române. În luna octombrie 2015 împreună cu Romanian Symphonic Jazz Orchestra am realizat premiera lucrării mele – la care țin în mod dosebit – PATER NOSTER. Este vorba despre realizarea unei teme muzicale pe topica rugăciunii Tatăl Nostru în limba română pe care am dezvoltat-o variațional pentru orchestră simfonică de jazz. În momentul de climax al lucrării am introdus un cor de femei (simbol al entităților angelice) care intonează la unison melodia realizată pe rugăciunea Tatăl Nostru. Pe tot parcursul lucrării apare conceptul improvizatoric de jazz, variațiunea fiind de asemenea un concept improvizatoric (după cum explică Sigismund Toduță în “Formele muzicale ale Barocului în creația lui J.S. Bach”).

Pe 1 noiembrie continuăm acest concept de confluență a genului muzicii clasice cu jazzul în cadrul evenimentului “United Artists Festival” realizat de UCIMR în colaborare cu CREDIDAM și care va avea loc la Arenele Romane din București. Proiectul nostru are titlul “Florin Raducanu Symphonic Jazz Project : invitată Dalila Cernatescu” și îl vom realiza în colaborare cu Orchestra Simfonică București, dirijor Daniel Jinga.  În program vom prezenta două noi compoziții/orchestrații ale subsemnatului : 1.“Sketches of Manuel de Falla” pentru pian, nai (Dalila Cernatescu), saxofon și orchestră simfonică de jazz 2. “Symphonic Jazz Ouverture”.

Mai multe amănunte tocmai au fost incluse pe pagina Radio România Cultural : http://www.radioromaniacultural.ro/united_artists_festival_florin_raducanu_symphonic_jazz_project_invitata_dalila_cernatescu-38415

Sperăm să avem înregistrări bune din concertul de pe 1 noiembrie și să le împărtășim cu cititorii No14˘PlusMinus în numărul viitor (cu cei care nu ajung la concert… !).  Să auzim numai de bine !

                                                                                 prof.dr. Florin Răducanu

                                                                                  http://jazzworldquest.com/florin_raducanu/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s