Un interviu cu violoncelista Andreea Camelia Iancu

Standard

IMG_7776modDragă Andreea Camelia Iancu,

Ne-am cunoscut la Universitatea Națională de Muzică din București și am petrecut mulți ani împreună studiind și cântând în același cor. Am apreciat întotdeauna seriozitatea, modestia și pasiunea ta pentru muzică și de aceea te consider un model pentru tinerii noștri colegi muzicieni.

Te rog să ne povestești despre începuturile carierei tale interpretative.

De ce violoncelul?

Am început studiul unui instrument clasic la vârsta de 10 ani. Până atunci cântasem cu și din plăcere într-un cor de copii. Profesoara cu care lucram mi-a sugerat să mă înscriu la un liceu de muzică, unde, fiind destul de mare, aveam de ales între chitară, violă. Țin minte că la violă erau locuri disponibile în anul acela. Soarta mea a fost însă violoncelul. În ziua examinării, pentru admitere in clasa a 4-a la Liceul de Muzică ,,George Enescu” (actualmente Colegiul Național de Muzică ,,George Enescu”), profesoara de violoncel, doamna Anca Vartolomei, mi-a spus că violoncelul este o varianta mai bună, având in vedere pozitia comodă, naturală la instrument si, de ce nu, sunetul, apropiat de vocea umană. Si am ales violoncelul!

Care au fost profesorii care ți-au îndrumat pașii?

Profesorul care m-a inițiat în tainele violoncelului și cel cu care am studiat pe tot parcursul anilor de școală, a fost domnul profesor Dan Totan. Pentru că studiul unui instrument trebuie să fie corelat cu o bună cunoaștere a teoriei muzicale, mentorul meu a fost doamna profesoară Mihaela Dragoi, cu care am lucrat, din nou, pe tot parcursul anilor de școală. Cei doi domni profesori m-au ajutat sa pun baza studiilor serioase, ca să spun așa. Apoi, la facultate, am facut cunoștință cu cel care mi-a fost profesor de violoncel din anii de licență și până în prezent, când mă pregătesc pentru ultimul an de master – Bogdan Popa. Un om deosebit, cu o răbdare fără margini. Am amintiri plăcute legate de profesorii cu care am lucrat.

În afară de violoncel, ai fost și ești membră a unor coruri. Cum te-a ajutat acest lucru să te dezvolți ca muzician?

Am facut cunoștință cu această disciplină – corul-, când eram studentă (un singur an), la Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie muzicală, profilul Pedagogie Muzicală. Am descoperit ce înseamnă lucrul într-o echipă mai mare, faptul că e nevoie de multă disciplină pentru a realiza ceva de calitate. Ca membru a unor coruri (corul facultății, corul bisericii, corul format din studenți și dirijat de un student, RUBATO, în care activez în prezent) am reușit sa îmi perfecționez cunoștințele teoriei muzicale (în special solfegiul), sa îi ascult și pe colegii mei, în timp ce îmi cânt propria partitură, să sesizez imediat dacă ceva nu ,,sună bine”, cum spunem noi. În cântul coral nu există loc pentru greșeli, pentru că sunt foarte ușor de sesizat, iar coriștii sunt foarte expuși.

Ești membră a unui cvartet de coarde, cine sunt colegii tău și ce repertoriu abordați?

Da, cvartetul meu de suflet, LIGHT. În luna august se împlinesc 2 ani de când, la inițiativa colegei și prietenei mele, Elena Albu, violonistă, am pus bazele unui cvartet, împreună cu încă două colege. Alături de Elena cântam deja de un an (din 2013), într-un duo de corzi (Duo ViolinCello).

Componența cvartetul s-a schimbat între timp, însă am continuat, dorința noastră cea mai mare fiind să cantăm (cat mai mult). În prezent, componența cvartetului este aceasta:

Vioara I – Elena Albu

Vioara a II-a – Ana Limban

Violă – Valentina Pancă

Violoncel – Camelia Iancu

În ceea ce privește repertoriul, am ales să mergem pe linia muzicii de divertisment, în special. Nu pentru că nu suntem pregătite pentru a aborba un repertoriu serios, clasic, ci pentru faptul că ne dorim să bucurăm sufletele oamenilor din toate categoriile, cu o muzică mai accesibilă. Și pot spune că scopul este atins de fiecare dată, ceea ce ne încurajează să continuăm.

Planuri de viitor?

În ceea ce privește activitatea cvartetului, îmi doresc sa avem cât mai multe apariții publice, să bucurăm oamenii cu muzica pe care o interpretăm. În ceea ce mă privește, îmi doresc să îi ajut și pe alți oamenii să descopere muzica, această artă care ne bucură sufletele.

Această prezentare necesită JavaScript.

A consemnat

Veronica Anghelescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s