Corul ,,Arhanghelii”, mesager al cântecului coral românesc în Olanda

Standard

În ultimii ani vedem o afirmare tot mai puternică a activităţii corale din Orăştie. Ne referim aici la corul ,,Arhanghelii” al catedralei din Orăştie, care a reuşit în acest an să ducă la bun sfârşit al treilea turneu internaţional. Este necesar să amintim aici efortul depus de dirijorul acestei formaţii, tânărul drd. Ioan-Marius Popa, care a reuşit încă o dată să ducă mai departe cu demnitate stindardul muzicii corale româneşti în spaţiul cultural occidental.

1-corul-arhanghelii-orastie-dirijor-marius-popa

Deplasarea coriştilor de la Orăştie a reprezentat un sacrificiu mare, dacă ne gândim la timpul acordat repetiţiilor sau la cheltuielile necesare unui astfel de proiect. O mare parte din cheltuieli a fost suportată şi de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Orăştie. Aceştia din urmă au suportat cheltuiala transportului şi a unei nopţi de cazare la Praga la dus şi la întors. Participanţii la proiect au suportat cazarea la un hostel în Rotterdam, iar gazdele olandeze au asigurat masa şi celelalte condiţii necesare participării la festival.

2-primarul-din-sliedrecht-si-delegatia-orastiei

În perioada 23-25 septembrie 2016, corul ,,Arhanghelii”, Orăştie dirijor drd. Ioan-Marius Popa, a participat la festivalul coral din ,,Aan de Merwede” din Sliedrecht (Olanda). O motivaţie principală a  participării corului ,,Arhanghelii” a fost aceea a relaţiei de înfrăţire dintre Orăştie şi Sliedrecht. În acest sens, corul a primit arhiereasca binecuvântare din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Gurie Georgiu, Episcopul Devei şi Hunedoarei de a participa la festivalul coral de la Slidrecht, iar formaţia a fost însoţită de preotul ic.stavr. Ionel Dumbravă. Corul a fost însoţit din partea autorităţilor orăştiene de doi membri ai Consiliului Local, domnii Ioan Paşca şi Valentin Stănculesc.

3-corul-arhanghelii-orastie-dirijor-marius-popa-septembrie-2016

La festivalul de la Sliedrecht au participat peste 50 de coruri (mixte, bărbăteşti sau pe voci egale) şi cu specific diferit (de studenţi, de marinari, Gospel, bisericeşti etc.) însă toate din Olanda. Corul ,,Arhanghelii” de la Orăştie, dirijat de drd. Ioan-Marius Popa a fost singurul cor străin invitat în festival. Formaţia a primit misiunea din partea organizatorilor de a prezenta un repertoriu variat, însă cu accent pe specificul coral Ortodox. 4-corul-arhanghelii-orastie-dirijor-marius-popa

În prima zi a festivalului, 23 septembrie, corul ,,Arhanghelii” a susţinut un concert de 40 de minute în deschiderea manifestării prezentând un buchet frumos de cântece religioase din literatura de specialitate românească şi universală. Au fost interpretate cântece din repertoriul universal din colecţia: G.P. Palestrina, Jacob Arcadelt, J.S. Bach, D. Bortneanscky sau Giuseppe de Marzi; iar din repertoriul sacru românesc din colecţia: Nicolae Lungu, Gheorghe Cucu, Ioana Ghica-Comăneşti, Isidor Vorobchievici, Augustin Bena, Constantin Drăguşin şi Ioan Popa.

5-corul-arhanghelii-orastie-dirijor-marius-popa-septembrie-2016

Mai apoi a urmat un concert de orgă susţinut de muzicianul André de Jager, care a prezentat un frumos program de 30 de minute. Repertoriul concertului de orgă a conţinut cântece din creaţia lui Johann Sebastian Bach. Concertul de deschidere a festivalului a fost încheiat de grupul vocal bărbătesc ,,The Gents” care a prezentat în decurs de o oră un bogat repertoriu religios şi laic ce a sintetizat piese din perioada Renaşterii până în contemporaneitate. 6-corul-arhanghelii-orastie-dirijor-marius-popa

În a doua zi, 24 septembrie, corul a susţinut şase recitaluri de câte 15-20 de minute în şase locaţii diferite. Ultimul recital a fost urmat de concertul comun al tuturor corurilor participante. În această zi a predominat repertoriul folcloric românesc. Au fost interpretate bijuterii corale din colecţia compozitorilor: Gheorghe Danga, Gheorghe Şoima, Ioan Munteanu, Gheorghe Bercea şi Ioan Popa. Cel mai apreciat şi îndrăgit cântec a fost ,,În Poieniţă” de Gh. Danga. La aceste recitaluri corul a purtat costume tradiţionale româneşti, fiind atracţia principală a tuturor participanţilor la festival. Corul de la Orăştie a avut bucuria de a se împrieteni cu un grup coral ce interpretează muzică gospel, G-Project din Rotterdam.

7-corul-arhanghelii-orastie-dirijor-marius-popa-septembrie-2016

În ultima zi a festivalului, 25 septembrie, corul ,,Arhanghelii” a susţinut un concert de muzică sacră la Biserica Reformată din Sliedrecht. Corul a interpretat piese religioase din colecţia compozitorilor amintiţi mai sus, însă alte cântece decât cele interpretate vineri. În încheierea concertului, corul a interpretat Tatăl nostru, muzica Ciprian Porumbescu. Participanţii în număr mare la concert şi ceremonia religioasă au aplaudat îndelung şi au apreciat evoluţia corului de la Orăştie în cele trei zile de festival. Deşi festivalul nu a fost competiţional, corul a primit un Premiu Special din partea organizatorilor pentru prestaţia deosebită din cadrul manifestării muzicale. În cele trei zile de festival, formaţia ,,Arhanghelii” a prezentat în faţa publicului olandez peste 30 de cântece corale.

8-corul-arhanghelii-orastie-dirijor-marius-popa

Putem afirma că deplasarea corului ,,Arhanghelii” la Sliedrecht a reprezentat un succes deplin, publicul olandez fiind profund impresionat de melosul coral ortodox sau de folclorul românesc. Dorim să felicităm pe această cale pe membrii şi dirijorul acestei formaţii corale pentru succesul obţinut în acest turneu internaţional şi pentru dăruirea pentru care ei slujesc la altarul credinţei şi al muzicii româneşti. Felicitări!

 

MATEI  PETRU

Corul ,,Arhanghelii” prin vocea dirijorului său, doreşte să felicite Revista Muzicală ,,No 14 Plus Minus” pentru implicarea deosebită în activitatea muzicală românească şi, de asemenea, doreşte să mulţumească pentru promovarea unui colectiv muzical de la Orăştie, format din amatori, alături de nume prestigioase ale muzicii româneşti.

Mulţumim pentru frumoasele pagini acordate în revistă corului ,,Arhanghelii” şi vă asigurăm de toată recunoştinţa şi mulţumirea noastră.

Dirijorul Coralei ,,Arhanghelii”, Orăştie

Drd. IOAN-MARIUS POPA

Reclame

Un răspuns »

  1. Sincere felicitari tuturor acestor pasionati de cantec, corul fiind un loc in care cei ce iubesc sa cante si nu o pot face in alte locuri isi unesc talentele cu pasiune.O mentiune aparte dirijorului Marius Popa pentru portul popular impecabil al zonei noastre adaptat probabil repertoriului prezentat in Olanda.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s