Soliști la marile case de operă: Wiener Staatsoper

Standard

 

De multe ori munca le rămâne sub un con de umbră, lăsând vocea să vorbească pentru ei. Au talent şi reuşite formidabile, deși nu sunt mediatizaţi sau promovaţi în măsura în care ar trebui. Pentru a demonstra că sunt apreciați în lumea întreagă, iar exemple lor de viaţă ar putea inspira pe oricine, începând cu articolul de față, sub acest titlu, vor fi prezentate nume de succes ale soliștilor vocaliști care promovează în plan internațional cultura spațiului dintre Prut și Nistru.

1Prima instituție vizată este cea mai importantă casă de operă din lume – Wiener Staatsoper[1]. Aici se găsesc primii soliști basarabeni angajați de opera vieneză – soprana Valentina Naforniță și baritonul Mihai Dogotari. Cu un „repertoriu” biografic aproximativ asemănător, soț și soție[2], aceștia se numără actualmente printre cei mai apreciați muzicieni de operă din lume.

Valentina Naforniță[3] cunoscută drept câștigătoare a ediției din 2011 a concursului BBC Cardiff Singer of the World[4] – s-a născut în 1987 în Glodeni, Republica Moldova (pe atunci în RSSM a URSS[5]). Deși se visa dansatoare, după trei ani petrecuți la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, soprana a mers în 2006 la Universitatea Națională de Muzică din București, unde a studiat canto cu Maria Slătinaru-Nistor și Eleonora Enăchescu. Masteratului i-a urmat un an de perfecționare a măiestriei interpretative la Opera de Stat din Viena și o perioadă în care și-a antrenat talentul cu recunoscutul profesor Sherman Lowe.

În timpul studiilor la București Valentina a fost membră pentru o scurtă perioadă a corului bisericesc Solemnis. Or, debutul solistic a avut loc în 2012, la Scala din Milano, cu rolul Gildei din Rigoletto. Au urmat apoi alte roluri  interpretate la Operele din Lyon, Berlin și München. Primul său concert – o seară de lied-uri – a fost organizat la începutul anului 2013, la Wiener Musikverein, iar primul turneu, tot în 2013, a fost în China, alături de orchestra BBC. În 2014 a fost invitată să participe la Festivalul Mozart din Salzburg, în rolul Zerlinei din Don Giovanni, și tot în același an au urmat spectacole în Amsterdam și câteva concerte de gală în Göttweig și Kitzbühel cu Elīna Garanča și în Aalborg cu Rolando Villazón. În septembrie 2015 a interpretat lied-urile enesciene pe versuri de Clement Marot la Festivalul George Enescu, însoțită fiind de orchestra filarmonicii vieneze, și același program a fost repetat a doua zi la Konzerthaus din Viena. Evenimentele la care cântăreața ia în continuare parte sunt prea numeroase pentru a fi notate în câteva rânduri. La fel se întâmplă și în cazul marilor orchestre, dirijori și mai ales intrepreți de talia lui Rolando Villazon sau Dmitri Hvorostovsky, alături de care are importante ocazii de a-și etala fermecătoarea voce și talentul actoricesc.

2Timp de câțiva ani soprana a câștigat concursuri peste concursuri, atât din România cât și din întreaga Europă, însă victoria Concursului BBC Cardiff Singer of the World ediția 2011 – însoțită de Premiul publicului Joan Sutherland și participarea în finala concursului de lied – i-a fost marea rampă de lansare. Elogiat de însăși elita muzicii academice, numele ei este rostit neîncetat de câțiva ani încoace de buzele tuturor melomanilor, iar chipul ei se găsește pe copertile celor mai importante reviste din lume. Fiind cea mai tânără vedetă de operă, acest succes nu doar că i-a asigurat funcția de artist onorific al Operei Naționale București[6] și colaborări cu importante instituții din întreaga lume, ci i-a oferit și șansa de a se număra printre soliștii uneia dintre cele mai mari case de operă – Wiener Staatsoper[7]. Iar pe lângă rolurile jucate pe marile scene – Lisa (La sonnambula), Papagena, Ein junger Hirt (Tannhäuser), Clorinda (La cenerentola), Najade (Ariadne auf Naxos), Marzelline (Fidelio), Stimme vom Himmel (Don Carlo), Musetta (La Bohème) etc. – Valentina este invitată la evenimente culturale, mondene și filantropice de rang înalt, făcându-se cunoscută tuturor prin „efectul Naforniță”[8].

