Cu greutate până la stele
Pe 22 octombrie 1811 se năștea la Doborján, Ungaria, cel care avea să devină pe parcursul a două secole una dintre cele mai proeminente figuri ale romantismului în muzică. Azi, la 200 de ani de la acea zi binecuvântată pentru universul muzicii clasice, îl omagiem pe virtuozul maestru de la Weimer-Franz Liszt. 2011 sărbătorește fără îndoială o figură excepțională, un pianist desăvârșit și un venerabil deschizător de drumuri, a cărui personalitate sublimă a stârnit o mulțime de controverse dar și de aprecieri. Anul Franz Liszt a fost marcat în întreaga lume prin diferite manifestări, concerte, recitaluri și simpozioane dedicate artistului care a revoluționat întreaga artă pianistică. În România, pe parcursul acestui an, au contribuit la aprecierea sporită de această aniversare a valorii compozitorului romantic: pagini repertoriale, programe concertistice, emisiuni radio-tv, recitaluri și dezbateri. Pentru a înțelege mai bine importanța acestei zile, rândurile care urmează îi sunt dedicate în întregime legendarului Franz Liszt.
Remarcat ca una dintre cele mai cunoscute figuri din toată istoria muzicii și privit ca cel mai mare pianist al tuturor timpurilor, geniul lui Liszt s-a extins departe de pian și a expandat compoziția și performanța interpretativă cu mult dincolo de limitele secolului XIX. Compozițiile sale unice au zăpăcit, inspirat și au aprins imaginațiile timpului său. Muzica sa evocă un impact psihologic și emoțional adânc, întrecând pe departe ceea ce existase înainte, deschizând astfel noi dimensiuni în sunet și în psihicul uman. Este întradevăr încântător a vedea cum influența sublimă a lui Liszt trece peste secole ca un frumos glissando.
Adevăratul părinte al mărețului instrument a fost extraordinar prin felul său de a schimba și inova arta pianistică. A fost cel care a introdus recitalul de pian și care a avut geniala idee de a îndrepta lateralele pianului pentru a lărgi experiența vizuală și acustică a auditorilor. Soliștii erau așteptați să împartă șcena cu cântăreți și cu o orchestră. Dar stilul nou al lui Liszt de a „orchestra” pianul a fost de ajuns pentru a evoca demonii și îngerii alături de viziunile sale din Stum und Drang fără nici un alt ajutor. Acest lucru cuplat cu noi avansări în tehnologia pianului a condus la performanțe nemaipomenite. Ce l-a făcut pe Liszt atât de fascinant a fost felul lui neândurător de a experimenta sunetul și de a elibera adevărata trăire sufletească și existențială a omului prin notația muzicală. Un pionier la fiecare etapă a vieții sale, Liszt nu avea rivali, numai defaimatori geloși sau înaintatori iluminați. Lumea pianistică creată de el continuă și astăzi să surprindă prin inedit, inspirație și îndrăzneală. Trăind într-o lume în care virtuozitatea era un scop în sine iar contemporanii săi, printre care pianiștii L. Thalberg, S. Heller, A. Dreyschock, reprezentau o provocare, a reușit să se ridice deasupra, transformând-o într-un mijloc de exprimare a unor sentimente profunde-per aspera ad astra.
Personalitatea sa marcantă a depășit sfera pianului și s-a extins asupra orchestrei pe care a vazut-o tot ca pe o prelungire, o hiperbolizare a instrumentului iubit. Chiar și interpretările sale solistice erau asemănătoare cu ale unui dirijor ce își cuprinde cu abilitate toți instrumentiștii. Caricaturile vremii care îi adăugau degete în plus sunt o dovadă a înțelegerii acestui „om orchestră” de către contemporani.
Viața lui Liszt, artist și personaj romanic prin excelență, poate fi împărțită în trei perioade esențiale. Din 1811, an în care s-a născut în Ungaria, în localitatea Doborján și până in 1847 cel care domină este artistul pianist și virtuoz. Debutul său precoce ca instrumentist; studiile sale la Viena sub îndrumarea lui Czerny și a lui Salieri; încercările nereușite de a fi admis la Conservatorul din Paris; intrarea sa fulgerătoare ca pianist în romantismul francez; iubirea sa himerică pentru contesa de Saint-Cricq și ruptura care îl cufundă în prima sa criză mistică; întâlnirea cu Paganini, al cărui geniu instrumental îi dă un nou elan; legătura sa cu contesa d′Agoult și călătoriile pe care le face de-a lungul Europei, toate aceste evenimente îl marchează și îi definesc o personalitate unică și marcantă în universul muzicii romantice. În toată această perioadă a studiat compoziția și teoria cu Reicha și Pager, a scris o operă și piese bravuri pentru pian și a efectuat turnee în Franța, Elveția și Anglia. Creșterea intelectuală a dobândit-o prin literatură iar îndemnul de a crea cu ajutorul ascultării de opere și al compozițiilor lui Paganini, l-au făcut pe Liszt să creeze efecte spectaculoase pe care le-a transferat la pian prin lucrări originale.
