Festivalul Internațional Zilele Muzicii Noi la un sfert de secol

Standard

 

În ultimii ani instituțiile cultural-artistice din Republica Moldova și evenimentele organizate de acestea își sărbătoresc rând pe rând împlinirea diferitor vârste de la fondare sau debut. Iar una dintre cele mai nobile aniversări serbate în 2016 rămâne cea a Festivalului Internaţional Zilele Muzicii Noi.

25 de ediții, 350 de concerte şi 1450 de creaţii muzicale: acestea ar fi cifrele bilanțului prezentărilor în cadrul festivalului de la inaugurare până la ediţia din 2016. Organizat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova – în parteneriate cu Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, Sala cu Orgă, Compania Publică „Teleradio-Moldova”, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău, Centrul de Cultură şi Artă „Ginta Latină”, Muzeul de Artă Plastică, Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală și Muzeul Zemstvei etc. și cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” și al ambasadelor Republicii Polone, Marii Britanii, SUA, Estoniei etc. – manifestarea a întrunit de-a lungul anilor sute de muzicieni, compozitori, interpreți, dirijori și formații artistice din zeci de țări din toată lumea.

Doar la ediția aniversară, care a avut loc în perioada 4-12 iunie 2016, au participat invitați din 11 țări, printre care Germania, Marea Britanie, Polonia, România, Canada, Italia, Israel etc. Astfel, concertul de inaugurare de la Sala cu Orgă din 4 iunie – în care Elbląska Chamber Orchestra dirijată de Pavel Kotla și fagotistul Arkadiusz Adamczyk au interpretat un extraordinar program de muzică contemporană poloneză – a fost urmat de un șir de manifestări artistice grupate în câteva categorii:

  • 1dialoguri muzicale (din 3, 4, 5 și 7 iunie),
  • concerte camerale (din 9 și 11 iunie, dirijate de Vladimir Andrieș și Oleg Palymski) și simfonice (acompaniate de Orchestra Companiei „Teleradio-Moldova” sub bagheta dirijorului Gheorghe Mustea şi de Orchestra Filarmonicii Naţionale condusă de Mihai Agafiţa),
  • concerte de omagiere a unor compozitori cu nume recunoscut internațional (Cornel Ţăranu din România în 5 iunie şi Javier Darias din Spania în 12 iunie)
  • și zile dedicate muzicii contemporane a unei ţări anumite (Ziua muzicii poloneze din 4 iunie, Ziua muzicii britanice din 6 iunie, Ziua muzicii estoniene din 7 iunie, Ziua muzicii ruseşti din 8 iunie).

Fiind singura manifestare cultural-artistică din Republica Moldova dedicată muzicii contemporane, organizatorii au inclus în evenimentele ediției aniversare, dar și în cele anterioare, muzică ce poate asigura atât publicului avizat cât și celui neavizat o cunoaștere cât mai profundă a tuturor direcțiilor artistice cu pornire din secolul XX spre contemporaneitate. Astfel, printre numele rostite în programele prezentate între 4 și 12 iunie se găsesc cele ale unor compozitori aflați pe culmile realizărilor muzicii contemporane, dar și ale clasicilor secolului XX, cum ar fi Lutoslawski, Edward Elgar, Hindemith, Şostakovici etc.

2Istoria Festivalului Internaţional Zilele Muzicii Noi a început în aprilie 1991, când a fost organizată prima ediție a acestuia. Însă, premise ale fondării au apărut ceva mai devreme. Sub influența Perestroikăi și a unor manifestări culturale debutante în spațiul fostei Uniuni a Republicilor Sovietice Socialiste dedicate muzicii noi, la care erau invitați să participe și muzicieni din țările Europei Occidentale, membrii Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova au hotărât, odată cu alegerea compozitorului Ghenadie Ciobanu drept președinte al acesteia, organizarea anuală a unui festival dedicat muzicii contemporane.

Coordonat după modele din Vest, acesta a fost considerat din start un suport indispensabil în procesul promovării unei noi gândiri muzicale și a produsului acesteia pentru un public larg. Or, până în 1990 opus-urile noi ale compozitorilor se interpretau doar cu anumite ocazii, cum ar fi, spre exemplu, congresele Uniunii Compozitorilor (o dată în patru ani) și plenarele acesteia (o dată în doi ani), sau cu ocazia unor treceri în revistă locale sau unionale.

Așadar, începând cu prima ediție a noului festival – manifestare acceptată imediat de muzicieni, melomani, dar și de necunoscători ai muzicii – programele evenimentului organizat anual oferă posibilitatea descoperirii unor noi creații din toate genurile muzicii simfonice, instrumentale și vocale de cameră, corale, de operă și balet etc., semnate de nume autohtone și internațonale și interpretate fie în premieră locală, fie chiar în premieră absolută.

Avându-se în vizor cunoașterea cât mai profundă a muzicii novatoare în strânsă relație cu cea tradițională, unul dintre principiile fundamentale ale organizării evenimentului rezidă în sporirea capacității de  percepere a tuturor direcțiilor, curentelor și stilurilor artistice. Tocmai de aceea, de-a lungul anilor, laolaltă cu seriile de concerte muzicale au fost prezentate expoziții de artă plastică, recitaluri de poezie, spectacole multimedia, difuzări cinematografice și alte forme de manifestare ale artei contemporane aflate în contact direct cu muzica.

Găsind oportune scopurile acestor manifestări în special și al coordonatorilor în general, este binevenită urarea unei vieți îndelungate Festivalul Internațional Zilele Muzicii Noi ajuns în 2016 la un sfert de secol, dar și organizatorilor care an de an găsesc surse nesecate de a face cunoștință publicului chișinăuian cu muzica de pe întreg mapamondul, dar și de a scoate la rampă de lansare națională și internațională opera compozitorilor autohtoni.

Drd.  Natalia CHICIUC

muzicolog, lector laAcademia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău

 

 

http://ucmm.md/2016/05/28/agenda-festivalului-international-de-muzica-contemporana-zilele-muzicii-noi-editia-xxv-4-12-iunie-chisinau/

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s