Noli me tangere

Standard

 

În perioada 10 – 19 iunie 2016, la Roma, va avea loc festivalul SPAZI APERTI. Aflat anul acesta la cea de a  XIV-a ediție, acest eveniment cultural este organizat și găzduit în totalitate de Accademia di Romania  in Roma, sub îngrijirea și coordonarea Roxanei Mihaly, fostă bursieră  Vasile Pârvan, a acestei instituții.

Evenimentul este organizat în incinta Accademia di Romania in Roma și va găzdui operele a cca. 50 artiști – bursieri ai altor academii culturale și institute din Roma, unii dintre aceștia participând și la edițiile precedente, alții provenind din importante centre de artă, precum și o selecție de invitați speciali.

Tema de anul acesta este Codul norocului, artiștii având libertatea de a-și exprima, într-o formă artistică, viziunea despre evoluția și legile vieții. Timp de secole, artiștii au dăruit umanității milioane de simboluri, care cu timpul au devenit adevărate talismane ale norocului sau purtătoare de mesaje. Întâlniri, influențe, coincidențe, alegeri, erori în gândirea colectivă – toate acestea se ascund în amprenta genetică a fiecăruia sau în influențele unui cod al norocului. Simultan, în timpul șederii la Roma, bursierii numeroaselor academii au fost influențați de conceptul de muzeu în aer liber, de frumusețea romană care ascunde încă atâtea secrete. (din prezentarea  evenimentului pe internet)

În acest context, pe data de 16 iunie 2016, ora 18.30, va fi prezentat spectacolul Noli me tangere.

Noli me tangere este proiectul unei manifestări pluridisciplinare, concepută de  Wanda Mihuleac – artist vizual, Davide Napoli – poet și filozof, Isabelle Maurel – coregrafă și dansatoare  și Cornelia Petroiu – muziciană, interpret-violă.  Colaborarea dintre Transignum & Co-ParisFundatia  Kientzy – București și Free Dance Compagnie –Paris, a făcut posibil ca Noli me tangere să devină realitate.

Acest proiect se poate desfășura în diverse locații, ca o œuvre in situ, schimbând dispoziția scenografică și sonorizarea în funcție de spațiul disponibil.

            Noli me tangere își propune să prezinte forma inviziblă și metafizică a corpului, acea formă ce prinde viață o dată cu sublimarea trupului în imaginea fotografică a unui nud feminin.

Lăsând o anume distanță între spațiul și timpul gestului, se creeaza un meta-gest, între  vocea poetului Davide Napoli și muzica interpretată la violă de Cornelia Petroiu.

Timpul de ne-atins se infiltrează și se decalează, dând corpului feminin, în interpretarea Isabellei Maurel, sensul unei dorințe masculine; totodată, însă, pe parcursul derulării acestui proiect asistăm la o inversare de roluri, când  corpul – dans feminin preia supremația cu autoritate.

Muzica ce irumpe în scenă sfâșie tăcerea dorinței masculine, care cedează fără rețineri impulsurilor născute din propriile sale viziuni.

Acțiunea feminină conferă scenelor o aluzie la sacralitate, datorată atât narațiunii în sine cât și perpetuei tăceri a personajului feminin, închis într-o permanentă lipsă a luării de cuvânt.

În această narațiune plastică : literară, muzicala, coregrafică, este exprimată ideea eternei reîntoarceri a absenței sub forma prezenței ireversibile.

Acest eveniment a devenit posibil prin implicarea devotată a membrilor I.C.R. din Roma și a doamnei Direttore dei programmi, poeta Daniela Crăsnaru, cărora le adresăm mulțumirile noastre.

Cornelia Petroiu

LOGO2 noli me tangere  Paris 1 Spazi Aperti 2016

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s