Timorgelfest jubiliar

Standard

La Timișoara Timorgelfest în concert simfonic și recitaluri de orgă

1În a doua săptămână a festivalului jubiliar Timorgelfest 2015 avem un debut magistral prin concertul simfonic programat pentru data de sâmbără 10 octombrie, ora, 19 la sala Capitol, cu orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara. Dirijorul întregului concert este maestru Ghorghe Costin, care îți arată întreaga lui măiestrie dirijorală alături de experimentata orchestră simfonică, în care fiecare instrumentist este pe deplin angajat în excelenta realizare a concertului. Programul este următorul: Concertul pentru orgă și orchestră Purcell Epitaph, de Eduard Terényi, solistă Molnar Tünde (Universitatea de Arte din Târgu-Mureș; Cantata Angst (Teama), pentru soprană, bas, patru recitatori și orchestră de Dr. Mihai Şerban Ungureanu-Pamfil. Soliști: Asist. dr. Ioana Mia Iuga, soprană; Cristian Ardelean, bas; la orgă Lect. dr. Silviana Cîrdu. Primă audiție absolută; Simfonie pentru soprană, orgă și orchestră, pe versuri de Ernst Jandl și Johann Wolfgang Goethe, Die Seele (Sufletul), de Prof. univ. dr. Dan Dediu (Universitatea Națională de Muzică din București). Solistă Asist. dr. Ioana Mia Iuga, la orgă Cristina Struța. Primă audiție absolută.

Duminică 11 octombrie la Biserica Adventistă (ora 19) și luni 12 octombrie la Biserica Romano-catolică din Vinga, concertează organistul Felician Roșca. Atunci când muzica, în Italia, a prins aripi și a ajuns la curțile princiare, un erudit transilvan (în anul 1559) a dat comandă, pentru prima școală de orgă, un manual complet de o mare valoare practică, numit Il Transilvano. Născut dintr-o frumoasă poveste de dragoste între principele Sigismund Bathori și Ursina Sforza,  Il Transilvano este un exemplu material cu valoare patrimonială de manuscris european  de cultură muzicală. Apoi Valentin Greff Bakfark (1527-1576) un lautist de curte care s-a perindat la curțile princiare transilvane, poloneze și ungare, a lăsat nestemate muzicale umitoare prin complexitatea lor polifonică. Ioan Căianu (1629-1687) sau Johannes Cajoni, un călugăr franciscan născut dintr-o familie de români, ne-a lăsat un compendiu muzical al acelor timpuri europene, cunoscut sub numele de Codex Cajoni. Daniel Croner, manuscrisele transilvănene de la Torcala și alte documente muzicale aflate în biblioteca Bisericii Negre de la Brașov și Sibiu, ne prezintă muzica reformațiunii transilvane. Martin Schneider este ultimul reprezentant al acestei culturi muzicale, uimitoare, sublime, dar fără de tăgadă ca adevărate nestemate muzicale dedicate instrumentului rege, orga.

Marți 13 octombrie la Biserica Adventistă  (ora 19) studenții clasei de orgă din Timișoara: Robert Adam, Struța Cristina, Moldovan Denis și Luca Minodora, vor avea un concert în care alternează lucrări din Baroc cu cele romantice sau contemporane. Cesar Franck (1822-18900, Preludiu fugă și variațiune, solist Robert Adam, anul II; Johann Sebastian Bach (1685-1750), Concert Vivaldi-Bach în la minor, BWV 593, solist Adam Robert, anul II; Alfred Mendelsohn (1910-1966), Toccata, solistă Struța Cristina, anul IV; Johann Sebastian Bach (1685-1750), Toccata și fuga Dorica BWV 538, solistă Struța Cristina, anul IV; Jan Jargon (1928-1995), Tripticon, solistă Luca Minodora anul II Master; Johann Sebastian Bach (1685-1750), Fantezia și fuga în sol minor, BWV 542, solist Moldovan Denis, anul II Master. Clasa de orgă a Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, se prezintă în festivalul Timorgelfest jubiliar 2015 cu rezultate deosebite. După turneele realizate în anii trecuți în Franța, la Paris, și mai apoi în Italia, la Roma, după concertele susținute în festivalul Timorgelfest 2014 și Baroc din anul 2015, iată că acum ne prezentăm cu o serie de lucrări de valoare din repertoriul organistic universal și românesc.

Joi, 15 octombrie (ora 19) la Domul Romano-Catolic Sf. Gheorghe din Piața Unirii, Timișoara va avea loc un rectital de orgă susținut de Kristófi  János Zsigmónd  (Universitatea Creștină Pártium din Oradea). Programul concertului  este alcătuit din lucrări pentru orgă de Johann Sebastian Bach (1685-1750); Franz Liszt (1788 -1866) și Lászlóffy Zsolt (n.1978). Conf. univ. dr. Kristófi  János Zsigmónd (n. 1965) este organistul Catedralei Romano-Catolice din Oradea din 1987. După terminarea studiilor la Academia de Muzică ,,Franz Liszt’’ din Budapesta, a început activitatea pedagogică la Universitatea Creştină Pártium, astăzi fiind conferenţiar. Ca organist prima apariţie internaţională a avut loc la Catedrala din Bamberg, în 1995. Seria concertelor de mare success a continuat în Ungaria, Austria, Germania, Franţa, Finlanda, Malta, Norvegia, Elveţia, Israel, Islanda, precum şi în centrele organistice tradiţionale din România. Din 2011 este dirijor al catedralei din Oradea.

Această prezentare necesită JavaScript.Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s