S-au întâmplat în intervalul 10 martie – 25 martie
Veronica Anghelescu: In Memoriam Nicolae Georgescu
Alexander Graur: Call for Papers
Valentin Petculescu: Cartea de la Melopolis – un poet „polimodal”
Otilia Pop Miculi: Etnomuzicologul Bela Bartok
(Auto)Portret Dragoş Alexandru
George Anca: Colocviile de Marţi
Vasile Menzel: I. Ivanovici, un „Strauss” român
Valentin Petculescu: O evocare – Liviu Dandara
Otilia Pop Miculi: Blagoveştenia şi Ziua Cucului
- Doina Rotaru: Japanese Garden
- Gabriel Mălăncioiu: Anahit for duduk, guitar and prepared piano
- George Balint: De-a sunetele
- Liviu Dandara: Timpul suspendat; Affectus Memoria
- Octavian Nemescu: The Midnight String Quartet
- Maia Ciobanu: Manifest elitist
Imaginea numărului: Acuarelă de C. Petculescu
Editorial
Tot mai mulţi pleacă dintre noi. Este trist când trebuie să scriem articole „In Memoriam”, şi numai cine a scris astfel de articole ştie cât de greu şi de sfâşietor este. Aş vrea să nu mai trebuiască niciodată să scriem astfel de articole, dar, ştiu, nu se poate. Ceea ce am putea face cu siguranţă, însă, este să ne onorăm compozitorii aici şi acum, şi să nu regretăm, cândva, că am fi putut face, dar n-am făcut. Cel mai trist lucru din lume este prea-târziul.
Sunt un om al acţiunii. Mă îngrozesc ori de câte ori răutatea, invidia şi lenea înving, şi mă revolt. Pe de-o parte, No14 Plus Minus este expresia revoltei mele. Îmi suflec mânecile, îmi spun „Gata, nu se mai poate”, şi fac ce mi se pare mai nimerit. În loc de editoriale, îmi vine să fac liste cu „lucruri de făcut” (acele lucruri pe care ştim cu toţii că ar trebui să le facem!), să le trimit colegilor muzicieni şi să pornim un fel de revoluţie.
Cert este că se scrie muzică de mare calitate în România, şi că avem interpreţi minunaţi şi teoreticieni cu o extraordinară profunzime, iar Facultăţile de Muzică, orice ar spune gurile rele, au, încă, mari, Mari profesori. Vă spun sigur: am studiat şi studiez şi acum cu unii dintre ei. Bineînţeles că există şi contrariul. Dar noi suntem datori să vedem ceea ce luminează, pentru că este în firea omului să îşi îndrepte privirea spre lumină, şi nu spre întuneric.
M-a impresionat un fragment dintr-o carte de convorbiri cu Dalai Lama. De ce suntem atât de şocaţi când răul se întâmplă? Dacă examinăm istoria, de-a lungul milioanelor de ani în care fiinţele umane au existat, cred că mai mult s-a construit decât s-a distrus. De obicei, atunci când are loc ceva distructiv, suntem şocaţi, pentru că, prin natura noastră, suntem afectuoşi şi paşnici. Când se întâmplă ceva bun, acest lucru ni se pare normal. Distrugerea are un impact mai mare, aşa că ne închipuim că există mai multă distrugere decât o acţiune paşnică precum aceea de a construi.
Unul dintre marii noştri organişti, maestrul Felician Roşca, se află într-un important turneu de promovare a muzicii româneşti în SUA şi Canada. Îi dorim, pe această cale, succes şi îi adresăm mulţumirile noastre pentru modul în care sprijină muzica românească, fiind ambasadorul ei neobosit peste hotare, şi susţinând chiar şi două concerte pe zi.
Pentru cititorii noştri de peste hotare, iată programul concertelor sale. Vă invităm din toată inima să mergeţi la aceste concerte, dacă drumurile vi se vor intersecta!
19 martie , ora 11, Biserica Romana Montreal, 4020 Grand Boulevard, H4B 2X5 Montreal – Quebec – Canada.
20 martie, ora 16, ÉGLISE SAINT-JEAN-BAPTISTE, 309 Rue Rachel Est, Montréal, QC H2W, Canada
23 martie, ora 19, BLUE MOUNTAIN ACADEMY, Hamburg 2363 Mountain Road, Reading, Pennsylvania, USA.
26 martie, ora 11, WOODBURY CHURCH, 330 E Barber Ave Woodbury, NJ 08096-2706
26 martie, ora 17, PERTH AMBOY HUNGARIAN CHURCH, 345 Alpine St, Perth Amboy, NJ 08861-2609, USA
1 aprilie. ora 19, ROSEDALE UNITED CHURCH, 159 Roxborough Drive Toronto, M4W 1X7.
2 aprilie, ora 19, WILLOWDALE CHURCH, 535 Finch Ave W, Toronto, M2R 3X2.
Veronica Anghelescu
S-au întâmplat în intervalul 11 martie – 25 martie
- 11 martie 1851 – Are loc premiera operei Rigoletto (4 acte) de G. Verdi, la Teatro la Fenice din Veneţia. Libretul a fost extras de F. M. Piave din drama Regele petrece, de Victor Hugo, însă, din cauza cenzurii, a schimbat numele personajelor şi a transpus locul acţiunii la Mantua şi în împrejurimi, în secolul al XVI-lea.
- 12 martie 1937 – A murit, la Paris, Charles Marie Jean Albert Widor.
- 13 martie 1845 – Are loc prima audiţie a Concertului în mi minor pentru vioară şi orchestră de F. Mendelssohn-Bartholdy la „Gewandhaus” din Leipzig.
