Timorgelfest 2015

Standard

timorgelfest afis print 3-page-001

Pentru melomanul atent și sensibil la evenimente muzicale remarcabile, petrecute în puzderia de evenimente culturale timișorene, Timorgelfest 2015 , ca festival jubiliar desfășurat în cea de a XV-a ediție a însemnat nu numai seri de muzică de orgă dar și elevație muzicală, un ambient plăcut și primitor, o oază de liniște sufletească acoperită de magnificul sunet al orgii.

          Deschis printr-un foarte reușit concurs de orgă, care a avut o excelentă participare internațională prin cei 17 concurenți înscriși în faza eliminatorie (Italia, Slovacia, Ungaria, Cehia, România), străjuit cu mare profesionalism de un juriu competent și extrem de exigent din Franța, Jean Galard; Vatican, Gianluca Libertucci; Cehia, František Vaniček; Ungaria, Csánadi László; România, Molnar Tünde, Erich Türk și având ca președinte pe Felician Roșca (toți profesori universitari și organiști concertiști), a reușit să decanteze cele mai valoroase contribuții organistice ale concurenților din care se detașează cei doi premianți de pe locul I prin Tamás Kubik din Ungaria și Denis Marian Moldovan din România.

Din multitudinea de recitaluri individuale am remarcat recitalul maestrului Hans Eckart Schland (titularul orgii din Biserica Neagră, Brașov), Felician Roșca și Molnar Tünde, cu un programe de muzică barocă, frumos alcătuite și interpretate într-un stil autentic. De asemenea Éva Györgyi Megyesi și Pawel Cabala ne-au încîntat într-o frumoasă seară arădeană cu un public numeros și cald. Studenții organiști au avut o prezență convingătoare și plină de farmec iar serile de la Domul Romano-Catolic din Timișoara prin  Erich Türk și Kristófi  János Zsigmónd  au fost atent alcătuite. O mențiune specială pentru concertul lui Franz Metz care a readus în memoria noastră lucrări interesante ale unor compozitori timișoreani din vremurile trecute dar atât de importante pentru cultura organistică autohtonă. În aceeași manieră putem menționa și recitalul lui Felician Roșca, bazat pe muzică barocă transilvăneană.

Punctele culminante ale festivalului s-au concentrat în cele două concerte cu orchestră, unul simfonic și un concert cameral. Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul a interpretat două superbe prime audiții: Dan Dediu, Simfonie pentru soprană, orgă și orchestră, pe versuri de Ernst Jandl și Johann Wolfgang Goethe, Die Seele (Sufletul);i Cantata Angst (Teama), pentru soprană, bas, patru recitatori și orchestră Angst (frica) de Mihai Șerban Ungureanu-Pamfil și.

Un moment festiv a fost punctat prin Concertul pentru orgă și orchestră Purcell Epitaph, de Eduard Terényi ,având ca solistă pe Molnar Tünde (Universitatea de Arte din Târgu-Mureș). Contribuția dirijorului Gheorghe Costin a fost remarcabilă iar Molnar Tunde , la orgă ne-a surprins prin muzicalitatea și tenacitatea ritmică a interpretării. În aceeași notă pozitivă putem menționa și soliștii vocali Ioana Mia Iuga și Cristian Ardelean alături de organiștii Silviana Cărdu și Cristina Struța.

Concertul de închidere a festivalului a fost realizat de către Orchestra de Cameră a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, având ca dirijor pe maestra Mihaela Sivia Roșca. În Concertul pentru orgă și orchestră de Liana Alexandra am remarcat fermitatea și muzicalitatea dirijorală, suplețea și ritmicitatea perfectă a organistei Ilse Maria Reich. Un moment deosebit, culminant prin vobrația lui comemorativă l-au avut cele două lucrări ale lui Șerban Nichifor : Kaddish și Moments,  pe versuri de Vlad Solomon și Benedict Solomon, pentru orgă, recitator și solist vocal. Solist și recitator Daniel Zah, tenor (Colegiul Național de Artă Ion Vidu din Timișoara și organistul Felician Roșca (Universitatea de Vest din Timișoara). Lucrări au fost interpretate cu mare măiestrie și vibrație artistică, așa cum se cade într-o primă audiție absolută (în varianta cu orgă), constituind un vibrant omagiu adus Holocaustului.

Pentru anul 2016 Timorgelfest se arată de pe acum ca o ediție la fel de frumoasă și inedită prin conținutul ei. Preconizăm prezentarea unui oratoriu compus special pentru festival de maestrul Horia Șurianu, precum și excelente recitaluri ale unor soliști consacați din Franța, Vatican, Japonia, Italia, Spania, România.

Felician Roșca

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s