Sumar
Veronica Anghelescu: Cătălin Creţu şi metamorfozele spectrale
Constantin Nicolau: Convorbiri cu Sorin Romanescu
Adrian Georgescu: Înregistrări istorice – Convorbiri cu Aurel Stroe
Cătălin Creţu şi metamorfozele spectrale
Cătălin Creţu a reprezentat, până nu demult, o prezenţă discretă în peisajul muzical contemporan românesc. Absolvent al unei Facultăţi cu profil tehnic, în Petroşani, s-a dedicat ulterior studiului muzicii, urmând cursurile Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara şi cursurile Facultăţii de Compoziţie muzicală, Muzicologie şi Pedagogie din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. A studiat compoziţia cu prof. univ. dr. Adrian Iorgulescu (1996-1998) şi prof. univ. dr. Dan Dediu (1998-2001). Între 2001 şi 2002 a urmat un Master în Compoziţie şi Management Cultural la clasa profesorului Peter Michael Hamel şi un al doilea Master, în Compoziţie multimedia, între 2005-2008, la clasa profesorului Georg Hajdu, ambele la Hamburg. A obţinut titlul de Doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Octavian Nemescu.
Am luat contact cu muzica lui Cătălin Creţu, pentru prima dată, în anul 2009, cu ocazia Festivalului Meridian – Zilele SNR-SIMC. Pe 10 decembrie îşi prezenta lucrarea Lüneburg Soundscape în cadrul unui concert de muzică electroacustică la Aula Palatului Cantacuzino. Cătălin Creţu a fost unul dintre cei care au ales să îşi ilustreze muzica prin intermediul unui videoclip.
Aceeaşi lucrare, Lüneburg Soundscape, a fost prezentată, ulterior, în cadrul unui concert mai amplu dedicat creaţiei compozitorului Cătălin Creţu, la Studioul de Operă al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, pe 19 decembrie 2009. Cu această ocazie, au putut fi audiate / vizionate şi lucrările Lüneburg Etüde, The dark side of the XII, Mixtures spectrales, Die Metamorphose von Bruder Jakob şi Entfremdetes Ich oder die Anatomie des Schattens. Concertul a beneficiat de prezenţa unor foarte talentaţi instrumentişti care au îmbogăţit mediile electronice prin aportul instrumental live – Laura Buruiană (violoncel, viola da gamba) şi Axia Marinescu (clavecin), precum şi de light-design-ul lui Dan Bujor. Organizatorii evenimentului au avut ideea deosebit de interesantă de a insera anumite intermezzo-uri între piesele electroacustice, intermezzo-uri reprezentate de lucrări consacrate ale lui Johann Sebastian Bach şi Marin Marais.
Termenul de muzică electroacustică defineşte un domeniu foarte vast. Peste tot în lume pot fi găsite centre de cercetare în domeniul compoziţiei electroacustice şi multimedia – faze fireşti în evoluţia muzicii, în deplină concordanţă cu progresul tehnologic al societăţii contemporane. Există, de asemenea, numeroase conferinţe şi festivaluri care prezintă muzica electroacustică, notabile fiind International Computer Music Conference, International Conference on New Interfaces for Musical Expression, Bourges International Electroacustic Music Festival (Bourges, France) şi Ars Electronica Festival (Linz, Austria). Un număr de asociaţii naţionale promovează această formă de manifestare artistică, printre care Canadian Electroacustic Community (CEC) în Canada, Society for Electro-Acustic Music in the United States (SEAMUS) Australasian Computer Music Association in Australia and New Zealand şi Sonic Arts Network în Anglia. În România, SNR-SIMC (Secţiunea Naţională Română a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană) este principalul promotor al muzicii electroacustice şi al fenomenelor artistice multimedia.
Cătălin Creţu se numără printre vocile cele mai ferme din muzica electroacustică românească. Având solide studii în domeniu şi beneficiind de experienţa acumulată la Hamburg, el reuşeşte să creeze o muzică în care sunetul şi imaginea se află într-o simbioză perfectă. Cu deosebire lucrarea Lüneburg Soundscape a impresionat atât publicul prezent la concertul din cadrul Festivalului Meridian, cât şi pe cel prezent în Studioul de Operă al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Fără a exagera, pot spune că a devenit un „hit” al muzicii electroacustice româneşti. Acest lucru se datorează faptul că, în plan sonor, lucrarea, deşi pornind de la o idee componistică simplă (generarea electroacustică a unor intervale, pornind de la un sunet fundamental, ajungând până la mixturi) ajunge la un rezultat complex, pe care, personal, l-am perceput în primul rând, emoţional. Este ştiut faptul că anumite intervale pot influenţa într-un fel sau altul psihicul uman (efectul „liniştitor” al octavei sau cvintei, efectul opus generat de secunda mică sau de cvarta mărită – anumite intervale fiind folosite chiar şi în music therapy pentru corectarea anumitor procese neuropatologice) Nu cred că aceasta este miza muzicii electroacustice sau a celei spectrale, dar anumite lucrări ajung, poate involuntar, la această miză. Cu alte cuvinte, emoţionează. În peisajul componistic actual, aceasta este o calitate rară.
