Virgil Popescu, 2016

Standard

 

Născut la Craiova, în urmă cu 61 de ani, Virgil Popescu este muzicianul care și-a dedicat mult timp copiilor: atât prin compozițiile sale, cât și prin latura sa educativă, pedagogică, care-l inspiră și care-l menține în preajma celor mici. Cunoscut inițial îndeosebi prin piesele interpretate de Oana Sîrbu, Virgil Popescu are în tolba compozițională diverse lucrări, cu interpretări diferite ce aparțin Luminiței Anghel, Silviei Dumitrescu, Manuelei Fedorca, Angelei Similea, Andrei, Monicăi Anghel, Aurei Urziceanu sau altora. În perioada 1996-2000, extrem de promovate au fost melodiile compuse pentru emisiunea „Abracadabra” de la ProTV, care se cântă și astăzi pe toate scenele din România. Publicul din toată țara l-a putut urmări ca leader și basist instrumentist în formația invitată permanent la emisiunile „Chestiunea zilei”, realizată de Florin Călinescu la ProTv în perioada 1999 – 2001, ori la „Garantat 100%”, cu Cătălin Ștefanescu la TVR1, din 2003 până în 2009. În aceeași ipostază, călătorește cu „Zan” și Nicu Alifantis prin țară sau colaborează cu alte trupe de jazz ori fusion.

Mai puțin cunoscut este faptul că Virgil Popescu a compus muzică de filmFlăcăul cu o singură bretea (1991, regia Iulian Mihu), Vinovatul (1992, regia Alexa Visarion), Marea lehamite (1993, regia Mircea Daneliuc), Femeia în roșu (1995, regia Mircea Veroiu), muzică de balet – „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare (2002), lucrarea fiind premiată de UCMR cu „Premiul anului 2002″, sau că printre cele mai recente realizări se numără și lucrări religioase, care alcătuiesc CD-ul „În drum spre școală”. Sunt 25 de melodii cu text religios interpretate de Oana Sîrbu, dintre care enumerăm: Rugăciunea de dimineață, Rugăciunea la intrarea în clasă, Rugăciune către îngerul păzitor, În drum spre școală.

Membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România din 1986, Virgil Popescu a obținut și câteva premii pentru compozițiile sale. La Festivalul național de creație și interpretare „Mamaia copiilor”, piesele sale compuse pe texte scrise de George Popovici au fost apreciate și distinse cu diferite premii: Premiul al II-lea, în anul 2014, pentru melodia „Florile”; Premiul al III-lea (preșcolari), în 2012, pentru „Zurli-Zburli”, Premiul al II-lea (adolescenți), în același an, – „Nu mai trage, Cupidon!”; Premiul Special „Jurnalul de Călărași”, în 2010 – „Duetul vesel”, Premiul I, în 2009 – „Tu și eu”; Premiul al II-lea, în 2008 – „Să iubim copilăria” și Premiul I, în anul 2007 – „Adinuța și Andruța”.

Două dintre lucrările prezentate mai sus, „Zurli-Zburli” și „Duetul vesel”, sunt incluse pe albumul Sunt șic, apărut în acest an la Casa de discuri Eurostar. CD-ul Sunt șic cuprinde 16 melodii interpretate de Oana Sîrbu, pe texte semnate de George Popovici, Dumitru Popescu Chiselet și Virgil Popescu. Multe dintre piesele incluse pe acest album sunt deja foarte cunoscute în rândul copiilor, și nu numai.

În anul 2016, Casa de discuri Eurostar, ce are 25 de ani de activitate, a editat trei albume ale muzicianului Virgil Popescu. Alături de Sunt șic, au apărut CD-urile Pentru părinți e cântecul meu și Gașca fără nume, toate înregistrările fiind realizate de Virgil Duțan, la Best Sound Studio.

Pentru părinți e cântecul meu are lucrări compuse pe texte realizate de compozitor, de George Popovici, Dumitru Popescu Chiselet și Ioan Muntean. Melodiile sunt interpretate de copii din țară și multe dintre acestea au fost cântate la festivalurile de specialitate din țară. Ține, nu ține o aduce în prim plan pe Manuela Fedorca, într-un dialog mamă-copil, Țara Muzicii lansează o invitație pe tărâmul minunat al acestei arte, „animale deghizate umblă peste tot” și sunt descrise în Zoo carnavalul, ultimele două lucrări menționate fiind destinate grupurilor de copii.

Miruna Pînzaru readuce piesele pentru copii în prim plan prin albumul Gașca fără nume. Mamei îi sunt dedicate trei dintre cele 14 lucrări incluse în album: Măicuța e mereu în gândul meu, Poveștile mamei, Doar mama. Shu-bi-du-a, Să prezint eu moda, Sunt mică, sunt doar câteva dintre piesele promovate pe acest CD de către micuța interpretă, iar Eu sunt Marele Magician ne amintește de actorul Marian Râlea, „responsabil” de popularitatea vizuală a emisiunii „Abracadabra”.

Muzicalitatea, armonia în tandem cu orchestrația, backing-ul vocal sunt amprente ale compozitorului ce pot fi ușor recunoscute de ascultători. Se remarcă preferința lui Virgil Popescu pentru aceiași textieri în realizarea albumelor, versurile fiind în general subordonate copilăriei (Să iubim copilăria, Să fii copil), animăluțelor, insectelor (Bubu, Nu se poate, Gărgărița pictorița, Zoo carnavalul), anotimpurilor (Principesa țurțurica), visurilor (Aș vrea să fiu prințesă, Crăiasa viselor, În lumea mea), părinților, bunicilor (Bunicul meu, Mi-e dor bunică, Pentru părinți e cântecul meu), muzicii (Țara muzicii, Vioara, Muzica ne dă speranță). Atins de patima perfecțiunii, muzicianul consideră că „fiecare din cei cu care am colaborat s-au apropiat mult de ce mi-aș fi dorit”, însă nu în totalitate. Stilul său componistic este unic în corola creațiilor de muzică ușoară românească, fiind condimentat de intervenții vocale și armonii ce presară uneori accente din zona corală, unul dintre foștii săi profesori, Sabin Pautza, apreciind realizările muzicianului în acest sens ori de câte ori are ocazia.

2016 reprezintă un an bogat în promovarea muzicii compozitorului Virgil Popescu, ținând cont că în perioada 1992-2015 au apărut alte 13 albume ce-i poartă semnătura. Site-ul său – http://www.virgil-popescu.ro – oferă publicului fațete ce expun calități de compozitor, de orchestrator, de instrumentist și, nu în ultimul rând, ale profesorului de muzică.

prof. dr. Cătălina Constantinovici

 

Sunt șic, muzică Virgil Popescu, text George Popovici, interpretează Oana Sîrbu (melodie inclusă pe albumul Sunt șic, 2016)

 

Un catren după La Fontaine, muzică Virgil Popescu, text George Popovici, interpretează Ana Maria Bucșă (melodie inclusă pe albumul Pentru părinți e cântecul meu, 2016)

 

Cea mai cea, muzică Virgil Popescu, text George Popovici, interpretează Miruna Pînzaru (melodie inclusă pe albumul Gașca fără nume, 2016)

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s