Din 1847 și până în 1860 compozitorul este cel care va prelua ștafeta. Se stabilește la Weimar unde va domni într-o mică Roma muzicală. Este marea sa epocă de creator și producător, dar și perioada legăturii sale cu prințesa de Sayn-Wittgenstein. În 1848 acceptă un post definitiv de dirijor la curtea din Weimar și începe să compună cele mai multe dintre creațiile sale prin care își va câștiga notorieteta mondială. Va dirijat noi opere de Wagner, Berlioz și Verdi iar ca profesor a lui Hans Bülow și alții va devenit figura noii Școli Germane.
După ce se stabilise o vreme la Roma, în speranța oficializării legăturii cu prințesa Wittgenstein, în 1865 depune jurăminte bisericești și devine abatele Liszt. De atunci își va împărți timpul între Roma, Budapesta și Weimar, a doua perioadă de misticism în care compune lucrările sale religioase. În ultimii cinci ani ai vieții sale s-a concentrat în a preda elevilor săi, printre care Ziloti, Lamond, Rosenthal, Weingartner. În 1886 a întreprins un turneu de jubileu pentru a marca cei 75 de ani ai săi, revizitând Parisul și Londra. S-a stins din viață la Bayreuth, unde participa la unul dintre primele festivaluri organizate de Richard Wagner.
Incredibila-i activitate în alte domenii decât compoziția i-a permis să ne lase în jur de 700 de lucrări în care ni se dezvăluie artistul internațional care a fost Liszt: deopotrivă ungur, francez, german și italian. În lucrările sale pentru pian, cu excepția rapsodiilor ungare, stilul romantic francez este cel care domină, Liszt aflându-se foarte mult în Franța și fiind profund impresionat de cultura franceză. Marele merit istoric al compozitorului este acela de a fi conștient de capacitatea elementelor ritmice și melodice, pline de prospețime și de frumusețile vitale, aflate în muzica popoarelor lumii.
Creația sa muzicală cuprinde peste 1200 de lucrări. Ca orice inovator pe tărâmul modului de exprimare, Liszt a avut de suferit multe adversități în timpul vieții sale, fiind acuzat, chiar și de Brahms, de tendințe anarhice, dizolvante ale tradiției muzicale. Dar și-a asigurat un loc impresionant în istoria muzicii grație inovațiilor sale de limbaj și de formă, care au fost preluate și amplificate de compozitori ce aparțin Școlii Neo-germane ca Richard Strauss, Felix Weingartner, Max Schillings și alții, muzica sa exercitând influența ei nu numai asupra compozitorilor unguri ci și asupra impresioniștilor francezi sau a unor compozitori ruși din grupul celor cinci.
Liszt, pianistul dotat cu o conformație ideală a mâinilor, dar și cu o putere de munca uluitoare, interpretul care electriza publicul prin varietatea și strălucirea pianisticii sale, începe să dorească a cuceri o tehnică nouă, prin ale cărei mijloace să poate ajunge la efecte orchestrale asemănătoare cu cele redate de muzica lui Berlioz. Asemenea contemporanilor săi (Schumann și Chopin), Liszt a subordonat interesul tehnic celui expresiv, estetică ce l-a condus la renunțarea acelor studii reci ce nu reușeau să hrănească elanurile sale interpretative și să reia doar pe cele ce se sprijineau pe un anumit gând muzical interior. Astfel de gânduri străbat muzica unora dintre cele 24 Grandes Études pour le piano și cu deosebire pe cele din 12 Études d′exécution transcendente.
Modelul dat de Paganini începe să fie aplicat de Liszt pe mai cuprinzătorul său instrument odată cu studiile inspirate din Capriciile ilustrului violonist italian. Ceea ce s-ar putea spune însă în legătură cu impulsul dat de romanticul Paganini este faptul că în timp ce acesta tindea către o solistică inaccesibilă, Liszt a rămas muzicianul în a cărei personalitate s-au unit pianistul, compozitorul și pedagogul, pentru a transmite mai departe îndrumări în ceea ce privește posibilitățile de cucerire a virtuozității interpretative.
