Islamul și muzica. O incursiune în muzica sacră a Azerbaijan-ului

Standard

Majoritatea locuitorilor Azerbaijan-ului aparţin religiei musulmane. Esenţa riturilor acestei religii, elementul sacramental este Cuvântul. Recitarea textului coranic este un ritual în sine. Se recită fragmente mai ample sau mai succinte, uneori o singură frază, repetată de un anumit număr de ori. Frazele Coranului au o sonoritate ritmică şi se pretează la litanii şi incantaţii. Rugăciunile musulmane sunt scurte şi puternice.

Orice recitare a cuvântului sacru poartă numele de „dhikr”, termen ce se traduce prin „menţiune”, „amintire”, „evocare”. Conform tradiţiei islamice, este nevoie de amintire deoarece omul se află într-o stare de uitare şi inconştienţă, a uitat propria fiinţă. Profetul Mohammed spune: „Lumea aceasta este blestemată şi tot ceea ce conţine este blestemat, în afară de invocaţia către Dumnezeu.”

În legătură cu raportul dintre rugăciune şi invocaţie, Coranul face o disociere clară şi spune că rugăciunea „împiedică dezordinile pasionale şi păcatele grave, însă invocaţia către Dumnezeu este mai mare.”

Mugham-ul reprezintă o formă artistică ce realizează sinteza dintre poezie şi improvizaţia muzicală, utilizând moduri muzicale specifice şi se practică, având particularităţi locale, în toate ţările unde Islamul este religia dominantă. Spre deosebire de modurile vest-europene, modurile mugham presupun nu numai existenţa unor scări muzicale specifice, ci şi a unei impresionante colecţii de melodii şi fragmente de melodii care sunt transmise pe cale orală, din generaţie în generaţie. Interpretul va selecta modul muzical care se potriveşte cel mai bine cu textul. Pasajul muzical va avea un caracter dezvoltător, toţi parametrii muzicali (mai ales intensitatea şi înălţimea) evoluând spre un punct culminant.

Mugham-urile sunt utilizate de către liderii religioşi, de către cei care iniţiază şi coordonează momentele de rugăciune (muezzin) în cadrul unor complicate pasaje improvizatorice ce poartă numele de Azan (Adhan). Azan-ul este, de fapt, chemarea la rugăciune. Termenul provine din rădăcina adhina, care înseamnă „a asculta”.

La sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui de-al XX-lea au existat trei şcoli de interpretare a mugham-urilor, în regiunile Karabakh, Shirvan şi Baku. Oraşul Shusha din regiunea Karabakh era renumit în acest sens, de aici provenind interpreţi excepţionali. O selecţie de azan-uri din Azerbaijan, interpretate cu acompaniament de balaban (instrument tradiţional al acestei ţări) a fost inclusă în baza de date a navei spaţiale Voyager. În 2003, Mugham-ul a fost inclus în patrimoniul UNESCO.

În prezent, compozitorii de muzică contemporană din Azerbaijan au început să valorifice patrimoniul muzical naţional; printre ei, Uzeyir HajibeyovGara Garayev, Fikret Amirov, Tofig Guliyev, Jovdat Hajiyev.

Printre cei mai cunoscuţi şi valoroşi  interpreţi, trebuie menţionat Alim Qasimov.

 

Exemple muzicale

 

Mugham:

*

Cu clarinet:

*

Cu instrumente traditionale:

*

Azan:

 

Veronica Anghelescu

Bibliografie

http://en.wikipedia.org/wiki/Mugham

http://azerbaijanamericaalliance.org/culture

http://en.wikipedia.org/wiki/Adhan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s