- 13 martie 1860 – S-a născut, la Windischgratz, Hugo Wolf, compozitor austriac.
- 13 martie 1936 – Are loc premiera tragediei lirice Oedip (4 acte – 6 tablouri) de George Enescu, la Opera Mare din Paris.
- 14 martie 1681 – S-a născut, la Magdeburg, Georg Philipp Telemann, compozitor, dirijor şi organist austriac.
- 14 martie 1804 – S-a născut, la Viena, Johan Strauss-tatăl, compozitor, violonist şi dirijor austriac.
- 15 martie 1807 – Are loc prima audiţie, la Viena, a Simfoniei a IV-a în si bemol major de Beethoven.
- 16 martie 1736 – A murit, la Pozzuoli, lângă Neapole, Giovanni Battista Pergolesi.
- 17 martie 1932 – Are loc premiera tabloului coregrafic într-un act La piaţă de M. Jora, pe scena Operei Române din Bucureşti.
- 18 martie 1844 – S-a născut, la Tihvin, Nikolai Andreevici Rimski-Korsakov, compozitor, dirijor, muzicolog rus.
- 18 martie 1866 – S-a născut, la Bucureşti, Dumitru Georgescu Kiriak, compozitor, dirijor şi pedagog român. A studiat la Conservatorul din Bucureşti, iar apoi la Paris, cu Ch. M. Widor la Conservator şi cu Vincent D’Indy la Schola Cantorum. Întors în ţară, a înfiinţat în 1901 Societatea corală „Carmen” pe care a condus-o, ca director şi dirijor, timp de 26 de ani şi cu care a dat numeroase turnee.
- 19 martie 1671 – Are loc inaugurarea Operei din Paris. A funcţionat sub diverse denumiri până în 5 ianuarie 1875, când s-a mutat în localul construit de arhitectul Charles Garnier, unde se află şi astăzi.
- 19 martie 1799 – Are loc prima audiţie publică a oratoriului Creaţiunea de Haydn, la Teatrul Naţional din Viena. Bazată pe poemul lui Milton, Paradisul pierdut, lucrarea este concepută pentru solişti, cor şi orchestră, şi are 3 părţi.
- 19 martie 1859 – Are loc premiera operei Faust (5 acte) de Ch. Gounod, la Theatre Lyrique din Paris. Titlul iniţial al operei a fost Faust şi Margareta.
- 19 martie 1873 – S-a născut, la Brand, în Bavaria, Max Reger, compozitor, organist şi pianist german.
- 19 martie 1917 – S-a născut, la Bucureşti, Dinu Lipatti, pianist, compozitor şi pedagog român. A studiat pianul cu Florica Musicescu şi compoziţia cu M. Jora. După absolvirea Conservatorului din Bucureşti, a făcut studii de perfecţionare la Paris, unde a urmat pianul cu A. Cortot şi compoziţia cu P. Dukas şi Nadia Boulanger.
- 20 martie 1847 – S-a născut, la Ismail, Gavriil Musicescu, compozitor, pedagog şi dirijor român. A studiat la Conservatorul din Iaşi şi la cel din Petersburg. Personalitate de mare prestigiu în viaţa artistică a ţării, Gavriil Musicescu este privit ca unul din înaintaşii cei mai de seamă ai şcolii muzicale româneşti.
- 21 martie 1685 – S-a născut, la Eisenach, compozitorul german Johann Sebastian Bach. Unul din marile genii muzicale ale tuturor timpurilor, a făcut parte dintr-o familie cu o veche şi bogată tradiţie ale cărei ramificaţii cuprind două secole.
- 21 martie 1839 – S-a născut, la Karevo, Pskov, Modest Petrovici Musorgski, compozitor rus. A studiat compoziţia cu Balakirev şi a frecventat cercul compozitorului Dragomâjski, format mai cu seamă din compozitori tineri. Numele său este strâns legat de activitatea „Grupului celor 5” din care face parte.
- 21 martie 1928 – S-a născut, la Galaţi, Valentin Gheorghiu, pianist şi compozitor român. A studiat pianul cu Constanţa Erbiceanu şi compoziţia cu M. Jora. S-a afirmat ca pianist de o valoare deosebită, desfăşurând o bogată activitate concertistică în ţară şi în importante centre muzicale europene.
- 22 martie 1517 – S-a născut, la Chioggia, Giuseffe Zarlino, compozitor şi pedagog italian.
- 22 martie 1687 – A murit, la Paris, Jean Baptiste Lully.
- 23 martie 1926 – S-a născut, la Galaţi, Ştefan Gheorghiu, violonist român.
- 24 martie 1910 – S-a născut, la Paris, Jacques Chailly, compozitor, dirijor, muzicolog şi pedagog român.
- 25 martie 1867 – S-a născut, la Parma, Arturo Toscanini, dirijor italian.
- 25 martie 1881 – S-a născut, la Sânnicolau Mare, Bela Bartok, compozitor, pianist şi folclorist maghiar. Este unul dintre cei mai străluciţi reprezentanţi ai muzicii contemporane şi unul dintre cei mai mari folclorişti ai timpului nostru. Urmând calea deschisă de Liszt şi Erkel, Bartok este cel care, alături de Zoltan Kodaly – consolidează şcoala muzicală naţională maghiară.
- 25 martie 1918 – A murit, la Paris, Claude Achille Debussy.
- 25 martie 1925 – S-a născut, la Montbuson, Loire, Pierre Boulez, compozitor şi dirijor francez. A studiat la Paris ca elev al lui Messiaen, Vaurabourg-Honegger şi Leibowitz.