Lüneburg Soundscape nu este numai sunet, ci şi imagine. Aşa cum afirmă şi compozitorul ei (în cuvântul introductiv înainte de audierea / vizionarea ei în cadrul concertului din Festivalul Meridian), videoclipul a fost realizat ulterior scrierii muzicii. Despre tehnica realizării acestui videoclip ne va vorbi însuşi autorul, în interviul ce urmează acestor cuvinte. Doresc să evidenţiez faptul că acest videoclip este de o frumuseţe picturală, ca în filmele lui Andrei Tarkovski sau Peter Greenaway: fiecare cadru este o pictură în sine. În cazul lui Cătălin Creţu, „tablourile” sunt non-figurative, având un colorit pe alocuri impresionist, contururi incerte, dar care nu agresează privirea. Întreaga lucrare are ceva oniric: acele peisaje şi sunete din vis pe care nu le poţi identifica şi povesti la trezire, dar care îţi rămân adânc întipărite în memoria afectivă şi care îţi provoacă aceeaşi emoţie puternică atunci când ţi le reaminteşti.
Un aspect interesant pentru mine ca spectator a fost reprezentat de asocierea părţii sonore cu acele sunete care, îmi imaginez, iau naştere la mişcarea plăcilor tectonice, anumite elemente din videoclip întărindu-mi această percepţie, iar videoclipul, la modul global, mi-a sugerat o anume regiune din Franţa – pe care am vizitat-o acum câţiva ani – renumită pentru un aspect climatic inedit legat de flux şi reflux – Mont Saint Michel, care se află în Normandia. Compozitorul mi-a mărturisit, într-adevăr, că imaginile pentru videoclip au fost filmate în Normandia.
Compozitorul Cătălin Creţu a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări, pentru o mai bună conturare a imaginii personalităţii sale artistice.
Îi dorim mult succes în cariera sa muzicală!
Veronica Anghelescu: Ştiu că, înainte de a studia muzica, ai absolvit o Facultate cu profil tehnic. Cum ai ajuns să studiezi muzica?
Cătălin Creţu: Am început studiul pianului în clasa întâi la Petroşani. Am urmat timp de opt ani cursurile Şcolii de muzică în paralel cu cele ale Şcolii generale. Apoi am urmat un liceu tehnic şi o facultate cu profil tehnic. Studiul temeinic al muzicii l-am (re)început după absolvirea liceului, experimentând muzici rock şi jazz ce m-au îndrumat înspre muzica cultă.
Veronica Anghelescu: Care a fost personalitatea care a marcat gândirea ta muzicală?
Cătălin Creţu: Au fost mai multe. Pe lângă profesorii mei, m-au marcat – pe rând – personalităţile unor muzicieni vestiţi: Keith Emerson, Keith Jarret, McCoy Tyner, Anton Bruckner, Bela Bartok, Dmitri Sostakovici, Witold Lutoslawski, Gyorgy Ligeti.
Veronica Anghelescu: Care a fost tematica lucrării tale de doctorat? Cum a fost colaborarea cu Maestrul Octavian Nemescu? Ce elemente de noutate a adus cercetarea ta în spaţiul muzical românesc?
Cătălin Creţu: Titlul tezei mele este „Alchimie urbană – o compoziţie multimedia pentru soprană, ansamblu instrumental, sunete preînregistrate, live electronics, video şi live video (lucrare cu implicaţii minimale, spectrale şi arhetipale)”. Am abordat aspecte diverse ale compoziţiei asistate de computer, muzica electronică, implicaţiile noilor tehnologii în creaţia muzicală precum şi fenomenele multimedia din perspectivă muzicală, elemente de noutate în spaţiul românesc. Colaborarea cu Maestrul Octavian Nemescu a fost una benefică având în vedere faptul că dumnealui a fost unul dintre pionierii muzicii electronice din România.
Veronica Anghelescu: Ştiu că ai o mare afinitate cu muzica electronică. Cum ai ajuns să scrii lucrări pentru instrumente şi live electronics?
Cătălin Creţu: Preocupările mele de muzică electronică au debutat la Hamburg în 2001. Acolo am avut ocazia să lucrez într-un studio profesionist, să cunosc sintetizatoare din toate generaţiile şi să lucrez cu softuri dedicate muzicii electronice. Pasul înspre live electronics a fost unul firesc, la aceasta contribuind şi preocuparea mea permanentă pentru cunoaşterea noilor tehnologii dedicate fenomenelor muzicale.
