Un interviu cu dirijorul Sergiu Spiridon

Standard

Veronica Anghelescu: Când ne-am cunoscut, eram studenți la Universitatea Națională de Muzică din București, fiecare urmându-și pasiunea – tu, dirijatul de orchestră, eu, compoziția clasică. Te rog să ne vorbești despre începuturile carierei tale muzicale – ești interpret, dirijor, muzicolog – un artist complet. Cum a început totul și cine ți-a îndrumat pașii?

Sergiu Spiridon: Muzica are rădăcini vechi la mine în familie. Bunicul meu a fost violonist, tatăl meu este contrabasist, toți unchii mei cântă la câte un instrument. Logic, nu aveam cum să nu fac muzică. Așa că primii pași i-am făcut la Liceul de Artă  George Apostu din Bacău, iar după terminarea liceului am urmat cursurile Universității de Arte din Iași. Din octombrie 1999, sunt membru al Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, la partida de vioara I, cu care am susținut peste 1500 de concerte.

V.A.:  Dintre toate ramurile artei muzicale, ai ales-o pe cea care este, poate, cea mai dificilă – dirijatul de orchestră. De ce?

S.S.: Dirijatul îl fac din pasiune și consider că așa trebuie făcut. Aceasta a venit odată cu curiozitatea cu care mă uitam la emisiunea lui Iosif Sava în anii 85′-86′ și încercam să înțeleg muzica clasică, dar mai ales ce face un dirijor. Odată ce am fost angajat la Filarmonica din Bacău, am avut șansa să vad în fiecare săptămână dirijori mai buni sau mai puțin buni și, în anul 2009, am decis că e momentul să încerc să-mi pun pasiunea în practică. Dacă am făcut-o prea târziu, rămâne de văzut… Șansa mea a fost să-l am chiar în curtea mea pe maestrul Ovidiu Bălan, cu care am început lecțiile de dirijat. El a fost cel care m-a îndrumat să-mi continui studiile la Universitatea Națională de Muzică din București; în cei doi ani petrecuți acolo, am învățat lucruri extraordinar de folositoare pentru mine. Profesor de dirijat mi-a fost maestrul Dumitru Goia, cel care mi-a deschis o nouă viziune asupra modului de a dirija o orchestră.

V.A.: Vorbește-ne despre activitatea ta la Filarmonica din Bacău, activitate pe care sunt bucuroasă să observ că o documentezi constant în paginile blogului tău, cu dăruire, perseverență și real talent pentru scris!

S.S.: Activitatea mea la Filarmonică este una obișnuită pentru un tuttist. Dar asta nu înseamnă că nu mă implic în pregătirea concertului sau concertelor ce au loc în săptămâna respectivă.  Ideea de a scrie pe blog despre muzica clasica mi-a venit în momentul în care am observat că aproape nimeni nu relatează ceea ce se întâmplă la noi în orchestră (televiziune, radio, internet, etc.) și am decis să iau eu tastatura de coarne  și să scriu când am timp și inspirație; scriu despre ceea ce cred eu că s-a întâmplat la un concert, dar nu numai. Tratez și alte subiecte pe care le consider interesante și plăcute.

V.A.: Mulți dintre tinerii muzicieni români consideră că traversăm o perioadă dificilă, în care drumul propriu este greu de ales și de urmat. Muzicianul, astăzi, trebuie să fie și agent, manager, specialist PR, organizator… ce sfaturi ai da pentru cei aflati la început de drum?

S.S.: Dacă aș ști care e rețeta succesului, fii sigură ca aș pasa-o mai departe. Și eu sunt în situația de a fi la început de drum și nu sunt cunoscut decât în cercuri foarte mici. Cred că fără o susținere din partea cuiva e greu, spre imposibil sa faci carieră. Bineînțeles că sunt si situații excepționale, în care valoarea primează și depășește aceste bariere. Doar două persoane m-au ajutat să mai dirijez din când în când, și anume Ovidiu Bălan și Pavel Ionescu, directorul Filarmonicii din Bacău. În rest… tăcere. Dar asta nu mă face să renunț la gândul că, într-o zi, voi fi invitat la una din Filarmonicile din România. Eu, oricum, studiez zilnic pentru a fi pregătit in orice moment dacă telefonul meu va suna. Dar nu fac asta doar din acest motiv, ci, după cum ți-am spus, eu fac dirijatul din pasiune. Studiez tot timpul partituri noi, din diferite genuri muzicale, și îmi place să descopăr ceea ce a dorit compozitorul să transmită. Ai spus că sunt muzicolog. Încă nu m-aș considera muzicolog, pentru că eu cred că muzicologia presupune mult studiu aprofundat, deci timp. Eu nu dispun de acest timp, având în vedere că sunt instrumentist a unei Filarmonici, tată a doi copii, interpret într-un cvartet cu care trebuie să repet, profesor, dirijor și blogger. Însă asta nu înseamnă că nu citesc cărți de specialitate. O fac zilnic, si eu cred ca e important ca in fiecare zi sa înveți ceva, cat de puțin, dar sa înveți!

V.A.: Faci parte și dintr-un cvartet instrumental. Cine sunt colegii tăi? Cum ați demarat acest proiect? Putem asculta un fragment muzical?

4Magic Quartet l-am înființat  împreună cu colegul meu violoncelist Codrin Stan si am vrut sa fie ceva diferit. Am introdus flautul in locul viorii I plus două colege superbe din punct de vedere profesional si uman. De la început ne-am propus sa cântăm doar la evenimente private,  nu muzică clasică, ci doar de divertisment. Acum am ajuns, datorită  seriozității cu care am tratat toate evenimentele, să fim cel mai cunoscut cvartet din Bacău și județele învecinate.

V.A.: Nu în ultimul rând, te rog să ne vorbești despre proiectele tale din viitorul apropiat si să ne spui unde te putem vedea / auzi!

S.S.: Pe data de 7 iulie voi deschide Stagiunea Estivală  a Filarmonicii din Bacău cu un program superb: Concertul nr. 3  pentru pian si orchestrăde L. van Beethoven și Suita Lacul lebedelorde P. I. Ceaikovski. Apoi, in viitorul puțin mai îndepărtat nu știu ce voi face. Sigur ca mi-as dori sa dirijez mai des si nu doar numai acasă, pentru ca e diferit atunci când ești in fata orchestrei, atunci când apar si emoțiile. Știu ca următorul meu articol pe blog va fi despre cum trebuie si cum nu trebuie un dirijor sa fie. Așa ca nu îmi fac planuri pentru perioade îndepărtate ci vreau sa merg pe principiul step-by-step. Iar fiecare pas pe care-l fac vreau sa fie unul sigur si apăsat.

13101417_1092973664074142_44257536_n

4Magic Quartet

Veronica Anghelescu 

și

Sergiu Spiridon

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s