Anii petrecuți pe meleagurile Elveției și Italiei îi dezvăluie compozitorului o lume nouă, în apropierea naturii, care îi oferă răgazul de a se refugia în propriile gânduri, de a se controla și de a fi sincer cu el însuși. În acest climat de prospețime s-a înfiripat muzica unui întreg ciclu de piese pentru pian, fiecare evocând, asemenea unor pagini din jurnalul intim, impresii culese din marea varietate a priveliștilor întâlnite, din bogăția mărturiilor de viață fixate în picturile și sculpturile trecutului, din voluptatea unor lecturi devenite bunuri clasice ale lumii întregi. Totul îl încântă și îi înaripează fantezia. Rezultatul va fi valorificat în trei volume de miniaturi pentru pian intitulate Ani de peregrinări.
Prin orizontul larg pe care îl oferă întotdeauna trecerea implacabilă a timpului putem observa în liniște că romantismul trăirilor lui Liszt și mai ales îndrăzneala de a se fi detașat de rigorile clasice fie în substanță, fie în forma și limbajul creației sale, ne prezintă figura celui care a continuat cu o vibrație puternică melodica beethoveniană. El a fost primul dintre contemporanii romantici care s-a inspirat din spendorile culturale ale popoarelor prin pagini poetice, miniaturi muzicale, devenind apoi model urmașilor săi nu numai prin această viziune a universalității și unității artelor pe care a cultivat-o, dar mai ales prin diversitatea mijloacelor stilistice cu care a îmbogățit și împrospătat limbajul muzical. Și dacă melodismul său rămâne marcat de suflul unui bel-canto ce-și poartă ecouri până în zilele noastre, în privința pulsației ritmice, a forței dinamice, a tratării pianului ca instrument ce are rezonanțe orchestrale sau atribute percutive și mai ales a asprimilor ce colorează mereu spontaneitatea gândirii armonice, Liszt rămâne un crainic al aspirațiilor dezvăluite de măreția artelor lui Beethoven sau a lui Michelangelo și un purtător al razelor primite din lectura gândirii unor mari poeți și scriitori ai lumii. Printre aceștia părintele poeziei italiene-Dante Alighieri. Personalitatea ilustrului poet florentin pare a fi obsedat un timp fantezia compozitorului, așa cum se poate desprinde din caietele sale de schițe și din cele două creații ale sale, una pentru pian-Fantesia quasi sonata și cea de a doua pentru orchestră-Simfonia Dante.
În Muzeul Liszt de la Weimar pot fi consultate carnetele de schițe ale unor melodii culese de compozitor din localitățile prin care a trecut în turneele sale de concerte, popasuri care i-au servit drept inspirație în creația sa. Rezultatul se reflectă cel mai pregnant în șirul de rapsodii ce au avut meritul de a fi răspândit coloritul unor variate zone muzicale, așa cum acestea i-au fost transmise de către lăutarii ce cântau la ospețele și petrecerile la care era invitat. Cele 19 Rapsodii ungare pentru pian nu au ilustrat idealul compozitorului de a fi reflectat veridicitatea folclorului maghiar (care va trebui să aștepte pe Bartok și pe Kodaly pentru a-și dezvălui autenticitatea), deoarece muzica notată de el era denaturată de coloritul lăutăresc dat de-a lungul vremii de melosul țigănesc. Dar nu i se poate nega acestui entuziast creator meritul de a fi lansat în muzica cultă universală inovații, ritmuri, precum și subiecte specifice țării sale natale, așa cum a fost Marșul lui Rakoczy introdus în Rapsodia nr. 15 și preluat mai târziu de către Berlioz în legendara sa Damnațiunea lui Faust. În ceea ce privește Rapsodia Română, aceasta este o lucrare inspirată de muzica ascultată de Liszt de la lăutarii orășeni sau de la tarafurile ce acompaniau muzica de joc de prin localitățile întâlnite în Transilvania sau în alte regiuni prin care a trecut în drumul său către Rusia. Lucrarea a fost descoperită în Muzeul de la Weimar într-o copie făcută de Joachim Ralf, un discipol al lui Liszt care, entuziasmat de creația maestrului său, a finisat-o în vederea publicării. Lucrarea era terminată și va fi publicată de Editura Breitkopf & Härtel în 1936.
Tehnica sa pianistică a fost asemănată cu o imaginație debordantă, pornind de la o dorință de a face pianul să sune ca o orchestră. Lucrările pentru pian au prezentat într-un mod natural cea mai mare parte a creației lui Liszt: ele au călătorit de la briliante studii de început și de la piese lirice ale primului volum din Anii de peregrinări spre finalul dramatic și logic al Sonatei în si minor, o capodoperă a literaturii pianistice din secolul XIX. Ideea de a transforma pianul într-o orchestră l-a urmărit permanent. Pentru atingerea acestui scop el a comandat chiar și un pian uriaș, care conținea trei claviaturi și 16 registre, numit Piano-Melodium.
