Jazz Ecumenica

Standard

Poemul de jazz simfonic “Jazz Ecumenica” realizat cu Filarmonica din Minsk în concertul aflat pe lista  UNESCO Jazz Day/30 aprilie

1

Acest sfârșit de săptămână -când apare și revista No14PlusMinus- coincide cu evenimentul care a avut loc la Minsk. La Filarmonica din Minsk, denumită “State Academic Symphony Orchestra of Belarus” am realizat o premieră în ceea ce privește activitatea componistică a subsemnatului. Poemul de jazz simfonic  “Jazz Ecumenica” a fost prezentat pentru prima dată integral. Deși anterior – în colaborările cu Filarmonica din Sibiu, respectiv cu Orchestra de cameră Radio – am prezentat părți ale acestui poem de jazz simfonic, la Minsk au fost pentru prima dată auzite compoziții precum “Jazz Passacaglia” sau “Sketches of M.de Falla”. Rapsodia concertantă “Mapamond Pictures”, pentru pian, jazz combo și orchestră simfonică,  a deschis seara, aplauzele după solo-urile improvizatorice dându-mi un indiciu că în sală se aflau și cunoscători de jazz, pe lângă publicul fidel orchestrei simfonice din Minsk.

2

3

 

A urmat “Jazz Passacaglia”, o lucrare deosebită pentru mine, mai ales că a constituit o premieră absolută. Cunoscătorii știu faptul că Sigismund Toduță a inclus forma de passacaglia în rândul formelor muzicale improvizatorice, acest aspect fiind foarte important în estetica simbiozei classical-jazz. Am fost deosebit de încântat să descopăr (încă o dată) faptul că muzicienii din școala clasică rusă sunt foarte buni… Clarinetistul, Piotr Naumenko, care a interpretat solo-ul (foarte dificil) scris de mine în cadrul formei de passacaglia face cinste acestei tradiții muzicale. Un moment surprinzător și deosebit în cadrul Jazz Passacagliei este apariția naiului care, de asemenea, are un solo deloc facil și pe care Dalila Cernatescu l-a realizat cu măiestria specifică unui interpret de talie internațională, reușind integrarea instrumentului în mod perfect în cadrul orchestrei simfonice. Acest fapt se datorează în primul rând abordării instrumentului pe principiile tehnice ale instumentelor simfonice, lucru pe care nu mulți reușesc să-l realizeze.

4

 

Poemul de Jazz Simfonic pe care l-am realizat cu Filarmonica din Minsk a reunit combo-ul de jazz cu orchestra simfonică, partea de jazz find asigurată de muzicienii din Minsk : Andrei Kleșchev (saxofon ten.), Viaceslav Serghienko(contrabas) și Alexandr Mineț (baterie) care au avut prestații foarte bune.

Orchestra Filarmonicii din Minsk a fost dirijată de către un dirijor foarte important, Alexander Anisimov, cel care are realizări internaționale deosebite, la un moment dat fiind și dirijor principal al filarmonicii din Irlanda.  Cu atât mai mult m-am bucurat că această personalitate de talie internațională a dirijat un proiect compus în totalitate de susbsemnatul, speranța comună fiind că în viitor vom realiza proiectul în diverse colțuri ale lumii cu diverse filarmonici.

Acest eveniment  a fost posibil prin implicarea directă a Ambasadei României în Republica Belarus, grație amabilității și aplecării către cultură a Excelenței sale, domnul ambasador Viorel Moșanu. Ambasada României în Belarus a realizat un parteneriat cu Filarmonica de Stat Belarus, cu televiziunea națională din Belarus și ICR. Prin implicarea directă a domnului ambasador Moșanu, la concert au fost prezente multe personalități de stat din Belarus, ministrul culturii din Belarus susținând un cuvânt de deschidere alături de ambasadorul României.

5

 

Mulțumirile speciale – atât din partea noastră, cât și din partea filarmonicii din Belarus și a muzicienilor de jazz din Minsk – s-au îndreptat către doamna Nadia Moșanu, Cultural Proiect Manager al evenimentului !

6

Pe lângă eforturile extraordinare de găsire a unor sponsori binevoitori să susțină realizarea acestui proiect de anvergură, doamna Nadia Moșanu a reușit să convingă televiziunea națională din Belarus să devină partener al proiectului, să filmeze concertul și – conform contractului semnat – să-l difuzeze pe 30 aprilie, UNESCO Jazz Day. Este un lucru extraordinar deoarece, așa cum mi-au explicat muzicienii din Belarus, televiziunea națională filmează foarte rar concertele filarmonicii și aproape deloc concertele orchestrei de jazz (Big band). Așa cum spuneam, acest fapt se datorează talentului de management cultural de excepție al doamnei Nadia Moșanu, care a a realizat un parteneriat și cu UNESCO Jazz Day, concertul din Minsk fiind pe harta jazzului mondial.

Mai mult, doamna Nadia Moșanu a reușit ca prin acest eveniment să realizeze un parteneriat pe mai multe paliere între cele două țări, România și Belarus : cultural, artistic și educațional.  Astfel, Academia de Muzică din Minsk a organizat un masterclass pe care noi l-am susținut pentru studenții academiei. Dalila Cernatescu a avut o tematică despre posibilitățile de abordare a muzicii clasice la nai (panflute), iar subsemnatul o tematică de acum notorie, simbioze classical-jazz… (No14PlusMinus deține multe articole despre acest subiect pe care eu îl promovez în lume).  Există și un reportanj oferit de televizinea din Minsk de la acest eveniment :

http://www.tvr.by/eng/news/kultura/priobshchitsya_k_muzykalnoy_kulture_rumynii/

7

 

Cuvintele sunt importante, dar scopul muzicianului este să convingă prin muzică. Așadar, pe 30 aprilie a.c. televiziunea de stat din Belarus are exclusivitate în difuzarea concertului, ulterior aceste drepturi fiind și ale subsemnatului. Așa cum am procedat în ultimii ani, primele noutăți le punem la dispoziția No14PlusMinus, deci și filmarea de la televiziunea din Belarus va fi expusă pentru prima dată tot aici (în paralel cu pagina mea oficială oferită de paltforma JazzWorldQuest – Canada). Reacția publicului vorbește de la sine, acesta fiind și cel mai aprig critic căruia ne punem la dispoziție (în special publicului avizat) cu sinceritate și bună – credință.  Creația mea, “Jazz Ecumenica” se încadrează în stilul Third Stream, aceasta fiind o cale de mijloc, Deoarece suntem in perioada premergătoare Paștelui ortodox, poate că mesajul căutării căii de mijloc ar putea constitui cel mai potrivit sfârșit.. și cel mai bun început.

prof.dr. Florin Răducanu

http://jazzworldquest.com/florin_raducanu/

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s