Festivalul Coral ,,Cu noi este Dumnezeu”, Orăştie 2015

Standard

Sâmbătă, 12 decembrie 2015 în Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Orăştie, a avut loc cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului coral interjudețean de muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu”.

1.Corul Arhanghelii Orastie, dirijor Marius Popa

Corul Arhanghelii Orastie, dirijor Marius Popa

Festivalul-concurs de anul trecut a găzduit prezența a 16 coruri din opt județe, toate prezentându-se într-un mod deosebit, cu repertorii atent alese și cu interpretări de înaltă ținută muzicală.

2 Corul Arhanghelii Orastie, dirijor Marius Popa

Corul Arhanghelii Orastie, dirijor Marius Popa 

Juriul l-a avut ca preşedinte pe preacucernicului părinte Vasile Grăjdian, profesor universitar în cadrul Facultății de Teologie „Sf. Andrei Șaguna” din Sibiu, iar ceilalţi doi membrii au fost domnul profesor Petru Androne Eli din Orăştie, dirijorul renumitului cor ,,Vlăstarele Orăştiei” şi părintele arhidiacon Daniel Balea, ca reprezentant al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

3.Juriul

Juriul

Spre deosebire de anii trecuţi, membrii juriului şi iubitorii artei corale prezenţi în catedrala ortodoxă din Orăştie au constatat calitatea deosebită şi pregătirea meticuloasă a corurilor prezente în concurs.

În acest fel, vom vedea că juriul, a acordat conform Regulamentului şi a punctajului obţinut de fiecare cor în parte, mai multe premii I în cadrul aceleiaşi categorii.

4.Corul Arhanghelii Orastie, dirijor Marius Popa

Corul Arhanghelii Orastie, dirijor Marius Popa

După intrepretarea tuturor corurilor, juriul a hotărât premierea acestora, după cum urmează:

În cadrul secțiunii Coruri pe voci egale, premiul I a revenit corului dirijorilor masteranzi „Atanasie Lipovan” din Arad, iar premiul II corului Seminarului Teologic din Caransebeș.

5.Corul ANASTASIS al catedralei episcopale Deva

Corul ANASTASIS al catedralei episcopale Deva 

În cadrul secțiunii Coruri mixte parohiale, premiul I a revenit corului parohiei Aiud IV, corului parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Mediaș şi corului ,,Arhanghelii” din Orăştie, premiul II corului „Învierea” din Foeni, iar premiul III corului „Armonia” din Bocșa.

6.Corul Balea Boar din Brad

Corul Balea Boar din Brad

În cadrul secțiunii Coruri din cadrul sistemului de învățământ preuniversitar, premiul I a revenit corului „Orfeu” al Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, iar premiul II corului „Augustin Bena” al Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia.

În cadrul secțiunii Coruri ale catedralelor chiriarhale, premiul I a revenit corului „Timotei Popovici” al Catedralei Mitropolitane din Sibiu, iar premiul II corului „Anastasis” al Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva.

7.Corul din Aiud, dirijor Andrei Sas

Corul din Aiud, dirijor Andrei Sas

În cadrul secțiunii Coruri ale altor centre, organizații sau așezăminte culturale, premiul I a revenit corului de cameră „Voces” din Oradea și corului „Armonia” din Baia Mare, iar premiul II corului „Glasul Chioarului” din Șomcuta Mare.

8.Corul VOCES din Oradea

Corul VOCES din Oradea

În cadrul secțiunii Premii speciale, corului ,,Bunavestire” din Deva (dirijor prof. Gelu Onţanu-Crăciun) i-a revenit Diploma de Excelenţă iar corului ,,Arhanghelii” din Orăştie (dirijor drd. Ioan-Marius Popa) i-a revenit Premiul ,,Astra Rediviva”.

9.Corul dirijorilor masteranzi din Arad

Corul dirijorilor masteranzi din Arad

Premiul pentru cel mai bun dirijor a revenit domnului profesor Arnold Schneider, dirijor al corului de cameră „Voces” din Oradea.

10.Corul Catedralei Mitropolitane Sibiu, dirijor Dan Streza

Corul Catedralei Mitropolitane Sibiu, dirijor Dan Streza

Marele premiu de anul acesta a revenit corului „Bâlea Boar” al parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Brad, aflat sub bagheta doamnei profesor Maria Simion. Contravaloarea Marelui Premiu a fost oferită de către postul Radio Color Orăştie, care de asemenea a difuzat în direct desfăşurarea festivalului.

11. Corul Augustin Bena din Alba Iulia

Corul Augustin Bena din Alba Iulia

Înainte de anunţarea premiilor a avut loc lansarea cărţii ,,Culegere de colinde ale compozitorului Ioan Popa”, aparută la Editura Reîntregirea din Alba Iulia. Lucrarea a apărut din purtarea de grijă a tânărului doctorand Ioan Marius Popa, nepotul regretatului muzician. Cartea este prefaţată de pr.prof.univ.dr. Vasile Grăjdian de la Sibiu şi de lect.univ.dr. Costel Mirel Nechita de la Iaşi.

12. Corul ARMONIA din Baia Mare

Corul ARMONIA din Baia Mare

În final s-a anunţat faptul că această culegere care se adresează tuturor categoriilor prevăzute în festivalul ,,Cu noi este Dumnezeu” va fi un instrument util în promovarea cântecelor corale din colecţia Ioan Popa.

13.Corul Arhanghelii Orastie, dirijor Marius Popa

Corul Arhanghelii Orastie, dirijor Marius Popa

Aşadar, s-a afirmat că începând cu ediţia din acest an (2016), fiecare cor prezent în concurs va trebui să interpreteze un cântec a muzicianului orăştian. În această manieră, festivalul coral de la Orăştie se dovedeşte a fi un concurs coral de mare prestigiu şi de o înaltă ţinută artistică.  

14.Corul Arhanghelii Orastie, dirijor Marius Popa

14.Corul Corul Corul Arhanghelii Orastie, dirijor Marius Popa

 

 

 

Matei Petru

*

*

*

*

*

*

*

*

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s