Corul ,,Arhanghelii” la Festivalul ,,Miron Cristea” de la Caransebeş – 2016

Standard

 

De trei ani consecutivi, Episcopia Ortodoxă a Caransebeşului invită din partea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, corala ,,Arhanghelii” a catedralei din Orăştie pentru a participa la Festivalul Coral ,,Miron Cristea”. Frumosul gest de a invita corul de la Orăştie certifică încă o dată valoarea incontestabilă a tradiţiei muzicale din oraşul Paliei.

Anul acesta în data de 12 mai, corul ,,Arhanghelii” din Orăştie a onorat frumoasa invitaţie şi a participat la ediţia a VII-a a Festivalului Coral ,,Miron Cristea” ce s-a desfăşurat la Caransebeş. Festivalul a avut loc în cadrul Zilelor credinţei şi culturii în Episcopia Caransebeşului – Ediţia a X-a. Manifestările au fost prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului noii catedrale Învierea Domnului din Caransebeş (Duminica Tomii) şi cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la prima apariţie a periodicului bisericesc ,,Foaia Diecezană” a Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului.

1

Aşadar, în cadrul acestor manifestări culturale, corul ,,Arhanghelii” dirijat de drd. Ioan-Marius Popa, a reprezentat municipiul Orăştie şi Episcopia Devei şi Hunedoarei. Repertoriul corului de la Orăştie, ales cu grijă de către tânărul dirijor a impresionat până la lacrimi pe cei prezenţi în catedrala ortodoxă din Caransebeş. Au fost interpretate concerte religioase din repertoriul sacru românesc şi universal, iar unul din cântecele interpretate aparţine colecţiei regretatului prof. Ioan Popa. Astfel, corul ,,Arhanghelii” a prezentat în faţa soleei catedralei din Caransebeş următoarele nestemate ale creaţiei corale universale şi româneşti:

  1. Tebe Poem, de Dimitrie Bortneansky;
  2. Ochiul inimii mele, de Augustin Bena;
  3. Agni Parthene, text Sf. Nectarie de Aeghina, armonizare Ioan-Marius Popa
  4. Doamne Tu lăuntrul, priceasnă din colecţia pr. Domin Adam, armonizare Ioan-Marius Popa;
  5. Hristos din morţi a înviat, de Ioan Popa.

La încheierea recitalului din festival, Preasfinţiul Părinte Lucian, episcopul ortodox al Caransebeşului, a felicitat şi a reconfirmat în mod public valoarea incontestabilă a corului dirijat de Ioan-Marius Popa. Performanţa a fost reflectată prin materialul transmis de Postul de Televiziune Trinitas şi prin interviul acordat de dirijorul Ioan-Marius Popa. De asemenea, corul a fost însoţit la această manifestare culturală de preotul Ionel Dumbravă.

2

În acest fel, ne putem mândri cu un cor ce aduce multă cinste municipiului nostru. La finele lunii septembrie, corul ,,Arhanghelii” este invitat să participe la turneu internaţional la Sliedrecht în Olanda.

 

Matei Petru

 

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s