Veronica Anghelescu: Prin ce se deosebeşte un concert live electronics de unul „tradiţional”? Este muzica electronică mai aproape de omul contemporan, mai „consonantă” cu realitatea actuală?
Cătălin Creţu: Originalitatea evenimentelor artistice cu implicaţii live electronics constă în faptul că interpretul cântă acompaniat de sine însuşi. Avem de a face aşadar cu un nou tip de interacţiune: omul în dialog cu sinele, dialogul facilitat de mediul electronic deschizând calea unor noi lumi sonore.
Muzica electronică este doar un alt mijloc. Ea poate fi la fel plină sau lipsită de conţinut precum muzicile realizate cu mijloace clasice. Ţine de talentul și pregătirea compozitorului să îmbrace faptul sonor într-un veşmânt sau altul.
Veronica Anghelescu: În ce proiecte muzicale / culturale eşti implicat în prezent?
Cătălin Creţu: În prezent mă ocup de organizarea unui ansamblu de muzică electroacustică, coordonez un proiect multimedia realizat de tineri compozitori de la UNMB şi regizori de la UNATC, proiect ce va fi prezentat în Săptămâna Internaţională a Muzicii contemporane, iar în plan componistic lucrez la o piesă pentru flaut, violoncel şi live electronics, lucrare ce va fi prezentată în cadrul aceluiaşi festival.
Veronica Anghelescu: Cum ai realizat lucrarea Lüneburg Soundscape, prezentată în cadrul Festivalului de Muzică Contemporană „Meridian” 2009, şi care a generat atâtea interpretări şi discuţii? Crezi că adaosul video îmbogăţeşte substanţa muzicală a lucrării?
Cătălin Creţu: Am realizat compoziţia electronică Lűneburg Soundscape în anul 2007 în Studioul de muzică electronică din Lűneburg şi am prezentat-o în primă audiţie la Hochschule fűr Musik und Theater Hamburg în acelaşi an. Sunetele electronice au fost generate cu ajutorul sintetizatorului analogic Synthi 100 produs de firma EMS Rehberg (vezi fig.). Acesta este prevăzut cu un număr de nouă oscilatoare, şase pentru sunete sinus/dinte de fierăstrău şi trei pentru semnale de tip triunghi/dreptunghi, bănci de filtre, diverse potenţiometre rotative de control şi două panouri matriciale orizontale (60×60) pentru dirijarea semnalului audio.
Ideea de bază a lucrării a fost aceea de a crea structuri complexe bazate pe suprapuneri de intervale muzicale. În urma unor experimente am ales să folosesc doar sunete de tip sinus şi triunghi, care prin superpoziţionare alcătuiesc sonorităţi mai “blânde”. Iniţial am realizat un sunet foarte echilibrat de 71.5 Hz cu ajutorul tuturor celor nouă oscilatoare, prin simpla manipulare a potenţiometrelor shape ataşate acestora reuşind să obţin omogenitatea şi culoarea dorită. Pornind de la sunetul produs anterior am trecut la generarea unor intervale simple (secunde, terţe, cvarte, cvinte) care prin suprapunere au dat ulterior rezultate din ce în ce mai complexe (mixturi).
Partea video am realizat-o în Normandia în 2009. Cu siguranţă că lucrarea este mult îmbogăţită, îngemănarea celor două medii fiind una organică prin influenţarea sensibilă a vizualului de către muzică.
(vezi: http://www.catalincretu.ro/ lucrări/video/Lűneburg Soundscape)
Veronica Anghelescu: Care crezi că va fi evoluţia muzicii contemporane româneşti şi ce am putea face, cu toţii, pentru a promova valorile muzicii româneşti?
Cătălin Creţu: Având în vedere imensa falie dintre generaţii, cred că unica şansă de supravieţuire a muzicii contemporane româneşti este încurajarea tinerilor muzicieni. Ei pot fi stimulaţi prin programarea în concerte şi recitaluri, acordarea de comenzi – pentru tineri compozitori – şi burse de excelenţă pentru interpreţi Aviz instituţiilor abilitate.
Veronica Anghelescu
Abstract
Cătăţin Creţu is a Romanian composer of electronic music. After completing his music studies in Romania, at the Bucharest Conservatory of Music, he traveled to Germany where he specialized in the field of electronic music. Having returned to Romania, he continued his research work at the Conservatory, under the supervising of Octavian Nemescu, achieving his PhD Diploma and starting a series of musical experiments that drew the attention of both public and music critics. He is one of the few experts in electronic music in Romania, leading an important role in the organizing of concerts of this type and with a rich activity in research and composition.