3Mihai Dogotari, soțul Valentinei, s-a născut un an mai devreme (1986) în aceeași zonă a Republicii Moldova (Glodeni) și a parcurs același traseu către lumea muzicii de operă: Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău – Universitatea Națională de Muzică din București – Wiener Staatsoper. Deși voia să devină fotbalist, tatăl, care renunțase la muzică (cânta la acordeon, chitară și cu vocea) pentru a-și întreține familia, l-a convins să cânte în corul școlii și să participe la concursurile școlare[9]. Abia ajuns la Chișinău, Mihai a realizat că poartă un talent care avea să-i aducă o carieră frumoasă. Încurajat de profesori și de colegi, printre care și Valentina, acesta nu doar că a ales un viitor în domeniul muzicii, ci tinde astăzi să se numere printre tinerii baritoniști cu care să-și dorească să colaboreze cele mai mai instituții culturale.

Așa s-a întâmplat în cazul Casei de Operă din Viena, iar de la un an după încheierea contractului cu soția lui, cântărețul se numără printre soliștii acesteia[10]. Repertoriul său cuprinde roluri importante din La cenerentola, Dido and Aeneas, Don Pasquale, Il barbiere di Siviglia, Madama Butterfly, Carmen, Evgeni Oneghin, Le nozze di Figaro, Otello, Roméo et Juliette, RusalkaTosca, Un ballo in maschera, Manon etc. jucate alături de titani ai operei mondiale.

Deși a participat la ediția din 2011 a BBC Cardiff Singer of the World, acesta nu a ajuns în finală. Totuși, reușitele sale au fost și sunt apreciate neîncetat. Or, Mihail a debutat în producțiile scenice încă în ultimul an de facultate, când, oferindui-se un premiu la un concurs italian, i-au fost propuse două colaborări, urmate de multe alte invitații din partea marilor case de operă.

În câteva cuvinte de încheiere, nu ne rămâne decât să apreciem valoarea celor două voci – Valentina Naforniță și Mihai Dogotari – considerându-le un exemplu demn de luat în considerație atunci când cultura spațiului dintre Prut și Nistru, și mai ales problema educației generațiilor tinere, se află pe ordinea zilei.

 

 

Drd.  Natalia CHICIUC,

muzicolog, lector la

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău

 

[1] http://www.wiener-staatsoper.at/Content.Node/home/Startseite-Content.de.php

[2] http://der-neue-merker.eu/valentina-nafornita-und-mihail-dogotari-doppelinterview

[3] http://www.nafornita.com/

[4] http://www.bbc.co.uk/programmes/articles/11xGqjdDnrX5FzR2y9MZz8r/about-cardiff-singer

[5] https://ro.wikipedia.org/wiki/Valentina_Naforni%C8%9B%C4%83

[6] http://www.operanb.ro/onb/artisti/artisti-onorifici-ai-operei-nationale-bucuresti

[7] http://www.wiener-staatsoper.at/Content.Node/home/kuenstler/saengerinnen/Nafornita.en.php

[8] http://www.qmagazine.ro/efectul-naforni%C5%A3%C4%83_203318.html

[9]http://apropomagazin.md/2014/09/02/mihai-dogotari-vorbeste-in-premiera-despre-relatia-sa-cu-valentina-nafornita-foto/

[10] http://www.wiener-staatsoper.at/Content.Node/home/kuenstler/saengerinnen/Dogotari.en.php

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s