Pe note mai… ușoare

Standard

12274459_767069620089243_4536886142110697554_nOdată cu sosirea primăverii, ne-am propus să introducem în revista noastră și o rubrică ce tratează o altfel de muzică. În ton cu anotimpul, am ales o melodie românească a regretatului Aurelian Andreescu.

În primul rând însă, permiteți-mi să mă prezint. Sunt eu, glasul muzicii ușoare.

Mai jos puteți găsi o descriere a mea, versurile și acordurile mă zugrăvesc mai fidel decât aș reuși să o fac eu însămi.

Și pentru că nu mă pricep să compun, voi încerca să vă încânt verbal cu emoțiile pe care mi le transmit melodiile, amintirile ce mă leagă de ele, gândurile pe care le dăruiesc persoanelor care mi le inspiră. Am atâta muzică în suflet încât pot oferi din plin și altora și tot mi-ar mai râmâne cireșe de pe tort de dat doar la prieteni, bunătățuri ”pour la bonne bouche”.

Ceea ce diferențiază muzica ușoară de cea clasică, din punctul meu de vedere, sunt versurile. Desigur, ritmurile sunt altele, cu siguranță mai comerciale, dar variantele instrumentale ale melodiilor de muzică ușoară, deși superbe, pe undeva nu au sens. Ne-am obișnuit să facem conexiuni între ritmuri și tonalități specifice. Eu, cel puțin, așa pățesc. Uneori îmi vin în minte anumite acorduri fără să reușesc să aflu care este numele melodiei. Ușor ușor, pe măsură ce îmi amintesc ceva mai mult, încep să fredonez în gând sunetele, apoi îmi revin în minte imagini din videoclipul piesei. Există momente, cele mai frustrante, când trece o zi întreagă sau uneori zile la rând fără să-mi dau seama care este melodia aceea care îmi tot sună în cap și al carei titlu nu pot nicicum să-l rostesc.

Textul mă salvează negreșit. Două-trei cuvinte și Google știe despre ce vorbesc.

Te chem acum.
Locul tău, ca un arbore de-argint, mi-a amintit
Că povestea noastră fără de sfârșit
Va-ncununa într-o zi
Iubirea mea și-a ta…”

Versurile sunt, pentru mine, esența unei melodii, chintesența mesajului pe care, compozitor și textier îl transmit împreună publicului. Muzica ușoară este îngemănarea perfectă a celor două. Cuvintele de mai sus cred că ar suna ciudat pe acorduri rock, de exemplu. Nu ar avea același sens pentru urechile ascultătorului, nu ar transmite aceeași emoție. Toate melodiile propuse sunt deci dedicate unui suflet imaginar, sufletul-pereche, singurul care vibrează la fel, singurul care le poate înțelege. Dr@gul.

Apăs butonul de ”Play” și respir din nou. Totul renaște. Amintirea, iubirea, muzica.

E primăvară. ”Tu ești primăvara mea”

Sorina Dan

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s