Deschizător de drumuri, Liszt oferă viziuni inedite asupra discursului cu caracter liric, narativ odată cu apariția poemului simfonic, genul care a împlinit muzica programatică. Lucrarea Ce se aude de pe munte (1849), după Victor Hugo, poate fi considerată inaugurarea acestuia. Compozitorul redă trăsăturile esenţiale ale subiectelor propuse, utilizând tipare clasice sau combinări de structuri pentru a realiza imaginile muzicale ale argumentului programatic. În Dans macabru, Liszt foloseşte tema cu variaţiuni, în poemul simfonic Preludiile îmbină forma de sonată cu variaţiunea, iar în Ce se aude pe munte apelează la forma de sonată.
Creațiile simfonice ale lui Liszt preced în mare măsură stilul beethovenian. Lucrările sale pentru orchestră se eliberează de rigorile clasice printr-o o tematică extinsă și o forță dramatică unică, datorate viziunii sale novatoare. Simfonia programatică Faust prezintă o linie esențială a conflictelor dramatice, evocând tema literară cu pregnanță și dramatism, trăsături specifice virtuozului pianist. Liszt a scris și o Simfonie revoluţionară după Revoluţia din iulie 1830. Materialul muzical pregătit pentru această simfonie se va regăsi într-un omagiu adus eroilor în Odă funebră. Simfonia Dante (1856), evocă din Divina comedie episodul iubirii pasionate a celebrilor eroi – Francesca da Rimini şi Paolo Malatesta. În simfonia Faust, prin zugrăvirea celor trei personaje principale, Faust, Margareta şi Mefisto, prezintă întreaga ideatică a poemului lui Goethe. Literatura rămâne cel mai bogat izvor de inspiraţie. Începând cu liedul, literatura îi va furniza numeroase teme pentru monologuri acompaniate de muzică, piese mici pentru pian sau pentru poeme simfonice şi simfonii. Sonetele de Petrarca, Sonata după o lectură din Dante sunt lucrări pentru pian scrise sub impresia lecturilor.
Înclinaţia spre literatură, fără a părăsi complet formele clasice, este redată și în cele două Concerte pentru pian şi orchestră în Mi bemol major şi La major. Forma tripartită se păstrează, iar procedeul ciclic al circulaţiei temelor este redat de Liszt prin fantezia creatoare, îmbinând pasaje pianistice de mare virtuozitate cu sclipitoare episoade orchestrale solistice, concertul devenind un gen cu adevărat simfonic. Dezvoltând din nou simfonismul beethovenian, Liszt conferă concertului noi virtuţi expresive prin utilizarea principiului variaţional. Până la el, temele diferitelor părţi ale unui concert erau diverse, fără a se înrudi tematic între ele. Nesocotind graniţele distinctive dintre părţi, el dă concertului caracterul unui flux neîntrerupt, căci temele diferitelor secţiuni nu sunt decât variante ale temelor cardinale. Procedeul acesta, aplicat în poemele simfonice şi simfoniile sale descriptive, conferă muzicii neprogramatice a concertelor un sens poematic.
În anii 1846-1847, Liszt, care își cucerise în întreaga Europă o faimă deosebită, a întreprins cel mai vast turneu din agitata lui carieră artistică. A concertat în principalele orașe ale Europei: Paris, Berlin, Viena, Budapesta, Roma, Petersburg, Kiev. În rețeaua acestui turneu, ultimul din viața sa, au fost organizate concerte ale ilustrului pianist și în orașe românești din Transilvania, Moldova și Țara Românească. Este de remarcat faptul că tărâmul românesc a însumat cel mai mare număr de concerte și de localități unde Liszt a poposit. Prețuirea lui Liszt față de cântecul popular românesc s-a materializat în Rapsodia română, lucrare descoperită după patru decenii de la moartea compozitorului.
Liszt a rămas o enigmă romantică a muzicii, un geniu măreț, un virtuoz cu un flair de actor-conducător, un om generos cu colegii și tinerii. A inventat poemul simfonic, recitalul de pian, a desființat bariere clasice creând noi forme elastice și unice, a adus importante îmbunătățiri în tehnica pianistică. Aceste contribuții în arta sunetelor au fost de ajuns pentru a-i asigura un salt glorios în universul muzicii și sunt doar câteva dintre multe alte lucruri mărețe pe care acest maestru le-a lăsat lumii.
Janina Bădici
http://contemporaryroads.blogspot.com/